fotografiranje
Živjo!
Tudi mi smo se iz istega razloga odločili za nakup digitalnega fotoaparata. Kupili smo Sony DSC P72 (na spletni trgovini Enaa (www.gambit.si)). Cena je za kar nudi aparat kar ugodna (83.000 SIT). Smo zelo zadovoljni! Slike so odlicne! Slikamo tudi veliko več kot prej! Strošek je manjši, saj razvitje slike stane enako kot navadna slika, razviti pa daš samo dobre slike. Seveda je pa problem začetna investicija….
Vglavnem na kratko priporočam digitalni fotoaparat!
Lep pozdrav, Tomaž
Pozdravček,
digitalci so definitivno zakon ravno za take zadeve, ko narediš malo morje slik. Če ti slika ni všeč, jo enostavno zbrišeš, ostalo daš na računalnik in snemaš na CD-je. Najboljše dam ponavadi razvit in ena slika stane cca. 95 SIT, kar je čisto spodobno.
Midva imava Sonya Cyber-Shot DSC-F707, ki nadomešča klasiko (čeprav za “najbolj zahtevne” fotke moj možek včasih še vedno uporablja dobrega starega Cannona), ravno sedaj pa sva v fazi kupovanja še enega, manjšega digitalca (takega, ki ga bom lahko dala v žep, ker tega zdajšnjega ne morem).
Mislim, da je najbolj važno to, da ima kolikor toliko dobro ločljivost (ne manj kot 3,2 mega pixlov) in kolikor toliko veliko spominsko kartico (za Sonya recimo 64 MB). Ne vem zakaj, ampak midva sva pri digitalcih oba za Sonye, čeprav so seveda Cannoni tudi zakon.
Zelo je odvisno kako zahteven uporabnik si in koliko si pripravljena odšteti za fotoaparat! Imaš take za pol milijona pa tud take za 40 jurjev (pa so čist spodobni). Za okoli 100 jurjev dobiš že res spodobnega.
Lep pozdrav,
Nataša
Mi imamo doma Sonya P 72 in moram reč da smo full zadovoljni. Ko ga je mož kupil sem bila full proti ker so mi klasične slikice veliko bolj ušeč no sedaj sem pa tudi jaz nad njim full zadovoljna in res dela enkratne slike. Pred enim mesecem smo dali za njega 95.000 sit.
Prednost Sonya je tudi to da že v kompletu dobiš zraven polnilec za baterije, ki drugače stane 8.000 sit pri canonu ga moraš posebaj kupit in tudi baterijo moraš extra kupit pri canonu!
Lp, mojca
Ravnokar smo si privoščili Cannon Powershot S70. Mega, ti rečem! Je majhen, za v žep, 3,2 megapikslov, dokupili še ogromno spominsko kartico, zraven so baterije – vse za 110000 sit. Sicer pa so na netu razne strani s primerjalnimi ocenami kamer. Za nas je bilo na primer pomembno, da ni samo trotlzihr, ampak, da lahko sami vplivamo na sliko. Smo pa cincali in gledali in se odločali, se mi zdi, da smo kar dobro ubrali 🙂
Nina
Živjo
Kakšno prepucavanje okoli znamk …
Moramo si biti na jasnem, za kaj kopujemo in kaj bomo slikali. Slabega aparata ni več na trgu. Največ za najmanj denarja je sigurno Canon (dobiš vse v paketu – preverjeno). Slabost Sony je v njegovi spominski kartici, katero sony odpušča. Max kapaciteta je 128 MB in je daleč za Compact Flash, katera je kapaciteda do nekaj GB, pa še cena je dosti manjša. Ena kvalitetna slika je cca 1MB in če nimaš sabo računalnika imaš kaj kmalu polno kartico (128 slik).
Za več informacij [email protected]
lp MaRe
V BIg Bangu so ravnokar imeli akcijo spominskih kartic (ki pašejo v praktično vsakega digitalca) in sicer 15.000 SIT za 256 MB (za vsaj 300 fotk pod hudo ločljivostjo ali 1000 fotk z malo manjšo!)
Tako da lahko kupiš tudi cenejši digitalni aparat z majhno spominsko kartico, potem pa akcijsko dokupiš še kakšno večjo. Včasihj ej stalo cca 100 MB kar 60.000 SIt, na srečo cene padajo.
N.
Ne gre za nobeno prepucavanje okoli znamk!
Sigurno da so vsi aparati dobri, seveda odvisno za kaj ga rabiš!
Ko sem jaz kupoval aparat, sem malo prebral “pošte” na mobisux-u, kjer je forum fotografija in sem izvedel tudi kar sem želel.
Glede slabosti ene in druge znamke bi se sigurno dalo govorit. Sigurno pa skoraj vsak hvali znamko ki jo ima in to zato ker jo pozna in ima izkušnje z njo.
Jaz ne morm hvalit Canona ali katerega drugega ki ga nimam. Imam pač Sonyja in sem z njim zelo zadovoljen. Tudi glede kartic ni problema! na 64Mb kartico spravim 78 slik v najboljši kvaliteti, kar je več kot dovolj za slike 10×15, poleg tega se mi pa 78 slik ne zdi ravno malo. Sigurno pa, da bi bilo za nek daljši dopust potrebno kupit še kakšno kartico.
LP
Ugodne spominske kartice imajo tudi v Mlacomu! So proizvajalca IO Data in Lexar (ali nekaj takega). Meni deluje brez problemov!!
Midva sva se odločila za Canona A70 in sva ful zadovoljna.
