fluorove tabletke
Fluorove tabletke jemljemo že od sinovega 6 meseca dalje, od rojstva pa do 6 meseca pa sem jih jemala jaz (in dojila). To je bil nasvet moje zobozdravnice, predvsem glede na dejstvo, da ima mož precej slabe zobe.
S sinom sva bila že 2x pri otroški zobozdravnici, ki je tudi svetovala jemanje fluora. Pozna stanje moževih zob in je prav zaradi tega to tudi svetovala, zraven pa poudarila še, da je jemanje pomembno zaradi tega, ker naša voda ni fluorirana ob zajetju.
Mož je star 34 in ima zgornje zobe že skoraj vse prevlečene. Nima sicer “mostičkov”, pač pa “solo krone”. Problem je bil v tem, da so mu na površini zob nastale vdolbine. Kot bi se sklenina raztopila in bi nastala luknja in to tako velika, da jo je bilo mogoče videti in tudi otipati.
Naj povem še, da imata tudi njegova starša še precej svojih zob, vendar vse “preoblečene”. Tudi sestra ima probleme z zobmi, predvsem sprednjimi, na katerih ima neke “ploskvice”…
Ali naj nadaljujemo s fluorom ali ne? na splošno se mi zdi, da starši niso preveč za fluor.
Z veseljem vam bom povedala še kaj, kar bo pomembno za vaš odgovor.
Hvala,
Liza
Spoštovana Liza,
dobro bi bilo vedeti, koliko je fantek star. Kakorkoli, tudi ta podatek ne bi bistveno vplival na moj odgovor.
O fluoridih sem že veliko pisala, zato se bom v tem odgovoru omejila le na bistvene stvari. Sama tudi berem “navadne” časopise, vendar sem do “znanstvenih” člankov v njih vedno bolj distancirana. Članek, v katerem niso navedeni viri iz katerih je avtor črpal podatke, raziskave, ki so bile narejene,….meni pač ne pomeni veliko. Če bi bil fluor tako strupen kot so navajali ti avtorji, potem ste lahko prepričani, da bi ga Svetovna zdravstvena organizacija že zdavnaj prepovedala, pa ga ni in ga celo še vedno priporoča kot sredstvo za preprečevanje kariesa. Tako je tudi mnenje slovenskih zobozdravnikov – pri nas so v vodi zanemarljive količine fluoridov, ne dodajamo ga v sol,….. Če podatki kažejo, da so možni obsežni kariozni procesi (tako kot pri vas v družini), potem kontrolirano jemanje fluoridov ne škodi, ampak zelo koristi.
Preberite si še ostale odgovore v zvezi s fluoridi in če želite še kaj vprašajte – z veseljem bom odgovorila.