fsh,lh,tsh
Lep pozdrav!
Imam neredne menstruacije.Poskušam zanositi zdaj že kakih 7 mesecev, delam teste ovulacije,skratka….Zadnjo menstruacijo sem imela 4.3. in ne,nisem noseča, sem nazadnje delala danes zjutraj CB test. Tako da bo že mesec dni kar mi menstruacija zamuja…No,zmeraj imam precej neredno…Na 3 tedne ali na 2 meseca,kakor kdaj….
Skratka nič mi ni jasno…
No, zdaj mi kaže ovulacijski test že 2 tedna zapored da imam ovulacijo,tako da sklepam na zmedo kakšnih drugih hormonov,morda fsh,lh ali tsh.
zanima me,če moram k ginekologu ali splošnemu zdravniku in kaj bi to sploh lahko bilo????
Najlepša Vam hvala že vnaprej za odgovor
Spoštovani!
Žal niste navedli kliko ste stari, in ali ste sploh kdaj imeli redne menstrualne cikluse? Glede na navedeno gre najverjetneje za hormonske motnje. Priporočam obisk pri ginekologu in določitev hormonov: PRL pool, FSH, LH, estradiol in morda tudi TSH.
Lp
Lepo pozdravljeni!
Najlepša Vam za odgovor. Če kaj spremeni Vaš odgovor, stara sem 26 let in že od nekdaj nimam rednih menstruacij…
Kar v ponedeljek se bom naročila k svojemu ginekologu. Lahko grem kar v katerikoli laboratorij, na katerikoli dan menstruacijskega cikla, glede na to,da že več kot mesec nimam menstruacije?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovor.
Pozdravljeni,
jaz imam podoben primer.
Decembra 2008 sem prenehala jemati kontrac. tabletke. Potem nisme dobila menstruacije 3 mesece, na kar mi je ginegologinja predpisala Pimoolut za sprožitev menstruacije, katero sem potem dobila po 14 dneh. In sedaj spet menstruacije nimam že 2 meseca. Sem spet dobila Primolut.Problem je, ker me nekaj krat na teden grozno boli, kot takrat, ko sem dobila ponavadi menstruacijo, vendar je sploh ne dobim. Trudiva se, da bi zanosila, pa ne gre. Poleg tega mi je ovulac. test dlje časa kazal, da imam ovulacijo.
Sedaj moram iti na testiranje hormonov. Ker me v službi nekako “preganjajo”, bi rada čim prej zanosila. Kak predlog?
Hvala.
lep pozdrav!
Bila pri svojem ginekologu,ki mi je naredil ultrazvok, po njegovem mnenju naj ne bi bile vzrok ciste mojemu izostanku menstruacije, ker imam samo 2 zelo majhni in te naj n bi vplivale na moj ciklus, in mi predpisal tablete primolut nor za sproženje menstruacije, naj bi jo dobila nekje 2.4 dni po prenehanju jemanja, jaz je pa še vedno nimam,od zadnje tablete je pa že teden dni. čeprav sem ga vprašala, če bi bilo morda dobro iti na kakšne hormonske teste, je samo skomignil z rameni,češ da se mu to ne zdi potrebno,mi predpisal te primolut nor tablete in klomifen tablete.
Tako da razmišljam, če ne bi šla pa samoplačniško na hormonski test za pregled hormonov,ki ste mi jih priporočali….
Za odgovor že vnaprej najlepša hvala
Pozdravljeni,
danes me je klicala G. in vse kar mi je povedala v zvezi z mojimi izvidi testiranja hormonov FSH in PRL, da je vse normalno. Nobenih vrednosti oz. številk. Primolut nor sem jemala 7 dni, 2 tabletki dnevno 22.5.-28.5., vendar menstruacije še nisem dobila. Imam pa še vedno bolečine v predelu pod trebuhom, poleg tega me sedaj rahlo bolijo prsi, kar me še niso v zadnjih 6 mesecev, ko sem prenehala z uporabo KT. Vendar G. pravi naj pač čakam, da pride menstruacija, če in ko pride.
Mnenje?
Pozdravljeni!
21.5. sem bila na pregledu pri svojem ginekologu,ker že 3 mesece nisem imela menstruacije.Opravil mi je ultrazvo in povedal, da imam jajčno celico (mislim da je rekel 2 cm v desnem jajčniku), ki se pripravlja na ovulacijo,vendar vse bolj kot ne miruje, glede na to da že tako dolgo nimam menstruacije. Ker se trudiva s fantom za zanositev mi je predpisal tablete primolut nor in od 5-10 dneva klomifen. Nič pa ni rekel,da v tem času ne priporočla zanositve…mislila pa sem,da če te primolut tablete sprožijo menstruacijo,da potem zanositev v času jemanja ni možna. tako sem začela z jemanjem primoluta 23.5. do vključno 1.6.
