Folikularna cista
Pozdravljeni,
stara sem 27 let, menstruacije imam redne. Pred parimi dnevi sem bila pri ginekologu, kateri mi je odkiril cisto na jajčniku veliko cca 5,6 cm. Rekel je da se na UZ vidi mrežasta struktura ciste, ni pa povedal katera cista to je, vendar je omenjal tudi kri v cisti (predvideval zaradi mrežaste strukture). Povedal mi je da naj bi cista nastala ob ovulaciji. Rekel je da naj bi cista čez približno 3 mesece izginila (se posušila), vendar naj pazim pri raznih gibih, da se se jajčnik ne obrne oziroma da cista ne poči, saj naj bi to zelo bolelo. Mi lahko vi na podlagi tega potrdite ali gre za folikularno cisto? Sicer sama nimam nobenih problemov, tako da če mi ciste nebi odkrili čisto po naključju, niti nebi vedela da jo imam.
Čez en mesec sem naročena tudi na ponovno pregled, saj naj bi cisto spremljal. Ali je kaj narobe če bo takrat cista večja kot sedaj?
Katerih gibov se moram izogibati da cista ne poči oziroma da se jajčnik ne zasuka? Ali ta cista vpliva tudi na izostanek menstruacije?? Kako je za zanositvijo??
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Spoštovani,
po videzu spremembe sodeč gre verjetno res za tvorbo, ki je nastala ob krvavitvi v rumeno telesce, takoimenovano cisto rumenega telesca po krvavitvi – luteinska, ne folikularna cista. Takšna cista ni nevarna, razen, če se zaradi svoje mase in ob neugodnih telesnih gibih (težje fizično delo s ponavljajočimi gibi (lahko tudi ples, spolni odnosi, delo s ponavljajočimi gibi ipd.) lahko res zasuka okrog svoje osi in s tem jajčnik lahko ostane brez prekrvitve. To običajno povzroči hude bolečine in če se v nekaj urah (2 do max.3) jajčnika z urgentno operacijo ne odsuka, lahko odmre in ste potem brez njega. Če gre za pravo diagnozo, bo cista čez mesec dni manjša ali bo celo izginila. Če cista izloča progesteron, lahko tudi prestavi M.