freelancer
Freelancer lahko opravlja skoraj vse poklice, kar jih ostali – lahko je raziskovalec, programer, svetovalec, novinar, fotograf, lobist, umetnik… ponavadi le za poklice za intelektualno in storitveno delo.
Razlika je le v tem, da je on pri tem bolj svoboden (tako pri sklepanju pogodbenega razmerja kot tudi narave in urnega okvira dela). Namesto zaposlitve za določen ali nedoločen čas se z delodajalcem dogovori za druge načine dela – preko (bratove, sestričnine, sosedove…) študentske napotnice, preko avtorskega honorarja, preko lastnega s.p.ja in tako naprej – pač po liniji najmanjše obdavčitve. Jasno – vse legalno. Po svoje so freelancerji tudi nižje izobraženi proizvodni delavci, ki jim “delodajalci” dajejo keš na roko, ma to je že druga zgodba.
Ne vem, ali je tega v tujini več, mislim pa, da so tudi pri nas kar OK sprejeti. Ko se dogovorita za urno/projektno postavko, je za delodajalca prednost, ker ne plačuje davka na plače in prispevkov, pa tudi sodelovanje lahko prekine brez težav, za freelancerja pa to, da lahko sam odloči, kako si bo te prispevke pokril in mu od (bruto) urne postavke ostane več denarja, kolikor bi ga dobil v rednem razmerju.
Slabosti je tudi nekaj, predvsem za freelancerja – odvisno je od tega, kolikšno stopnjo varnosti želiš. Dosti jih je, ki jim freelancerstvo kar lepo uspeva (v večini mlajši), dosti pa seveda tudi takih, ki imajo od tega samo lep zven términa. “Kje pa ti delaš?” “Ah ne, jest sm pa frilenser” :))
Pa… ne vem zakaj bi bilo to nelegalno, ali pa imamo različne pragove tega pojmovanja. 🙂 Delodajalec plača napotnico in ob tem tudi 10% (vsaj tako je bilo v mojih časih napotnic, zdaj ne vem, kakšna je ta stopnja od lani) odvede ŠS ali državi. Nelegalno je po moje delo na črno, ko fušaš ali ti ali delodajalec in daješ/prejemaš denar na roko in “dobri mami” državi ne plačuješ davkov – siva ekonomija pač. Sicer so na voljo še druge poti (AH, lastni s.p. itd…).
Jaz sem freelancerka – prevajalka! Delam preko avtorskih pogodb, plačujem normalno davek od pogodbe (25% od 75% osnove) in na koncu leta dohodnino!
Meni se to bolj splača kot s.p., ker mi ni treba prikazovat stroškov in podobnega, ampak je denar, ki ga zaslužim res moj. Mogoče bom edino enkrat d.o.o. odprla, pa še koga zaposlila, ker mam vedno več dela.