Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? folikularni limfom

folikularni limfom

Pozdravljeni,

Še enkrat se vam zahvaljujem za pomoč pri prejšnjem vprašanju, sedaj pa smo izvedeli točne podatke o mamičini (mami je stara 61 let) bolezni, ki so sledeči:

nizkomaligni ne-Hodgkinov limfom – folikularni limfom;
stadij 4 – lokaliziran v bezgavkah, kostnem mozgu in trebuhu

Zadnji izvid krvi v redu, verjetno brez sprememb od prejšnjega izvida.

Lepo vas prosim za čimbolj obširen opis bolezni, kaj pomeni da je bolezen v 4.stadiju, kaj lahko pričakujemo dalje, na koliko časa je priporočljivo hoditi na preglede.

Priznam, ko mi je mamica povedala, da se nahaja tudi v kostnem mozgu, me je zelo prizadelo. To pa zato, ker si predstavljam (kot nevednica) da je to hudo.

Malo zmedena vprašanja, za kar se opravičujem, ampak počutim se tudi sama zelo zmedena in prestrašena. Nikakor nisem pripravljena na to, da bi se mamici kaj zgodilo.

Hvala!

Lep pozdrav ********************************************** Če želite, da bi bili vaši otroci bistri jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic. Albert Einstein

Pozdravljeni,

Ne želim vas priganjati, saj vem, da imate veliko vpršanj in da se je naje treba tudi pripraviti, a bi vas zelo lepo prosila za čimprejšnji odgovor, saj obe z mamico (sploh ona) težko čakava nanj.

Lep dan!

Lep pozdrav ********************************************** Če želite, da bi bili vaši otroci bistri jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic. Albert Einstein

Draga ma-mi-ca!

Folikularni limfom je rak limfatičnega sistema, ki lahko prizadene limfne žleze, jetra, vranico in kostni mozeg. Prizadene lahko tudi druga mesta, npr. kožo ali črevo.

Folikularni limfom je eden izmed mnogih različnih tipov ne-Hodgkinovih limfomov. Na Zahodu predstavlja 35 odstotkov ne-Hodgkinovih limfomov, večinoma prizadene odrasle s povprečno starostjo 60 let ob diagnozi. Bolezen torej ni zelo redka. Ljudje s folikularnim limfomom imajo običajno velike, nabrekle bezgavke ali odpoved kostnega mozga (z anemijo, okužbami ali krvavitvijo) ali znake kot je hujšanje, vročina in nočno potenje.
Diagnozo postavijo z odstranitvijo koščka prizadetega tkiva (biopsija bezgavke), ki ga pregledajo pod mikroskopom. Glede na to, kako celice izgledajo pod mikroskopom patologi postavijo diagnozo, pa tudi gradus (stopnjo) od 1 do 3.

Več o gradusu in stadijih si preberite tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=291&t=291#reply_291

Obstaja povezava med gradusom in napovedjo. Folikularni limfomi gradusa 1 in 2 rastejo počasi, 3 pa se obnašajo bolj agresivno. To vpliva na izbor zdravljenja. Stadij določijo s slikanjem CT, rtg, z aspirati in biopsijami kostnega mozga in krvno sliko. Ne glede na sistem določanja stadijev, ki ga uporabljajo, pomeni IV stadij napredovalo in razširjeno bolezen.

Za maligne limfome z nizko stopnjo malignosti je značilno, da zgodaj prizadenejo kostni mozeg in se razširijo v kri. Potek bolezni pa je počasen ne glede na zdravljenje. V končnem obdobju malignega limfoma z nizko stopnjo malignosti se pojavijo hujši znaki odpovedi kostnega mozga in pomanjkljive imunske odzivnosti (slabokrvnost, okužbe, krvavitve). V kostnem mozgu nastajajo namreč krvne celice z različnimi nalogami. Kadar je njihovo nastajanje moteno, se pojavijo različni znaki bolezni.

Pri manjšem delu bolnikov, ki imajo omejeno bolezen (stadij I in II), lahko pri zdravljenju uporabljamo obsevanje. Pri večini bolnikov z napredovalo boleznijo (stadij III in IV) pa enotno zdravljenje ni ustaljeno. Pri skoraj četrtini bolnikov se bolezen sama umirja, kar pa je odvisno od vsakega posameznika, ustrezno pa je zdravljenje s kemoterapijo ob nastopu hujših znakov bolezni (moteno nastajanje krvnih celic, napredovanje limfoma).

Večino bolnikov s kemoterapijo ne moremo pozdraviti in bolezen se ponovi.
Po tem zdravljenju običajno nastopi obdobje čakanja, ocene odziva itd. Ob tem se opravljajo ustrezna slikanja. Kontrolni pregledi (pregled, anamneza, krvna slika itd.) naj bi se opravljali vsake 3 mesece 2 leti, nato vsakih 6 mesecev 3 leta ter nato enkrat letno.

Beseda limfom, sploh v povezavi s krvnim rakom, ne zbuja laiku prav nobenega zaupanja, pač pa seje grozo in strah. V resnici pa je to zelo raznolika bolezen, nekatere agresivne, napadalne oblike so lahko smrtonosne v nekaj tednih, druge pa so kronične in trajajo zelo dolgo. Folikularni limfom je ena slednjih bolezni. Zdravniki sicer bolezni ne morejo pozdraviti, do neke mere pa lahko blažijo njene znake. Morda vse napisano zveni precej bridko, vendar je pred bolnikom s folikularnim limfomom, če le nima hujših zapletov bolezni, ki bi ga ogrozili, običajno še precej let življenja.

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro!

Irena

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav ********************************************** Če želite, da bi bili vaši otroci bistri jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic. Albert Einstein

ma-mi-ca

piši mi prosim na moj mail, sama sem imela tudi limfom in sem si pomagala na razne načine, če hočeš ti lahko povem kaj vse mi je pomagalo.

Ne vidim tvojega maila da bi ti sama pisala. Zato ti piši na mojega

[email protected]

New Report

Close