Frisium in odvisnost
Pozdravljeni
Imam epilepsijo. Junija lani mi je nevrolog poleg Lamictala predpisal še Frisium. Tega jemljem 10 mg zjutraj in zvečer. V priloženem navodilu pa piše, da to zdravilo na dolgi rok povzroči odvisnost. Ali sem tako rekoč že odvisen od zdravila, glede na to, da ga jemljem že 8 mesecev? Pregled pri nevrologu pa imam šele konec aprila. Torej bom takrat zdravilo jemal že skoraj eno leto. Kakšni pa so znaki odvisnosti od tega zdravila, če ga bom ukinil? Ali se mi bodo spet pojavljali epi napadi?
Hvala in lp
to je benzodiazepin tako kot mnogo drugih pomirjeval ipd., saj vsebuje klobazam. in ja, povzroča odvisnost, po tolikšnem času je čisto možno, da ste že odvisni ali pa boste še. ker to jemljete zaradi epilepsije, vam ne svetujem prekinitve brez pogovora z nevrologom. drugo pa je, ko to nekdo jemlje zaradi psihičnih bolezni, zlasti ne velikih ali pa naromani, ki to zlorabljajo. za njih ni tako hudo, če se prekine oz. se zmanjša doza in se vedno manj jemlje, torej postopoma, kajti tam bo bolj prisotna psihična odvisnost kot telesna. morda pa vam ne bo nič hudega, saj če to jemljete le zjutraj in zvečer ter ne na vsakih nekaj ur in ne več kot 10 mg naenkrat, ne bi smelo biti večjih težav, kar se tiče odvisnosti in/ali odvajanja od tega. pazite le na stranske učinke, v kolikor vozite ali delate s stroji!