Najdi forum

formaldehid v lesu

Spoštovani,
ne vem, ali ste pravi naslov, ampak zelo me zanima glede pohištva iz iverke, ki naj bi zelo obremenjevalo okolje. Iverka je namreč zlepljen les, to sem brala v že kar nekaj revijah. Formaldehid v iverki naj bi izhlapeval do 20 let in je zdravju škodljiv.
Ker imam že več kot eno leto zdravstvene težave in ker sem približno pred dvema letoma kupila bolj kot ne ceneno posteljo iz iverke, me to sedaj malo skrbi. Poklicala sem v tovarno, kjer je postelja izdelana in potrdili so mi, da njihova iverka vsebuje formaldehid.
Vam je o tem karkoli znanega?? Ne vem, zakaj še zmeraj uporabljajo to snov, če je škodljiva?
Hvala.

Spoštovana,

res nismo najbolj pravi naslov za to vprašanje, sem pa malo pobrskala po literaturi in našla na kratko naslednje:

metanal ali formaldehid se nahaja v cigaretnem dimu, v izpušnih plinih avtomobilov, sprošča se iz pohištva, iz iverk, ki so lepljene s fenolformaldehidnimi smolami. V naravi je prisoten v koncentracijah okoli 0.1 ppm (delov formaldehida na milijon delov zraka) in večinoma ne škoduje ljudem. Plošče slovenskih proizvajalcev morajo biti preskušene na vsebnost formaldehida in ne smejo presegati vrednosti 6,5 mg/100 g plošče, kar je za večino ljudi dovolj nizka koncentracija, da ne škoduje. Se pa vedno več uporabljajo tudi iverke, ki so lepljene drugače, je pa to odvisno od proizvajalca in njegove tehnološke razvitosti.
Res je, da so nekateri ljudje na formaldehid preobčutljivi. Znaki so lahko solzenje oči, občutek žarenja v očeh, nosu in žrelu, kašljanje, občutek dušenja, kihanje, poškodbe kože in alergične reakcije seveda, kadar so koncentracije dovolj velike. Na izločanje formaldehida iz pohištva vpliva več stvari, koliko je pohištvo staro, kako je obdelano (surov les, prelepljen z drugim materialom), kakšna je vlaga in zračenje ter temperatura v prostoru. Pri laboratorijskih živalih sicer lahko povzroči raka, niso ga pa dokazali pri ljudeh. Učinek je odvisen od koncentracije in kako dolgo so mu bile živali izpostavljene. Lahko pa moti dihanje pri ljudeh z astmo.
Preobčutljivostni simptomi na formaldehid so podobni tudi drugim alergenom v okolju, zato če imate podobne znake, ni nujno, da gre za preobčuljivost ravno na formaldehid. Rado se tudi dogaja, da nekdo, ki je preobčutljiv na eno kemikalijo, je pogosto preobčutljiv tudi na druge kemikalije.
Kaj lahko storite, če takšno pohištvo že imate in ste preobčutljivi na formaldehid:
Tehnično: Skrbite za čimbolj pogosto in temeljito zračenje stanovanja (sobe), še zlasti, ko je pohištvo še novo. Hkrati pa se priporoča tudi nižja zračna vlaga (med 30 in 50%), zato nekateri uporabljajo zmanjševalce vlaženja zraka in podobne klima naprave, seveda pa jih je potrebno redno čistiti, sicer si lahko nakopljete težave z običajnimi prehladnimi obolenji. Če je surov del ivernih plošč izpostavljen, je dobro te dele zaščititi npr. z ustrezno barvo ali drugimi materiali, da formaldehid ne more uhajati v prostor. Zračite in čistite tudi druge materiale v sobi, ki se lahko navzamejo formaldehida, npr. zavese, preproge. Ne kadite v sobi Ponekod priporočajo tretiranje z amonijakom, ki sicer zmanjša nivo formaldehida, je pa sam še bolj škodljiv, zato se to odsvetuje.
Biološko: Pri zelo motečih znakih je priporočljivo, da se daste testirati na morebitno preobčutljivost na različne kemikalije (takšna testiranja izvajajo tudi v KC v Ljubljani, pa v Diagnostičnem centru na Bledu pa verjetno še kje). Svojemu imunskemu sistemu pa lahko pomagate tako, da se dosledno odrečete škodljivim razvadam in privzamete zdrave življenjske navade, med drugim redno telovadite, dovolj počivate ter se prehranjujte zdravo in uravnoteženo.

