Formaldehid in novo pohištvo
Spoštovani,
sem v 37 5/7 tednu nosečnosti. Z možem sva se pred tednom dni preselila v novo hišo. Ker imajo nove omare v spalnici še vedno izredno močan vonj (najbrž izhlapeva formaldehid ali kakšna lepila), zaradi česar sem dobila vneto grlo in se na splošno slabše počutim (glavobol, pekoče oči) me zanima, ali lahko to kakorkoli vpliva na plod? Sicer se bova danes umaknila
v drug prostor, pa vendar me še zanima, ali bi lahko novo pohištvo neugodno vplivalo tudi na novorojenčka?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Spoštovani,
zgolj iz pritoževanja nad vonjem in domnevnim vnetjem grla vam res težko povem ali in kaj je sploh narobe ter koliko in kako bi to lahko škodovalo otroku. Do takrat, ko se bo otrok rodil in se vrnil domov, bo pa menda pohištvo že razdišalo oziroma bo oddalo tiste hlape organskih topil ali formaldehida, ki ga morebiti oddaja, sicer ni primerno za uporabo v bivalnih prostorih in s tem vprašljive kakovosti za prodajo. Zato dvomim, da je res kaj tehtnega narobe, ampak se verjetno bolj bojite vsakega možnega vpliva česarkoli v vaši okolici.
Spoštovani,
bi se navezala na vprašanje predhodnice. Iz Vašega odgovora sklepam, da hlapi iz novega pohištva otroku, ko je ta še v maternici torej naj ne bi bili nevarni?
Pred skoraj tednom dni je mož sestavil previjalno mizo, ki ima še vedno precej močan vonj. Mizo imamo v dnevni sobi, ker drugje ni prostora in jo voham skoraj cel dan. Sama se sicer tolažim z dejstvom, da gre za produkt namenjen ravno dojenčkom in naj bi bil izdelan po nekih standardih, prav tako je bila cenovno nekoliko dražja in da najbrž ne more iti za velike količine hlapov. Ker pa je vonj še vedno kar močan, je to pri meni izzvalo strah, ki se ga ne morem otresti in bi zato prosila še za Vaše mnenje oz. cenjeni odgovor (sem v 30. tednu).
Se že vnaprej zahvaljujem, ker odgovarjate na naša vprašanja, ki so kdaj bolj in kdaj manj smiselna oz. so velikrat plod naših strahov in dejstva, da vsega žal ne moremo konotrolirati. Vendar pa ko gre za naše še novorojene otroke, se trudimo, da bi mu zagotovile čim bolj “varno” okolje oz. bi se morebitnim škodljivim vplivom izognile.
Jana
Spoštovani,
nosečnice imate po naravi neverjetno poudarjen voh in vohate skoraj kot pes. Občutek smradu po formaldehidu torej ne odraža tudi pomembnosti te snovi v zraku. V bistvu me čudi, da bi sodobna pohištvena industrija še proizvajala iverice s pomočjo tega sredstva, ker se mi zdi, da se ga že več kot desetletje ne uporablja v tem segmentu lesne industrije. Seveda pa imajo tudi lepila in druga veziva nek vonj, ki potrebujejo včasih tedne dolgo, da se povsem izgubi, vendar verjamem, da bi morale biti te snovi preskušeno nenevarne, če je pohištvo izdelano po evropskih standardih (predvsem preverite deklaracije na spremni dokumentaciji izdelka).