Frutki in Hippi
Malce prebiram tale forum, ker je zelo zanimiv toda do sedaj se še nisem oglašala. Močno me je zmotilo pa naslednje, da veliko mamic svoje otroke hrani s frutki in Hipovimi kašicami obenem pa se pritožujete kako malo stvari in kako enolično vaši otroci jedo. Zanima me, če lahko pojeste celo steklenko hipove kašice in kakšnega okusa je? Zakaj to dajete svojim otrokom, ko pa je za pripravo take mahjne količine hrane potrebno tako malo truda in dela pa lahko vanj vložite veliko ljubezni in boljše zdrave prehrane?
Tudi jaz mislim da ni nic narobe, ce se otrok hrani s to hrano. Jaz osebno tudi kuham, vendar se mi zdijo te kasice odlicna resitev za cas ko gremo od doma. Strinjam se da nekatere (zelenjavne) niso ravno dobrega okusa, vendar to naj bi bilo pripravljeno za otroka, torej brez soli ali kakrsnihkoli dodatkov. Jaz kupim sadne kasice, tukaj v Italiji imajo pa v kozarckih razlicne vrste mesa. To vsebino vmesas v zelenjavo , ki si jo prej skuhal, dodas zlicko olivnega olja, parmezan in papica je pripravljena. To se mi zdi odlicna stvar.
Lahko povem da tukaj ogromno, skoraj v vsako stvar dodajo nariban parmezan, ker ima veliko vsebnost kalcija. Najvec ga je pa v Parmiggano Reggiano.
Draga Boža,
se mi zdi, da zdaj v zimskem času, ko doma na vrtu pač ne moreš kar tako utrgati brokolija, špinače itd…so pripravljene kašice še vedno boljši nadomestek kot pa industrijsko pridelane vrste zelenjave v povrtninah, kjer je vse skupaj potrgano že napol zeleno, da pride do kupca še kolikor toliko v dobrem stanju.
Veš, naša Maruša pri šestih mesecih obožuje Hippove kašice, tudi zelenjavne, čeprav meni niso dobrega okusa…ne boš verjela, ji pa dam to z veliko ljubezni. Tudi frutek ima rada, samo se mi zdi da imajo tam vse sladkano in smo se pač osredotočili na Hipp.
Draga Boža, stvar presoje vsake posamične mamice, kot vidiš…enism se zdi bolj pametno to, drugim pač tisto…
Ja, ja! Se strinjam.
Sicer je res, da kakor komu paše. Jaz sem pač mislila, da sem na porodniški zato, da se z otrokom ukvarjam. S tem mislim ukvarjam v pravem pomenu besede. Ne samo : Guci, guci, buci, buci,….. In seveda je tu zraven spadalo tudi kuhanje. Tako sem si jaz pač vse skupaj zadala.
Poznam pa dosti mamic, ki imajo cel dan odprt TV, z otrokom govorijo popačeno, kot bi bil “tepček” (oprostite besedi), kupijo kašico (po liniji najmanjšega odpora), in so polne sladkih besed in ljubezni in …..!
Smo si pač različne. Upam, da me ne boste spet popljuvale, kot zadnjič, ko sem komentirala Hudobo.
Se popolnoma strijam s tabo, da je domača hrane le najboljša in tudi ljubezen se da skuhat zraven:-) Naš gusar od začetka ni bil navdušen nad jabolkom, pa sem mu ponudila kašico in zdaj je tudi samo jabolko. Podobno je bilo z banano, naredila sem mu Miluppino kašico z okusom banane in tudi banano je z navdušenjem sprejel. Imamo tudi velikega požeruhca, zato ga, ko nismo doma hranim s kašicami, če je lačen.
Res ni veliko dela s pripravo obroka za naše sončke, vendar naš malčič je zelo zahteven in le redko se sam zamoti, da imam jaz kaj časa za pripravo kosila zame in za očka. Večino dneva preživiva sama in lahko mi verjameš, da nisem “komot”, saj včasih preprosto ne gre drugače. Pri nas smo tudi zelo glasni, zato resnično lovim tiste minutke, ko lahko kaj skuham. Saj bo zresel in se tudi sam kaj zamotil.
Moram pa priznati, da me je kar malo zabolelo, ko si to napisala in sem kar malo žalostna:-( Svojemu otroku želim le najboljše in če se joka ga raje pestujem in božam, kot pa da bi satala za štedilnikom in mu kuhala.
Lep dan tebi in vsem mamicam, ki vedo in se zavedajo blagoslova, ki jim ga podarja narava!
