Najdi forum

fontnela – zapiranje

Na sistematskem pri 6 mesecih mi je zdravnica rekla, da ima deklica fontanelo že skoraj zaprto. Naj ji več ne dajem D3 kapljic. Jaz tisti trenutek nisem vprašala kaj pomeni, da je že skoraj zaprta, saj sem malo zatrokirala, ker ji kapljic ne dajem (smo imeli krče po njih) in sem jih zaradi tega že slišala, tokrat pa nisem hotela še enkrat poslušati pridige.
Smo pa veliko na soncu, oz. zunaj v senčki.
Sedaj me skrbi, če je lahko kaj narobe, glede na to, da je rekla, da imamo pri 6m že skoraj zaprto fontanelo? Kakšno je pa vaše stanje s fontanelo pri teh mesecih?

To je čisto normalno. Lahko se zapira do prvega leta ali celo drugega, če se zapre pri 6. mesecih je OK. Tiste kapljice pa so itak bolj preventiva za otročke, ki gredo zelo poredko ven oz. ob stalnem slabem vremenu.

Nam se je pri punčki že zaprla (15 mesecev), fant pa ima še odprto za kak cm.
Nobeden ne dobiva kapljic, ker naj bi na soncu oz. zunaj dobili dovolj vitamina D.
V kolikor se do zime fantu ne zapre, bomo spet uvedli kapljice…pravi pediatrinja.

Mi smo bili pred kratkim na pregledu pri 9. mesecih in sploh ni bilo govora o kakšni povezavi med mečavo in D vitaminom. Je rekla, da se otroku že na pogled vidi, da ima premalo vitamina D, ker ima udrt prsi koš. Če je otrok poleti dosti na soncu, se D vitamina načeloma ne daje, začne se pa spet v jeseni, če otrok še ni dopolnil 1. leta oziroma se uporaba podaljša, če ima udrt prsi koš.

New Report

Close