Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje fsh,lh,tsh

fsh,lh,tsh

Spoštovani.
Stara sem 30 let. V oktobru so mi pred planirano laparoskopijo (zaradi nezmožnosti zanositi 1,5 let) odkrili hipertirozo – bazedovko. Glede na izrazitost težav in dejstvo, da želim zanositi, mi je tirolog predlagal RJ. Mesec dni po RJ so bili izvidi: TSH < 0,008; FT4: 24,1 in FT3: 8,88 ter TSI: 0. Rezultati so boljši nekje za tretino.
V oktobru sem dobila tudi izvid LH: 16,70 in FSH: 10,80 ter prolaktina: 15,00.
Ker tudi FSH in LH nista v redu, ker je razlika med njima prevelika, me zanima, ali tudi težave s ščitnico vplivajo na hormona FSH in LH? Bosta ta dva morda drugačna, ko bo uravnana tudi ščitnica?
Kako dolgo po tem, ko pride do hipotiroze traja, da se stanje s pomočjo tablet uravna? Kakšne so lahko posledice, če prej kot v pol leta po RJ zanosim? Hipertiroza sicer res lahko povzroča nezmožnost zanositve?
Hvala lepa za odgovore.

Spoštovani!

Moteno delovanje ščitnice lahko vpliva na menstrualni ciklus in sposobnost zanositve, tudi na FSH in LH, vendar visoke vrednosti lahko govorijo tudi za zmanjšano ovarijsko rezervo. Učinek zdravljenja z radiojodom se navadno pokaže po dveh do treh mesecih. Če je šest mesecev po aplikaciji radiojoda še vedno prisotna hipertiroza je potrebno zdravljenje ponoviti. Pogosto se po radiojodu pojavi hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice). Ob nadomestnem zdravljenju je normalizacijo TSH in hormonov pričakovati po dveh do treh mesecih. Navadno odsvetujemo nosečnost šest mesecev po zdravljenju z radiodom. Radiojod se iz telesa izloči že po približno treh mesecih, vendar navadno traja približno pol leta, da se delovanje ščitnice normalizira, oziroma, da se ustrezno uredi hipotiroza. Če zanosite prej ni pričakovati posebnih težav, vendar vsekakor odsvetujemo nosečnost prej kot štiri mesece po radiojodu. V vsakem primeru je potrebno v nosečnosti spremljati raven TSH in ščitničnih hormonov.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani.
Torej je dobro, če potem, ko se hormoni ščitnice uravnajo, zaprosim za ponovni pregled FSH in LH? Ali je poleg tega priporočljivo pregledati še kakšne hormone (progesteron…), ki tudi lahko vplivajo na zmožnost zanositve?
Naj povem, da so se mi pred več kot letom dni med cikli pojavile tudi slabosti, ki lahko trajajo skozi dan – zdi se, da se te pojavljajo nekje od ovulacije in lahko do menstruacije, niso pa nujno prisotne vsak mesec. So tudi te posledica hipertiroze ali jih je mogoče razlagati drugače?
Tudi tokrat se vam lepo zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani

Pred približno enim letom sem 2. dan menstrucijskega cikla dala kri za preiskavo hormov, in rezultati so bili sledeči:
S-TSH: 1,65 (ref.vrednosti 0,27-4,20)
S-T4: 14,80 (ref.vr. 12,00-22,00)
S-T3: 4,40 (ref.vr. 3,95-6,80)
S-Estradiol, S-FSH in S-LH in Prolaktin so bili nekje na sredini referenčnih vrednosti.

Sedaj sem zopet dala kri za pregled ščitničnih hormonov in rezultati so sledeči (ref.vrednosti so enake kot zgoraj):
S-TSH: 1,31
S-T4: 14,15
S-T3: 5,21

Glede na to, da je TSH in T4 nekje na spodnji meji referenčnih vrednosti, me zanima, če bi potrebovala kakršnokoli zdravljenje? Kaj sploh pomeni, da sta ta dva hormona na spodnji meji?
Ali ima to vezo z zanositvijo (cca 1,5-2 leti ne zanosim) in kaj se da narediti v smeri izboljšanja delovanja ščitnice?

Hvala.Lep vikend,
Eva

Spoštovani “hulahop”!

Priporočam počakati par mesecev, da se normalizirajo ravni TSH in ščitničnih hormonov in ponovno določitev FSH, LH estradiola in progesterona.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani “EvaMi “!

Glede na navedene vrednosti TSH in ščitničmih hormonov je pri vas delovanje ščitnice normalno.

