fotofobija
doktor pozdravljeni.
prosil bi vas za mnenje; že osem mesecev trpim za izredno motečo fotofobijo; obiskal sem 5 oftalmologov, naredil ct in ultrazvok oči. nič problematičnega. jemal topične steroide, antihistaminike in drugo… brez učinka.
zasledil sem, da nepravilno delovanje ščitnice tudi (lahko) povzroča občutljivost na svetlobo. ali menite, da je ob napisanem smiselno preveriti ščitnico (krvne raziskave)?
najlepša hvala.
Spoštovani!
Fotofobija se lahko pojavi tudi pri endokrini oftalmopatiji. Gre za bolezen, ki najpogosteje prizadane zunanje očesne mišice in tkiva za očesnimi zrkli, pogosto pa spremlja bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Smiselno bi bilo določiti TSH in opraviti pregled pri tirologu.
Lp
doktor, hvala za hitri odgovor.
mi dovolite še kratko vprašanje?
hitra laična poizvedba o EO razkrije, da gre za tip vnetja, ki prizadane obočesna mehka tkiva; etilogoija fotofobije bi bila v tem primeru sledeča: prizadeta solzna žleza (posledica so suhe oči), “zatekle” orbite, izbuljeno oko (veke nezadovoljivo pokrivajo oko).
zdi se, da je fotofobija v tem primeru primarno posledica prizadete roženice.
ali slučajno obstaja še kakšna druga etiologija, ki zadeva ščitnico in ki bi lahko razložila pojav fotofobije? (naj dodam, da v tem času nisem občutil omenjenega tiščanja okoli orbit; tudi očesni pritisk je bil normalen)
resnično hvala za vaš čas.