FOBIJA
Lep pozdrav!!
Odkar se mi je pred očmi utopil človek,ki ga nisem poznala imam neverjeten strah pred samoto. Kadar sem čisto sama doma sem živčna, stalno gledam skozi okno. Kadar sem sama v mestu (malokrat) mi kar naenkrat zmanjka sape,srce mi grozno utripa takoj moram k zdravniku in zgleda da se zadnje čase že pričenjam bati srahu.Strah me je da me bo strah. Ne upam na počitnice ne upam nikamor dokler se ne prepričam da imajo v bližini zdravstveni dom. Za moje probleme ne ve nihče,ker ljudi vedno potegnem na mojo stran. To mi gre že tako na živce,da bi se kar jokala.
Pozdravljeni Neja!
Strah pred strahom , ki mu pravimo tudi generalizirana anksioznost prizadeva 2-4% ljudi, od tega dvakrat več žensk kot moških.Pri enojajčnih dvojčkih se pojavlja z 90% konkordanco pri dvojajčnih pa le z 15%. Biološka razlaga govori za povečano vzdraženje skorje desnega senčnega režnja možganov. Psihoanalitična teorija išče vzroke v nezavednih agresivnih in seksualnih impulzih, medtem ko vedenjska teorija navaja kot razlog DOLGOTRAJNI stres, ali odziv na neizpolnjena pričakovanja.V vašem primeru se je torej treba vprašati o splošnem načinu življenja,razreševanja konfliktov in o tem, koliko sreče in zadovoljstva ste doslej užili.Psihoterapevtska obravnava je zapletena in dolga, zaupati jo je treba izšolanemu strokovnjaku,vaš zdravnik pa vam lahko (vendar le za krajši) čas pomaga z enim od razpoložljivih anksiolitičnih zdravil ( Apaurin, Lexaurin, Ansilan, Helex, Lorsilan ali njihovih paralel) Psihiater se bo po oceni vzrokov odločil, ali bo poleg psihoterapije svetoval še katero od ožje specifičnih zdravil
Lep pozdrav!
Mag. Vanje F. Rejec dr, med.psihiater
Najlepša hvala za odgovor!!
V petek je bila na TVS2 zelo zanimiva oddaja v kateri so govorili predvsem o strahu. Pogosto so bedsede opisovale mene,moje probleme. Ugotovila sem, da nas je pravzaprav kar veliko,ki smo ujeti v ta krog.Samo nikoli se ne srečamo! Prosila bi vas pa še nekaj. Ali so kakšne knjige,ki bi mi dale dodatno potrditev da je strah znotraj votel,zunaj ga pa ni!!!
Hvala!
Pozdravljeni Neja!
Najbolj sceže podatke o strahu, še posebej o fobijah boste dobili na internetu, ki ga, kot vidim, spretno uporabljate. Fobij je najmanj 525, od Marca letos, so gotovo odkrili še kakšno.
Priporočam vam da odprete http://www.sonic.net/~fredd/phobia1.html
lep pozdrav
STRAH PRED STRAHOM JE PROBLEM, KI ME MUČI ŽE 8 LET. SEDAJ SEM STAR 31 LET. TA STRAH MI JE ŽE SKORAJ POPOLNOMA ONEMOGOČAL MORMALNO ŽIVLJENJE. SICER SEM BIL PRI ZDRAVNIKU, DOBIL SEM TUDI ZDRAVILA, VENDAR SEM SI REKEL, DA ZDRAVIL RAJE NE BOM JEMAL, KER SE JIH BOM MOGOČE NAVADIL. VENDAR PO TOLIKO LETIH JE BILO TAKO HUDO, DA SEM PONOVNO ŠEL K ZDRAVNIKU IN ODLOČIL SEM SE, DA SPREJMEM VSO TERAPIJO. DOGAJALO SE MI JE NAMREČ, DA SE NISEM VEČ NASPAL, ČEZ DAN SEM BIL ZASPAN IN UTRUJEN, ZVEČER PA SEM BIL VES PREDRAMLJEN IN TO JE BIL EN ZAČARAN KROG. OD STRAHU PRED STRAHOM SEM DOBIVAL OBČUTEK, DA