Najdi forum

Fraktura baze 5. stopalnice

Pozdravljeni,

pred dobrim mesecim sem si zlomil 5. stopalnico (S92.3 Fractura basis ossis metatarsalis V. pedis sin.)

1. teden po zlomu (nisem vedel, da je šlo za zlom) sem še kolesaril in se normalno gibal, delal okrog hiše. Ker bolečina ni popustila, sem šel na pregled, kjer je bila ugotovljena fraktura. 10 dni sem nosil longeto, nato še 15 dni nepohodni gips. Pri prvem pregledu me je pogledala travmatologinja in dejala, da jo malo skrbi rob (“kontrolni Rtgg pokaže še vidno frakturno poko, robovi delujejo zaobljeno.”) in da je možno, da bom mavec nosil 6 tednov in bo vseskozi nepohodni. No, na kontroli čez 15 dni, kjer je bil drug zdravnik – travmatolog, je rekel, da se stanje ni skoraj nič izboljšalo in da naj bom zdaj 14 dni brez mavca – navodila pa so enaka, kot če bi imel nepohodnega. Nogo čim manj obremenjevati in hoditi z berglami, potem pa bo videl kakšno je stanje in se odločil za naprej. Nekako je tudi dvomil, da bo operacija pomagala.

Ali imate kakšen nasvet, mnenje? Malo me skrbi, ker ne vem kaj naj pričakujem, saj se očitno travmatologa ne strinjata glede poteka okrevanja. Spet gips? Operacija? Star sem 33 in se precej ukvarjam s športom, predvsem kolesarstvom.

Noge že ob zlomu nisem imel kaj plave, le malo otečeno. Oteklina je prisotna še zdaj, te dni, ko sem odstranil mavec, še malo bolj, vendar se mi ne zdi nič neobičajnega, saj prej 25 dni stopala in gležnja nisem premikal. Je mogoče, da bi lahko kost zaradi tega, ker nimam gipsa, celila prej?

Kdaj okvirno se bom lahko vrnil h kolesarjenju? Ali mi priporočate nakup širših čevljev? Tudi na drugi nogi me namreč v kolesarskih čevljih za cestno kolo občasno peče po zunanjem robu stopala in razmišljam, da sem si s tem “zrahljal” 5. stopalnico tudi na levi nogi in je potem ob nerodnem koraku počila. Imam “platfus”.

Hvala za nasvet(e).

Lp
Miha

Pozdravljeni,

skrb mi zbuja opis posnekov rentgenskega slikanja, kjer navajajo zaoblenost robov na mestu zloma. To lahko pomeni, da gre za star nezaceljen zlom ( bi moral videti posnetke rentgenskega slikanja in vašo nogo). Če je tako, bo za zacelitev zloma potrebno operativno zdravljenje.

Sicer pa je za celjenje zloma potreben predvsem mir v predelu zloma. Manj je premikov med odlomljenimi deli kosti, hitreje in bolj verjetno se zlom zaceli.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za prijazen in hiter odgovor. Zdravnica me je že ob pregledu, potem ko sem nosil 10 dni longeto, vprašala, če sem imel že ta del kdaj zlomljen… sam se tega ne spomnim, niti tam kdaj nisem imel takšne bolečine, da ne bi noga funkcionirala normalno. Ali je možno, da bi kdaj imel t.i. stresni zlom, ob katerem bi lahko normalno funkcioniral, zdaj pa je iz tega nastala fraktura?

Če bom imel operacijo, bo ta zahtevna oz. kaj lahko pričakujem? Ali poteka pod lokalno ali splošno anestezijo?

Prosim. Da, možno je, da ste imel stres zlom, ki je postal boleč po nekoliko večjih obremenitvah.

Takšna operacija ni zahtevna. Njena izvedba je v splošni (spanje) ali spinalni anesteziji (injekcija v spodnji del hrbtenice, omrtvitev od pasu navzdol).

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za odgovore in vaš čas.

Lp

Prosim.

Pozdravljeni,

ponovno pišem, ker še nisem saniral poškodbe 5. stopalnice. Imel sem tudi MR. To je izvid.

Majhen izliv v zgornjem skočnem sklepu.
Velik izliv v MTP sklepu prvega prsta.
Velik izliv v TMT sklepa petega prsta.
Artikulacijske površine izgledajo ohranjene.
Brez posebnosti v poteku tetiv fleksorjev in ekstenzorjev.
V prikazanem delu Ahilove tetive in plantarne fascije ni posebnosti.
Ligamentarni aparat izgleda primeren.
Edem subhondralne kostnine drugega TMT sklepa s stanjšanim hrustancem.
Defekt hrustanca centralnega dela TMT sklepa prvega prsta velikosti 2 mm.
Edem kostnine glavice druge metatarzalne kosti.
Ob bazi pete metatarzalne kosti je 13 mm velika kostna lezija, ki je ravnih kontur v stiku z bazo
pete metatarzalne kosti. Edem kostnine v opisane kostna lezije.
Mnenje:
Hondromalacija prvega in drugega TMT sklepa.
Edem kostnine glavice druge metatarzalne kosti – lahko po kontuziji.
Kostna lezija ob bazi pete metatarz. kosti lahko predstavlja anatomsko varianto v smislu
nespojene apofize (ravne konture), dd. lahko po stari frakturi.

Npr. kolesarim lahko praktično na polno do uro in pol, več še nisem poskusil, pri hoji pa čutim bolečine le v predelu zloma 5. stopalnice. Čeprav naj bi bili tudi drugje (po izvidu) sodeč problemi, na drugih delih stopala bolečine ni. Zdaj sem slišal že več mnenj, da bi lahko šlo za staro poškodbo stopalnice.

Ali imate kakšen nasvet kako to sanirati oz. kaj bi naj sploh bil glavni problem – izvor bolečine na predelu zloma 5. stopalnice?

Najlepša hvala.

Lp

Pozdravljeni,

najprej se opravičujem za pozen odgovor. V forumu so namreč aktivirali nov vmesnik, ki omogoča najdbo “izgubljenih” vprašanj.

V izvidu navajajo od nepravilnost: malo prekomerne tekočine v zgornjem skočnem sklepu, veliko prekomerne tekočine v sklepu med stopalnico in začetnim členkom prvega prsta ter v sklepu med nartom in peto stopalnico (znaki draženja), oteklino podhrustančne kosti sklepa med nartom in 2. stopalnico, s tanjšim sklepnih hrustancem, odsotnost sklepnega hrustanca na centralnem delu sklepa med nartom in 1. stopalnico na področju velikem 2 mm, oteklino glavice 2. stopalnice ter kostno spremembo, veliko 13 mm, na začetnem delu 5. stoplanice, z oteklino kosti.

Glede na oddaljenost od poškodbe, pričakujem, da na mestu zloma težav nimate več. Če jih imate ali imate težave v drugih delih stopala, priporočam, da pridete na pregled.

New Report

Close