Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Folikli, makropolicističen ovarij, cista….

Folikli, makropolicističen ovarij, cista….

Na UZ je ginekologinja odkrila, da imam makropolicisticen ovarij s številnimi folikli in ob uterusu tudi cisto 25×30 mm.
Kar veliko tezav torej?

Zanima me, kako nastanejo (ciste, makropolicisticen ovarij in folikli) in zakaj? Kako nevarne so te zadeve, kako se jih zdravi (ali se da pomagati tudi s spremenjenim nacinom zivljenja)?

Predlagala mi je nosecnost ali jemanje kontracepcijskih tablet. Ker je nosecnost zaenkrat se izkljucena, bo treba poseci po tabletah.

Sem kar zaskrbljena, zato prosim za nasvete in odgovore.

Hvala!

Spoštovani!
Folikli v jajčniku rastejo pod vplivom spolnih horomonov (estrogena, katerega izločanje iz jajčnikov spodbuja horomon FSH)) v prvi polovici ciklusa in lahko pomenijo popolnoma normalno stanje. Ko je razmerje estrogenov pravo, le to sproži izločanje horomona LH, le ta pa ovulacijo. Po stimulaciji s horomonom LH Izmed vseh rastočih foliklov dozori samo eden.

Policistični ovariji z nenornalno velikimi folokli pa vsekakor spadajo na področje ginekologije in porodništva, zato zastavite vprašanje dr. Pušenjaku – forum Mercator in ginekologija.
Policistični ovariji (PCO) ponavadi nastanejo zato, ker se v menstrualnem ciklusu dlje časa pojavljajo visoke vrednosti estrogena, ovulacija je nepredvidljiva.
Zahteva bolj poglobljeno obravnavo pri ginekologu,

Za diagnozo PCO bi bilo potrebno opraviti hormonske preiskave razmerja LH : FSH 3. dan ciklusa, razmerje pa je obicajno okrog 2:1 v korist
LH.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close