BOM OMEDLEL, ŠE POSEBNO NA KRAJIH, KO SEM VEDEL, DA NE SMEM OMEDLETI – V MNOŽICI LJUDI, MED VOŽNJO Z AVTOM IN V VSEH SITUACIJAH, KO SE NISEM MOGEL UMAKNITI NA SAMO. DOBIL SEM ZDRAVILA PROZAC (ANTIDEPRESIV), XANAX OZ. HELEX (ANKSIOLITIK) IN EGLONYL – ZADNJI SAMO ZVEČER. PO ŠTIRINAJSTIH DNEH JE PRIŠLO PRVO PRESENEČENJE. ZBUDIL SEM SE NAMREČ PO TOLIKO LETIH SPOČIT, IMEL SEM OBČUTEK KOT, DA BI SE ŠE ENKRAT RODIL. SEVEDA PA JE TO ŠELE ZAČETEK. DELATI SEM MORAL OGROMNO TUDI SAM PRI PREMAGOVANJU TEGA STRAHU. SPOZNAL PA SEM, DA SE TO DA PREMAGATI IN ZATO SVETUJEM VSEM, KI IMAJO PODOBNE PROBLEME, DA SE ODLOČIJO ZA ZDRAVLJENJE IN NAJ JIM NE BO NERODNO POVEDATI SVOJIH TEŽAV. KO SPOZNAŠ, DA JE TUDI TO REŠLJIVO, TI JE ŽAL, DA NISI ŽE PREJ ŠEL K ZDRAVNIKU. LAHKO BI NAPISAL O TEM CELO KNJIGO, VENDAR, ČE KOGA O TEM KAJ ZANIMA ALI IMA KAKŠEN KOMENTAR O TEM NAJ KAR NAPIŠE. ODPISAL BOM VSAKOMUR, SAJ VEM, DA JE VSAKA POMOČ ALI NASVET DOBRODOŠLA. VSEKAKOR SE LJUDJE NAJVEČ NAUČIMO IZ IZKUŠENJ!
MITJA
Pozdravljena Neja!
Knjig na to temo je sigurno na tone, lahko ti jih pa priporočam nekaj, ki sicer ne govorijo o strahu posredno, vendar z lepimi primeri, zgodbicami, izkušnjami, … nakažejo smer razmišljanja sproščenega človeka, ki se ne boji življenja, ki nima strahu in je nasploh srečen.
Priporočam knjigo Richarda Bacha – Iluzije, Polet v globine, Jonathan Livinsgstone Galeb in še kakšno knjigo istega avtorja.
Celestinska prerokba, Mali princ, Alkimist, vse to so knjige, ki so simpatične. Priporočam tudi knjigo Andrew Mathewsa – Poslušajte svoje srce. Potem so tudi še filozofska razpravljanja Indijskega guruja – OSHOta (vsaj mislim, da je indijec), itd. Skratka, knjig je veliko, da pa boste vedeli, katera je prava za vas, pojdite v knjižnjico in zagrabito tisto, ki vas bo v prvem trenutku najbolj pritegnila k branju. Poslušajte svoje srce!
Lep dan želim,
Borut
NEJA je pisal/pisala:
>
> Najlepša hvala za odgovor!!
>
> V petek je bila na TVS2 zelo zanimiva oddaja v kateri so
> govorili predvsem o strahu. Pogosto so bedsede opisovale
> mene,moje probleme. Ugotovila sem, da nas je pravzaprav kar
> veliko,ki smo ujeti v ta krog.Samo nikoli se ne srečamo!
> Prosila bi vas pa še nekaj. Ali so kakšne knjige,ki bi mi
> dale dodatno potrditev da je strah znotraj votel,zunaj ga pa
> ni!!!
>
>
> Hvala!
Ker imam podobne probleme me zanima, če je mogoče dobiti e-mail od Mitje. Vsekakor so tudi moji problemi zelo moreči, saj imam probleme z obnašanjem v javnosti. Prisoten je strah in nervoza, kar mi povzroča potenje in rdečico na obrazu za vsako izrečeno besedo. Zato vas prosim za pomoč pri navezavi stika, če je seveda mogoče.
Moj e-mail je: [email protected]
Prosim vas, da ne objavite mojega maila.
Hvala v naprej!
Še enkrat vam pišem in se vam opravičujem, ker sem v prejšnjem pismu navedel moj napačen e-mail naslov.
Moj pravilen naslov je: [email protected] (in ne [email protected])
Se vam opravičujem za napako.
Hvala