Folna kislina in ostala prehrana – kdaj začeti? Mojca P. prosim za nasvet
Gospa Mojca
Kmalu me bodo poklicali v postopek IVF. Rada bi vedela kaj več o folni kislini (zakaj je potrebna – brala sem, da za nastajanje krvi in rast), kdaj jo začeti jemati, kaj sploh kupiti, ker je je tudi v sadju kar nekaj
(včeraj sem brala knjig o sadju in zelenjavi in je je dosti v hruškah, marelicah, jagodah, koruzi, ..)
Obstajajo neke tablete: femibion, tukaj berem, da jemljete tifol (ne vem kaj je to)
Rada bi vedela tudi vaše mnenje oziroma nasvet kaj sploh jesti, in kako živeti v teh dneh pred in po transferju, da ne bi bila z mislimi vedno “tam spodaj” in kako sprostiti trebušno steno, ki jo imam, kolikor se spomnim iz prejšnjih neuspešnih postopkov, cel čas “pod kontrolo” (kot da vedno vlečem trebušne mišice noter.
Lepo vas pozdravljam in želim lep dan.
Folna kislina so samo vitamini in minerali, ki naj bi jih jemali, če ne uživamo dovolj sadja in zelenjave. Na trgu je teh proizvajalcev veliko z različnimi imeni, saj farmacevtska industrija to dobro trži.
Ponavadi se priporočajo 2 meseca pred zanositvijo.
Hrana bogata z folno kislino je v špinači, fižol,, soja, pšenični kalčki, beluši , blitva, brstični ohrovt, brokoli, rdeča pesa.
Zaradi načina pridelave prehrane so mnogi prepričani, da je osiromašena vitaminov in mineralov, zato je potrebno tudi paziti kakšno in kje kupujemo.
Naša generacija sploh ni vedela za folno kislino, pa smo vseeno rodile,
kaj šele povojna generacija, ko še hrane ni bilo zadosti, pa se je leta 47 rodilo 40 000 otrok , sedaj pa samo 17 000.
Kar se pa tiče tvojega vlečenja trebuha noter pa ti priporočam lahke joga vaje za sprostitev, zlasti, da se vležeš na tla sprostiš, in globoko trebušno dihaj.