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič

Spoštovani,

Takrat, ko sem pisala zgornji odgovor, še nisem poznala naslednjega prispevka:

Ker prav tako omenja formaldehid, čeprav v povsem drugi povezavi (uživanje sladil), menim, da vas bo morda zanimalo.

To o glutamatu, sladilu, ki nam osladi odhod v onostranstvo, je v ZDA velika moda. Ker sprošča to kemikalijo.
(in tako je še cel kup sladil, konzervansov… ki nas skrivoma sprevlajo v grob.

Da pa formaldehid ni kancerogen je težka neumnost. Pa brez zamere.

Povezan je z rakom zgornjih dihal, vsaj.
Nadalje, če je koncentracija formaldehida prevelika, pride do akutnega pljučnega edema in te ni več.
(imajo v ZDA neko stran, kjer obdelujejo škodlivost kemikalij, pa me ne vprašat zanj, ker mi je vseeno)
Prespiš 1/3 življenja, v zaprtem prostoru. In ta čas vdihavaš. Pohištvo in vse ostalo.
Če imaš težave, vrzi stvari ven iz sobe. Le žimnico na tla in konec.
Ja lepo je spati in umreti v mehki postelji.

Kolikor jaz vem, so že pred leti rekli, da ne bodo delali več pohištva s tem lepilom??
Je očitno to družbena SLO brozga kot z azbestom.
Zunaj so desetletja opozarjali na azbest, naši so nam ga pa povsod vsiljevali. In še danes so marsikje salonitke pa cevi za vodo, izolacija…
Sam že desetletja plavam v formaldehidu pa sem sicer še živ. Zakaj sem oglušel, pa ve samo sveti jurij na konju. Menda je okolje v formaldehidu bolj čisto ko na Veliki planini, ker je dezinficirano?

Spoštovani!

Prav lahko, da imate prav, nisem kakšen strokovnjak za formaldehid, lahko le poiščem informacije, kolikor jih lahko. Informacije z interneta tudi niso vedno verodostojne, odvisno od tega, kdo jih je sestavil.
Pogovorne slovenščine pa na teh straneh ne bo…

Formaldehid se lahko nahaja tudi v oblačilih, posebej kakšnih čiškah.
Zadnjič so krožile info o tem, da so Kitajci pri nas prodajali neke cote s tem in pa tudi igrače.

LP

Zdaj pa tudi mene že skrbi, da bom morala zamenjati omare, ki smo jih pred kratkim sami naredili doma iz iverke. Koliko je sproščanje formaldehida pomembno v primerjavi z drugimi strupi,ki nas obkrožajo (zidni premazi, izpušni plini…)?

Spoštovana!

Kot sem že povedala, nisem kakšen strokovnjak za kemikalije, glede na vse kar sem o tem prebrala, pa menim, da zadostujeta dve stvari in sicer, da so goli deli iverk zaščiteni s kakšno barvo ali lakom (v kolikor sploh imate takšne iverke, ki vsebujejo formaldehid) in da redno zračite stanovanje, v tem primeru koncentracije ne bodo tolikšne, da bi lahko bile škodljive. Sicer pa je škodljivost kemikalij določena z njihovo koncentracijo v zraku, ta pa se seveda stalno spreminja, a v normalnih razmerah te niso tako visoke, da bi bile škodljive.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close