Predvsem nama je bilo pomembno, da se fotoaparat hitro prižge (sekundo in pol) in da hitro sproži oz. ima hiter autofocus (brez flasha v trenutku, s flashem kakšno sekundo).
Zadeva ima 3,2M pik in fotke so super. Ima tudi zelo veliko možnosti ročnega štelanja, kar morda kdaj rabiš. Sva jih tudi že razvijala na 10×15 in so “kot prave” 😉
Edina “pomanjkljivost” je, da dela na 4 navadne baterije AA, kar pomeni, da je zaradi tega relativno težak in velik (v primerjavi z igračkami ala Olympus Mju ali Minolta Dimage Xt, ki lepo sedejo tudi v žepe od kavbojk). Pa akumulatorje s polnilcem moraš zato posebej kupit (strošek 6500 tolarjev).
Fotoaparat sicer stane 100.000 tolarjev, ga je pa trenutno zelo težko dobiti.
Sva se pa odločila po nasvetu revije Monitor, kjer imajo vsak mesec aktualno lestvico najboljših fotoaparatov v več (cenovnih) kategorijah.
Mi imamo Canon Power Shot A40. Kupili smo ga natanko pred enim letom. Namreč, tik pred rojstvom našega fantiča, se nam je prejšnji “frdirbal”, pa smo tega nabavli. Takrat je stal 100 tisoč, zdaj so pa menda že ful cenejši. Strašno smo zadovoljni. Prednost je tudi ta, da lahko slikce lepo urediš, imenuješ, naročiš pa le tiste, ki so ti zelo všeč. (Sicer bi jih pri nas imeli v tem letu že tudi 8967!) Tudi za osebni dokument smo pobča slikali kar doma (ko je bil star 1,5 meseca), pa po mejlu poslali fotografu, ki je neredil krasne fotke.
Ker smo iz Cela, naročamo pri Foto Rizmal. Zelo smo zadovoljni. Ker sem videla, da so tudi predhodniki omenjali ceno fotk… Mi naročamo v glavnem 10 x 15, cena je 65 SIT. Pri vsakem paketu, ki ga pošlješ pa plačaš še 200 SIT stroškov obdelave.
A ni luštno slikati te naše male sončke?! Jaz prav uživam.
LP
Mi imamo Canon Powershot S30. Ima 3.2 mega pixlov. Je fantasticen fotoaparat. Seveda so razlike med razlicnimi fotoaparati: kvaliteta barve, najpomembneje za nas je bil casovni zamik med tem, ko pritisnes na gumb za slikat in trenutkom, ko se slika naredi: pri Canonu je to zelo fino kratko, pri nekaterih je pa se zmeraj precejsen zamik (govorimo o milisekundah), tako da pogosto zamudis tiste neponovljive trenutke. Zelo priporocam, ceprav smo mi tega kupili pred letom dni, tako da so danes ze sigurno nove variante zunaj. Poglej si na:
kjer dobis vse sorte informacij in ocenitev razlicnih digitalnih fotoaparatov.
Pozdrav,
Meli
Groba definicija potreb:
– Za dobre slike 3 milijone točk, za večje povečave 5 milijonov
– Za manjše število slik tip spominske kartice ni važen, če pa želiš velik “rezervoar” pa je obveza CompactFlash, saj v tem formatu dobiš tudi 1GB v minidisk izvedbi (kar pomeni ogromno slik v maximalni kakovosti)
– Za malo slikanja katerekoli baterije, za veliko slikanja Li_Ion akumulatorji (majhna teža, velika kapaciteta), za slikanje v nepredvidljivih razmerah baterije tipa AAA, ki so sicer res najtežje, jih pa lahko kupiš kjerkoli v katerikoli trafiki po svetu. In jih lahko uporabljaš tudi, ko nimaš kje napolniti akumulatorja.
– Za povprečne posnetke – kamera z očesom za ciljanje objekta, za kompozicijsko definirane slike, kamera z gledanjem “skozi objektiv”.
– Za dobre posnetke 3x optični zoom, za posebne namene 6x ali večji optični zoom. Digitalni zoom, ki je tudi naveden, je praktično brez pomena. Pozor! Velik zoom povzroči slabo občutljivost kamere pri slabši svetlobi, kot tudi pogoste težave pri avtofokusu in avtomatski prilagoditvi zaslonke. Če tega ne obvladuješ, kupi 3x zoom.
– Za enostavne posnetke hitrost kamere ni važna, za poskus, ujeti kaj posebnega, pa zelo pomembna. Nekatere kamere “ustrelijo” tudi šele sekundo po pritisku na sprožilec !
– Za slikanje pretežno zunaj v lepem vremenu, svetlobna vrednost objektiva ni pomembna. Za slabe svetlobne razmere poskušaj dobiti vsaj 1.8, še bolje 1.4
– Tradicionalne firme… Canon, Yashica, Nikon, Olympus, Minolta, Sony… delajo kvalitetne aparate, ki imajo seveda svojo ceno. Trg pa je preplavljen z cenenimi kamerami kitajskega izvora, ki jih še posebno rade prodajajo računalniške firme. Na videz popolnoma spodobni podatki v resnici dajo od sebe obupne slike. Brez dinamike, slaba ločljivost, slaba barvna reprodukcija, velik šum v temnejših predelih, velike optične napake…. ne, poceni dobrih kamer ni. Žal.
Na temle naslovu dobis precej kakovostno mnenje oz. oceno aparatov:
Pa veliko uzitkov.