fsh,lh,tsh
Pozdravljeni!
Ker imam povišan prolaktin 474 m U/ml, mi je ginekolog predpisal tablete Bromergon 2.5 mg (zjutraj in zvečer 1 tableto). Zanima me ali je lahko vzrok povišanega prolaktina jemanje tablete Paroxsat katere sem jemala pred dvemi leti samo tri mesece. Ali je v mojem primeru glede povišanega prolaktina obvezen pregled pri endokrinologu in ali mi lahko napotnico za endokrinologa napiše moj osebni zdravnik družinske medicine?
Hvala za vaš odgovor!
Spoštovani!
Napotnico za endokrinologa vam vsekakor lahko izda izbrani zdravnik družinske medicine. Prolaktin 40 ug/l je dejansko zelo blago zvišana vrednost (zgornja meja normale je 25 ug/l). Načeloma tudi blago zvišana vrednost lahko povzroči izcedek iz dojk. PRL je hormon, ki je pomemben pri vspostavitvi in ohranjanju dojenja.
Lp
Pozdravljeni!
Bom kar tukaj zastavila moje vprašanje.Pred kratkim sem imela zdravniški pregled( za službo).Zdravnica me je napotila k osebnemu zdravniku zaradi suma na povečano ščitnico.Osebni zdravnik mi je napisal napotnico za ambulanto bolezni ščitnic.Pregled imam naslednji teden.Hormonskih preiskav še nisem opravila.Zanima me, ali bo izvid hormonskih preiskav realen,saj sem imela v začetku januarja splav?Na forumu za ginekologijo sem namreč zasledila,da je smiselno delat hormonske preiskave po 6. tednih po splavu.Tud osebni zdravnik misli,da nebi bili rezultati realni.Ali je možno,da je povečana ščitnica tudi trenutna reakcija na stres?Naj še dodam,da ima sestra zmanjšano delovanje ščitnice.
hvala za odgovor
lep pozdrav
Spoštovani,
od preknitve nosečnosti je minilo premalo časa, da bi to bistveno vplivalo na delovanje ščitnice ali izvide. Motnje delovanja ščitnice so namreč najbolj pogoste nekaj mesecev po porodu ali prekinitvi nosečnosti. Vsekakor splav omenite tirologu, ki vas bo obravnaval v ambulanti za ščitnico in verjetno tudi z ultrazvokom ocenil, ali je ščitnica dejansko povečana.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Danes sem imela pregled pri tirologu,ki mi je opravil tudi ultrazvok.počakat še moram sicer na izvide od krvne slike.prosila bi vas za razlago izvida današnjega pregleda.
Ščitnica ni palpatorno povečana,pomična,na otip ni boleča.
Bulbomotorika b.p.,veznice niso vnete. Pentbertonov znak je negativen. Bolnica je evpnoična in normokardna.
UZ: desni reženj meri 16 mm x 17 mm, levi 13 mm x 11 mm. Ščitnica je homogene strukture in brez jasnih nodusov. Traheja ni utesnjena.
Predvidevam,da je s ščitnico vse v redu,vseeno bi vas pa prosila za razlago izrazov.
hvala za vaš trud
lep pozdrav
Spoštovani!
Vrednost TSH je popolnoma neodvisna od faze menstrualnega ciklusa. Raven FSH, LH in estradiola pa je seveda odvisna od faze ciklusa. Načeloma je pomembno, da zdravnik, ki interpretira izvide ve katerega dne v ciklusu je bila kri odvzeta.
Lp
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem dala pregledati naslednje hormone: prolaktin, FSH, LH, kri je bila odvzeta na 4 dan cikla menstruacije. Naj omenim, da sem stara 33 let, moje menstruacije so na 32 do 42 dni. Zanositi poskušam že skoraj dve leti.
Prosila bi vas za interpretacijo izvida, ki je sledeči:
S-Prolaktin 52,8 ug/l
S-Hor.stim folikle (FSH) 4,3 U/L
S-LH 6,5 U/L
Zanima me kakšne hormonske preiskave mi še priporočate glede na moje izvide?
Hvala za vaš odgovor!
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za razlago izvida, test je bil narejen 4 dan cikla. Naj omenim da sem stara 33 let in že dve leti poskušam zanositi. Menstruacije so neredne na 30 do 42 dni, zelo boleče in kratke 3 dni. Zanima me tudi katere hormonske preiskave bi mi še priporočili narediti.
S-Prolaktin 52, 8 ug/L
S-Hor.stim folikle (FSH) 4,3 U/L
S-LH 6,5 U/L
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Spoštovani!
Glede na navedene izvide je zvišana vrednost PRL, vrednosti FSH in LH pa sta normalni. Hormonska slika ne govori za PCOS, vsekakor pa priporočam pa opredeliti vzrok zvišanih vrednosti PRL. Vsekakor bi bilo potrebno ponovno preveriti vrednosti PRL, oziroma “poola” PRL in verjetno opraviti pregled pri endokrinologu.
Lp
Spoštovani dr. Pirnat,
na vas se obračam z nekaterimi vprašanji. Stara sem 40 let in za mano je prvi neuspešen postopek IVF. S-FSH znaša 8,03 IU/L, S-LH 5,82 IU/L in S-AMH 0,35 ng/mL. Na Kliniko za nuklearno medicino si bom dala pogledati še prolaktin. Kateri dan ciklusa je to najbolje storiti in kakšno je vaše mnenje o vrednosti navedenih hormonov glede na moja leta?
Na spletni strani sem našla nekatere informacije o hormonu DHEA, ki po nekaterih raziskavah vpliva na kakovost jajčnih celil, embrijev, na njihovo kakovost, zmanjšuje možnost kromosomskih napak in končno zvišuje možnost zanositve. Nadaljnje študije so še v teku, zaenkrat tak tretma po mojih informacijah prakticirajo zgolj v kliniki v NY.
Ali menite, da je smiselno pred jemanjem DHEA (npr. Fertinital http://www.fertinatal.com/) opraviti laboratorijske teste ostalih hormonov poleg DHEA, kot npr: testosteron, estradiol, estrone, androstenedione in progesterone. V navodilih odsvetujejo jemanje DHEA v primerih npr. endometrioze. Pri prvi punkciji je zdravnik našel eno manjšo lezijo endometrioze v enem jajčniku. Kakšno je vaše mnenje?
Hvaležna bom tudi za kakšno informacijo oz. napotitev na kakšno študijo, da se malo bolj pozanimam o vseh teh zadevah, ki so relevantne zame.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam.
S spoštovanjem, Maja
Spoštovani!
Prolaktin je stresni hormon, ki se izloča v pulzih. Enkratna določitev večinoma ne zadošča, potrebno je določiti t.i. pool prolaktina ( vrednost po večkratnem odvzemu). Čas odvzema glede menstrualnega ciklusa pri PRL poolu ni pomemben. Jemanja DHEA osebno ne priporočam, vsekakor pa je glede tega potreben posvet z ginekologom, ki se ukvarja z zdravljenjem neplodnosti.
Lp
qPozdravljeni.
Ze leto dni imam neredne menstruacije, ginekolog mi je po opravljenem ultrazvoku povedal da gre za PCOS. Kot th mi je predpisal kontracepcijske tabletke in mi dal napotnico za pregled tsh, lh, fsh in prolaktina, ki naj bi jo opravila 4. Dan cikla. Zanima me ali lahko kont. Tbl zacnem jemati kljub preiskavi krvi ali imajo tabletke vpliv na te hormone in naj z jemanjem raje pocakam in prej opravim preiskavo hormonov.
Hvala za odgovor.