Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Fluorov premaz in zalivke za zaščito

Fluorov premaz in zalivke za zaščito

Postavila bi dve vprašanji:

Slišala sem, da neka zobozdravnica, ki dela s koncesijo, na mlečne zobke namaže neko zaščito proti kariesu in da je otroku to delno zaustavilo napredovanje le-tega. Za kaj gre?

Kako je z zalivkami, ne mislim na plombice, ki jih za zaščito dajejo v stalne šestice pri otrocih.
Moj sin je že po enem letu in kljub rednemu umivanju zob, dobil plombo na stalni šestici. Moje razočaranje je bilo gromozansko. Eno leto ima stalni zob, pa že plombal Kako je to mogoče? Kljub temu mu zobozdravnica ni zalila ostalih treh. Zakaj, ali ni to praksa, ali moramo starši to zahtevati?

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovana Zalika,

predvidevam, da gre tudi pri prvem vprašanju za isto stvar kot pri drugem.
Tako mlečne kot stalne zobe lahko preventvno zalivamo. Po pripravi zoba v žlebičke in jamice na grizni površini nanesemo posebno snov, ki se strjuje s polarizacijsko lučko. Ukrep sodi med osnovne preventivne stroitve in naj bi ga izvajali vsi zobozdravniki. Eden od pogojev za možno zalitje je popolnoma zdrav zob (brez kariesa).
Zalivka je bila prav gotovo potrebna, ker jih “kar tako” ne delamo. Zalitja ni potrebno posebej zahtevati, lahko pa povprašate zobozdravnico, zakaj ostalih zob ne zalije. Gotovo vam bo odgovorila bolje kot jaz, ker nimam vpogleda v otrokova usta.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close