Lp

Pozdravljeni,
stara sem 24,
pred parimi meseci sem imela pregled pri ginekologu in je posumil, da imam morda na enem jajčniku ciste. Dal me je na teste fsh, lh, tsh, ki pa so pokazali normalne vrednosti.
Menstruacije imam zelo neredne, hkrati imam že od 13. leta težave z aknami, ki so minile le v času petletnega jemanja KT Diane 35.

Ali je glede na hormonske teste možno, da imam sindrom policističnih jajčnikov?

Spoštovani!

Glede na to, da so bile vrednsti FSH in LH normalne, veretno ne gre za PCOS ampak le za ciste na jajčniku.

LP

Spoštovani,

danes sem opravila pregled hormonov (3 dan ciklusa) in rezultati so v mejah normale:
S-estradiol 44.66 (ref. 12.53-165.5)
S-FSH 7.08 (ref. 3.5-12.5)
S-LH 3.40 (ref 2.4-12.6)

Nekoliko povišan imam le prolaktin (25.35, ref. vrednost pa je 3.4-24.1)

Zanima me predvsem razmerje LH in FSH — če prav razumem, je idealno razmerje 1:1, kaj torej pomeni nizka vrednost LH glede na FSH?

Rezultate AMH še čakam. (in prej tudi ne bom prišla do svoje zdravnice, zato sprašujem na forumu.)

stara sem 41 let in nimam otrok.

Najlepša hvala za odgovor in vse dobro v letu 2014!

Spoštovani!

Relativno nizke vrednosti LH niso zaskrbljujoče. Vrednost je v spodnjem območju normale. Pri PCOS navadno najdemo zvečane vrednosti LH, oziroma razmerje LH/FSH >2. Priporočam, da počakate na rezultat AMH in se nato posvetujete z vašo zdravnico.

Lp

najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,
Leta 2010 sm zbolela za avtoimunsko boleznijo hashimotov tiroiditis.Začela sem se zdravit z euthyrox 50.
Stanje se je izboljšalo in zdaj do 3 let nisem imela nobenih težav.Zdaj pa se mi je pojavila hipertiroza.Zdravila euthyrox 50 so mi zdaj ukinili,ker sem imela driske,palpitacije…
Moji izvidi so sledeči :
S-TSH L 0.005
S-T3 prosti H 11.39
S-T4 prosti H 39.10
K-MCH L 27
Počutim se slabo,tresavica,nespečnost kljub zaspanosti,glavoboli.
Pol leta že pijem herbalife…Ali je mogoče to vzrok,da se mi je pojavila hipertiroza?Namreč izdelki herbalife vsebujejo veliko soje.
Lp

Spoštovani!

Kot že rečeno gre verjetno za pojav bazedovke (avtoimunske hipertiroze).
Priporočam pregled pri tirologu.

Lp

Spoštovani,

januarja sem opravila hormonske teste in rezultati so bili normalni (moj post je zgoraj). AMH je nizek (0,79, ampak po besedah moje zdravnice “primeren za mojo starost”, 41)

danes sem opravila še en hormonski test — in sicer na 4 dan menstrualnega cikla, ne vem, če to močno vpliva na rezultat, ki je naslednji:

S-Estradiol 105.3 ng/L (ref. vrednost za folikularno fazo: 12.53-165.5)
S-FSH 6.74 IU/L (3.5-12.5)
S-LH 2.90 IU/L (2..4-12.6)
S-Prolaktin 13.23 μg/L (3.4-24.1)

moja zdravnica je bolj molčeče sorte, zato se spet obračam na vas: skrbi me visoka vrednost estradiola. nizek LH naj, če prav razumem, ne bi bil problem.

najlepša hvala za odgovor,
ali

Spoštovani!

Navedeni izvidi so v mejah normale.

Lp

najlepša hvala!

skrbelo me je, ker sem povsod (google school of medicine, saj razumete) prebirala, da vrednost estradiola nad 80 lahko umetno niža vrednost FSH. (kar bi, še posebej glede na moj AMH, najbrž kazalo na zmanjšano ovarijsko rezervo — čeprav bi utegnila za mojo starost biti pač zgolj “normalna” 🙂

lahko iz teh podatkov sploh na kaj sklepate? moji ciklusi so nestimulirani, navadno trajajo 26 dni, ovulacija 12. ali 13. dan, kakšen ciklus morda dan pozneje.

lep pozdrav,
ali

pozdravljeni. tudi jaz sem dobila izvide ker se trudimo zanositi pa zal neuspesno. pa bi rabila razlago :
TSH3,671
LH5,07
FSH5,73
PROLAKTIN10.2

hvala za odgovor

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre za normalno delovanje ščitnice. Vrednosti LH in FSH so odvisne od faze menstrualnega ciklusa, prolaktin je nizek.

Lp

New Report

Close