Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Fromilid in ostala zdravila

Fromilid in ostala zdravila

Pozdravljeni!

Ime mi je Sašo in sem star 16 let. Pred štirimi tedni sem fasal običajni prehlad. Ko je že nehalo tečt z nosu, se je začel kašelj z ogromno zelenega in rjavega gostega izpljunka. Ko sem izdihnil zrak je zelo hropelo kot pri kadilskem kašlju, čeprav ne kadim. Težko sem dihal in piskal in bil paničen.
Zdravnica mi je predpisala Fromilid 500 mg eno tableto na 12 ur. Po osmih dneh je bilo malo boljše in mi je pregledala kri. CRP je bil 42 in sedimentacija 88. Pri poslušanju pljuč se je slišalo piskanje in pokanje. Zagnala je paniko in me takoj poslala k pulmologu. Ta mi je predpisal kup zdravil. Ciprobay 500 mg na 12 ur, tri dni Medrola 32 mg nato tri dni 16 mg in pa hkrati Symbicort 160/4.5 2×2 in pa še Nolpazo 20 mg in Ventolin.
Bil sem prav šokiran, koliko zdravil. Po dveh dneh na teh zdravilih, je postalo precej boljše. Včeraj sem spet oddal kri, CRP je bil 2, sedimentacija 22 (deveti dan na Ciprobayu). Še vedno jemljem Ciprobay. Izpljunek pa je rjav. Sedaj pa moja vprašanja:

1. Ker se na te zadeve ne spoznam, me zanima, zakaj je bila osebna zdravnica tako začudena, ko je izvedela, da mi je pulmolog predpisal Ciprobay? A je to kak antibiotik, ki se ponavadi ne uporablja za to?
2. Glede na to, da so vnetni parametri padli, to verjetno nakazuje, da je infekcija mimo. Samo zakaj pa potem še vedno izkašljujem rjavi izpljunek?

3. Astme nimam, mi je pa povedal, da ko se bronhitis pozdravi moram nazaj, da ugotoviva, če imam astmo. Kaj pa Symbicort? A potem ga moram prej prekiniti ali naprej uporabljati? Moram pa povedati, da je po Symbicortu precej lažje izkašljat sluz in tudi dihanje je precej lažje oz. normalno.

Upam, da boste imeli čas in odgovorili na ta vprašanja, ker sem tudi sam malo paničen.

Sašo

Hvala za pismo.
Ciprobay ni kakšen poseben bav-bav in se precej pogosto uporabi, kadar prvi anibiotik ne prime. Ko je infekcija obvladana, se mora tkivo še sčistiti in regenerirati, kar lahko traja nekaj dni ali tednov. Zato še izkašljevanje gnoja.
Kaj je vaša osnovna bolezen (poleg prebolele okužbe) pa ne vem. Pišete, da je v planu diagnostika. Ker se ne spodobi, da se opredeljujem do priporočil, ki vam jih je dal pulmolog (niti ne vem, kakšni so bili argumenti za tako odločitev) bi predlagal, da pulmologa pokličete in ga vprašate, kdaj se oglasite na nadaljevanje diagnostike in do kdaj prejemate Symbicort.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., edukantka telesne psihoterapije *** Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close