3 dni nazaj pa sem klicala v ambulanto,da še zmeraj nimam menstruacije in da očitno tablete niso pomagale…Pa mi med.sestra reče,naj naredim test nosečnosti in jo pokličem naslednji dan.naslednje jutro pa šokirana,presrečna in zaskrbljena hkrati,kajti tako zelo me skrbi, da bi lahko bilo kaj narobe,glede na to da sem zanosila med jemanjem primolut tablet. Tolažim se s tem,da se takrat zarodek še ni vgnezdil(nekje sem brala da traja to nekje 2 tedna po oploditvi in v tem času nič kar mama zaužije ne more škoditi otročku)…Ker imam pregled pri svojem ginekologu komaj čez 2 tedna,po telefonu pa mi ni nič odgovorila glede tega, se niti ne morem prav veseliti,ker me je strah da bo kaj narobe….Tako dolgo sva se trudila,potem pa se zgodi ravno v takem trenutku…Če bi to vedela,seveda ne bi jemala teh tablet…
zato Vas lepo prosim za odgovor in nasvet…kajti ne vem na koga drugega se naj obrnem…
najlepša hvala že vnaprej…
Pozdravljeni,
imam hči staro pet let in pol. Pred približno letom dni so se ji začeli po čelu pojavljati ogrci, nato pa še kakšen mozoljček. Pod pazduhami ima tudi že izrazit vonj, kar se mi zdi za deklico pri teh letih nekaj neverjetnega – kot da bi bila v prezgodnji puberteti. Bili smo že pri endokrinologu, ponovni pregled imamo konec leta. Po izvidih sodeč, razen povečanega holesterola, ni nobene posebnosti. Za svoja leta ima velikost povprečja sedem letnih deklic (120cm). Ali je možno, da na delovanje žlez lojnic vpliva tudi alergija na določene sestavine v prehrani? Kaj bi po vašem mišljenju še lahko pogledali oz. s kom bi se še posvetovali?
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
Marko
Spoštovani!
Glede na to, da ste že opravili pregled pri endokrinologu, ki ni odkril odstopanj od normale, pri vaši hčerki ne gre za prezgodnjo puberteto. Možno je, da spremembe na koži povzroči tudi alergija na hrano.Glede sprememb na koži priporočam pregled pri dermatologu.
Lp
Pozdravljeni.
Pred kakšnimi dvemi leti sem bila pod velikim stresom. Na kar se je začelo pojavljati naslednje.
Najprej težave v grlu. Že dobro leto jemljem Euthyrox 100ug, pred kratkim sem opazila belkast izcedek iz dojk (hormon prolaktin?), menstruacijo imam enkrat se zgodi, da kar 2x mesečno, enkrat na 30 dni, kakor že pride, v glavnem ne tako, kot bi bilo treba. Kolikor sem seznanjena vse to spada pod hormonske motnje.
1.) Ker pač v bližnji prihodnosti načrtujem nosečnost, kaj mi svetujete? Kolikor vem vsi ti hormoni vplivajo na plodnost. Kontrolo prolaktina? Je to kronična “bolezen”, kakor bolezen ščitnice?
2.) Že kar nekaj časa opažam tudi to, da nimam več nobene želje za spolnostjo. Kateremu hormonu to pripisujemo? Kaj mi svetujete, testiranje katerega hormona?
3.) Mogoče pride v poštev še kakšen hormon. Ali je možno opraviti testiranje na željo pacienta vseh spolnih hormonov, ne glede na “še zdaj ne znane težave”?
Hvala za odgovor,
Maja
Spoštovani!
Glede na izcedek iz dojk in neredno menstruacijo priporočam določiti t.i. pool prolaktina, morda tudi FSH, LH in estradiol. Preiskave lahko opravite ob pregledu pri ginekologu ali endokrinologu (zakar seveda potrebujete napotnico) ali pa samoplačniško. Ob jemanju Euthyroxa je priporočljivo kontrolirati TSH enkrat letno, ob načrtovanju nosečnosti pa prej. Kontrolo TSH lahko opravite pri izbranem zdravniku družinske medicine ali ginekologu. Vzrok za zmanjšanje libida je najpogosteje psihogen.
Lp
Lepo pozdravljeni!
Pred kratkim sem dobila izvid za prolaktin katera je vrednost 474 ml U/ml. Zanima me ali je moj prolaktin povečan in katere hormonske preiskave mi še priporočate glede na to da skušam zanositi že 1 leto in pol in to brez uspeha. Naj omenim da menstruacije niso redne so na 30 – 42 dni, seveda pri ginekološkem pregledu z UV je bilo opaziti občasne ovulacije. Izvid HSG normalen, jajcevodi prehodni.
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Spoštovani!
Vrednost prolaktina je pri vas zvišana. Prolaktin se podobno kot nekateri drugi hormoni, ki jih izloča hipofiza, izloča v pulzih. Ekratna določitev ravni prolaktina ne zadostuje. Potrebno je določiti t.i. “pool prolaktina”. Za opredelitev vzroka zvišanih ravni prolaktina je potreben pregled pri endokrinologu, hormonski testi delovanja hipofize (FSH, LH, estradiol, hitri ACTH test, TSH, pT4, pT3, IGF-1, prolaktin ob TRH testu…) in pogosto tudi morfološke preiskave hipofize, najpogosteje magnetna resonanca. Vsekakor pa je možno, da je zvišan prolaktin vzrok za neredno menstruacijo in neplodnost.
Lp