Folna kislina
Pozdravljeni,
sem v osmem tednu nosečnosti in tako kot vsem današnjim nosečnicam so mi priporočili jemanje tablet s folno kislino. Najprej sem poskusila Folic, po njih mi je bilo grozno slabo, bolel me je tudi želodec. Naj povem, da sem jih jemala med obrokom, tako kot je pisalo v navodilih. Ginekologinja mi je svetovala naj poskusim še s Tifol tabletami. Pa ni nič boljše. Takoj, ko tableto pojem čez nekaj časa vse izbruham. Te tablete priporočajo celo med vso nosečnostjo. Kar groza me je, da bi jih morala jemat vse do poroda.
Rodila sem pred osmimi leti in takrat za te tablete še slišali nismo. Koliko časa so te tablete sploh na tržišču? Je jemanje res tako obvezno? Da ni to spet kakšna “modna muha” za katero se bo pokazalo čez čas, da ni u redu.
Prosim pomagajte mi, ker ne vem kako naj se odločim ali naj jemljem tablete še naprej kljub slabosti, bolečinam v želodcu in bruhanju.
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Draga Isi,
folna kislina je res modna muha vendar ima svoj znanstveno pojasnjen razlog. Ugotovili so, da ženske, ki zanosijo in uporabljajo vsaj 0,4 mG folne ksiline na dan v obdobju okrog 5. in 6. tedna nosečnosti vsaj 4x redkeje rodijo otroka z odprto živčno cevjo (hrbtenico) kot ostale nosečnice, ki folne kisline ne uporabljajo. Dodelana je tudi presnovna pot in ve se, kdaj in kje je folna kislina zelo pomembna v procesu zapiranja hrbtenice in dozorevanja krvnih celic. Na srečo je stanje nezarasle živčne cevi redko in znaša 1x na 1000 porodov, pri uporabnicah folne kisline pša 1x na 4000 porodov. Za preprečitev tega stanja ste tako lai tako že prepozni, lahko pa 1x – 2x tedensko vzamete tabletko folne kisline, ker pomaga tudi pri tvorbi krvničk poleg železa, ki pa ga prične primanjkovati večinoma šele v tretji tretjini nosečnosti.
Tisto, zaradi česar prvenstveno predpisujemo FK , torej zapiranje živčne cevi pri plodu, se dogaja med 5. in 6. tednom nosečnosti. Po tem je prepozno oziroma po tem bi lahko z uporabo dodatka FK prenehali. FK pa sodeluje tudi pri krvotvorbi nosečnice tako da je relativno koristna tudi v preostalem času nosečnosti.REs je torej, kar je rekel vaš G. -odločite se sami, glede na to koliko “dobrega” ste pripravljeni vložiti v svojo nosečnost.
Dober dan!
Sem v 9 tednu nosečnosti in vseskozi jem Tifol. Ginekolog mi je rekel, da mi bo po 12 tednu svetoval druge tablete, ki vsebujejo še druge vitamine poleg folne kisline. Kar nekaj mojih prijateljic je že rodilo in presenetil me je podatek, da so bili vsi dojenčki vseh prijateljic težki preko 4 kg. Ko sem bila sama rojena, je bil menda dojenček s težo preko 4 kg prej izjema kot pravilo. Zanima me vaše mnenje. Torej, kaj mislite, ali vsi ti vitamini, ki jih priporočajo ginekologi in drugi strokovnjaki povzročajo nastanek “velikih” novorojenčkov ali pa so le-ti posledica nepravilnega prehranjevanja nosečnih. Preprosto vprašano: zakaj so bili pred 20 leti dojenčki lažji približno za 1 kg kot pa so v zadnjem času?
Hvala lepa za odgovor in lep dan še naprej!
Draga Sara,
vseh dejavnikov, ki povzročajo, da so današnji novorojenci nekoliko težji od tistih pred leti ne poznamo, menimo pa, da gre za neke vrste sekularni trend, ki je povezan za načinom življenja, boljimi higijenskimi pogoji, manjšo splošno obolevnostjo nosečnic, s prehrano na splošno, z bivalnimi pogoji in na sploh manjšo stopnjo težaškega dela mladoletnikov in odraščajoče mladine. Sicer pa je povprečna teža novorojencev le za morda 200 g večja kot je bila pred 15 leti, torej imate vi in vaši sorodniki, znanci in prijatelji pač srečo ali smolo, kakor pač na to gledate. S samo prehrano v nosečnosti ne vplivamo pomembno na težo novorojenca. Takšno mišljenje je zmotno, dokler ne gre za ekstremno stradanje nosečnice, ko se lahko zgodi, da zaradi tega plod ne more tako dobro rasti, kot bi sicer.
Že vsaj 6 mesecev jem Folacin, noseča pa sem 5 mesecev. Priporočii so mi celo 2 tabletki na dan, to je 10 mg.(Sama imam spino bifido, brez kakšnih vidnih znakov.)Ker sem vsepovsod zasledila priporočljivo dozo 0.4 mg, me zanima ali ni to kar jaz jemljem močno preveč? Ali lahko to kaj vpliva na otročka in koliko časa naj še jem te tablete?
Draga Tjaša,
pri razvoju spine bifide, ki je oblika nepopolnega zaraščanja živčne cevi, gre lahko za deden pojav v presnovi folne kisline, zato so vam predlagali, da jemljete maksimalni odmerek, kakršnega dajemo terapevstsko, ne preventivno, pri nosečnicah, ki so že rodile otroka s spino bifido in pri nosečnicah, ki imajo same tako napako. Velike količine folne kisline niso škodljive, ker je to vitamin iz skupine B, ki je vodotopen in se odvečna količina izloči s sečem.