Pety
Hippove kašice imajo glede mikrobiološke neoporečnosti prednost pred doma pripravljeno hrano, poleg tega je njihova energetska sestava prilagojena otroku, kontrolirano je poreklo, biološka vrednost ipd. Na vsaki kašici je tudi navedeno, ali vsebuje gliadine iz glutena, kar je posebej pomembno za celiakaše. Okus je stvar navade. Odločitev, kako bo mati hranila dojenčka, je samo njena in tako enega kot drugega načina hranjenja nikakor ne moremo povezovati z večjo ali manjšo ljubeznijo do otroka.
Pozdrav!
Nina
Tudi jaz sem hrano pripravljala sama, vendar menim, da so Hipp kosila odlična zamenjava, ko hrane zaradi nekega razloga pač ne moreš pripraviti sama. Govorim o kosilih. Kar se pa sadja tiče pa vam povem, da ga v času zime, ko ni ničesar za dobiti razen jabolk in banan (ostalo je vse umetno), z veseljem hranim z Hippi in Frutki še sedaj, ko je star že 17 mesecev.
Ravno tako kot glede dojenja se imam vsaka mama pravico odločiti sama. Verjamem pa, da vsaka dela najboljše za svojega otroka.
Miša
Ha, saj sem vedela, da bo kaka pripomba.
Ali se res na da razumet, da pač nekatere stvari počnem drugače in mislim drugače. In to ne pomeni, da sem slaba, oz. da sem “požrtvovalna”,…!
Še vedno sprejmem tudi vaše mnenje, pa ve mojega očitno ne. Nikdar nisem napisala, da imam jaz prav! Kakor pač komu paše! In tudi nisem kak norec na svojega otroka. Prej nasprotno! Jaz živim z otrokom, ne pa samo zanjo, ali samo zaradi nje! To je pač moj prvi otrok (in najbrž tudi zadnji) in jaz imam take izkušnje. Če pa bi imela še enega, pa točno vem, da bi bilo drugače, kajne??!!!
Jej, jej. Včasih je bilo dojenje oz. ne dojenje in čajčki, sedaj je na vrsti Hipp. Pa dajte no! Saj veste, vsaka mama najbolje ve, kaj je dobro za njenega otroka. O zimski zelenjavi in sadju je škoda izgubljati besed, prav tako o biološki neoporečnosti pripravljenih obrokov, kar je že nekajkrat napisala Nina.
Ne vem od kdaj se meri popolnost mam in ljubezen do otrok po načinu prehranjevanja. Me prav zanima, kam gre vsa proizvedena otroška hrana, jo vso pokupijo “nepopolne” mame in take brez ljubezni do svojih otročičkov?
Zase lahko rečem, da hrano pripravljam in kupujem z največjo ljubeznijo, skrbjo in veseljem.
Pozdrav, Vesna.
Saj se ni potrebno takoj počutiti ogrožene.
Le potrebno je razumeti, da ima vsaka mati po svoje prav in globoko verjamem, da vsaka svojemu otroku želi najboljše in ga hrani z ljubeznijo (ne glede na to s kako pripravljeno hrano).
Tako kot ti ima tudi vsak drug človek pravico do svobodnega izražanja lastnega mnenja, pa naj se strinja s tabo ali ne.
Nisem rekla oz. napisala, da je katera slaba mama, ker njen otrok je Hippove kašice. Najbrž sem jaz v mnogočem na slabšem.
Jaz sem pač kuhala, pa kaj!?
Pa nekaj počela drugače kot ve, pa kaj?!? Sem že napisala, da moj drugi otrok nebi bil tak kot je prvi, in zato bi bilo marsikaj drugače.
Če pa katero še kaj moti, pa kar lahko napiše, saj počasi se bom še navadila tega!
Ali pa bom prej nehala viset tu gor!
Jaz bi mu z veseljem kuhala domačo zelenjavo z vrta, ker je tenutno nimam (razen nekaj korenčka in kolerabe, pa krompirja, ki je glede vsebnosti vitaminov tudi že bolj vprašljiva, pač kupim HIPP ali ALete) ker mi je v trgovini od italjanske “sveže” zelenjave in sadja slabo glede na vsa škropiva in čas pridelave….
Helena
Zdravo,
vse ste zakomplicirale, prav res. Vsaka je in bo še naprej delala po svoje. Jaz sem na porodniški bila zato da se ukvarjam z otrokom to je res. Ukvarjanje z otrokom pa pomeni vse sorta, jaz sem se najraje sprehajala z njo. Ker pa sovražim kuhanje sem kombinirala in šla zares po liniji najmanjšega odpora in kupovala kašice. Kuham že, ne pa z veseljem, ker je za me to totalna izguba časa in denarja. Tudi danes imam najraje sadje, solate, sire, za otroka se mal potrudim za se, pa prav nič. Priznam…………..