Fluorove tabletke
Spoštovani,
na rednem zobozdravstvenem pregledu pri 3 letih so mojemu otroku predpisali fluorove tabletke, 2 zvečer po umivanju zob. Nekje na internetu pa sem prebrala, da so jih v nekaterih zahodnoevropskih državah že prepovedali, saj so po dolgoletnih raziskavah ugotovili, da lahko povzročijo kostnega raka, levkemijo, krive so za bele lise na zobkih, slabšo mineralizacijo zob.
Naj povem, da ima otrok zdrave, lepe zobke, redno jih umivamo. Tabletke jemljemo ca. 4 mesece in v zadnjem tednu sem opazila bele lise na prednjih zobkih in sicer čisto pri dlesnih. Zato sem prenehala z jemanjem.
Prosim za vaše mnenje in nasvet, ali naj še jemljemo tablete ali ne. So res tako škodljive?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovana Lucy*,
odločitev o tem, ali boste otroku dajali fluorove tabletke je samo vaša. Če se bojite vseh napisanih stvari, potem je najbolje, da prenehate z dajanjem. Ker ste prebrali, da so možne bele lise, ste jih opazili tudi pri svojem otroku. Vedeti pa morate, da lise pri vašem otroku lahko nastanejo le na zobeh, ki se šele zdaj mineralizirajo (stalni zobje). Lise, ki jih vi opisujete, so verjetno začetni karies, ki se najprej pokaže kot demineralizacija sklenine na mestih, kjer je odstranjevanje oblog najbolj problematično (to je ob dlesni). Verjetno pred člankom niste tako natančno opazovali otrokovih ust in lis prej niste opazili.
Več o fluoridih pa si lahko preberete na forumu Stomatologija – poiščite z iskalcem.
Lepo pozdravljeni!