fluor-tabletke
Lepo pozdravljeni,
na rednem sistematskem pregledu so mi za 9,5 mesečno hčerko predpisali jemanje fluorovih tabletk. Slišala sem, da ni dobro, da dam otroku tabletko skupaj z mlekom – mleko naj se ne bi zaučilo vsaj dve uri pred zaužitjem tabletke in dve uri po zaužitju. Zanima me koliko je resnice v tem.
Pediatrinja mi na to vprašanje ni znala odgovoriti – rekla mi je le, da če mislim, da je tako prav naj tako tudi delam.
Pa še to: do kdaj naj bi jemali tabletke, je to sploh nujno in zakaj večji otroci v šolah ne dobivajo več teh tabletk tako kot so jih včasih?
Lep pozdrav, Lucija.
Spoštovana Lucija,
glede jemanja fluorjevih tabletk sem že nekaj pisala, predvsem o tem, da je na tem podočju v Slovenij veliko nejasnosti in nedorečenosti.
Otroku damo tabletko skupaj z nesladkanim čajem ali vodo, 1 uro prej in potem pa naj ne zaužije mleka, ker mleko ( oz. kalcij ) nevtralizira fluor in ne pride do željenega privzema fluorja iz črevesja. Zato je tudi dobro vedeti, da, če otrok slučajno zaužije več tabletk, kot je dovoljeno, zelo pomaga mleko v neomejenih količinah. Mislim, da bi vam toliko morala povedati tudi pediatrinja oz. tisti zdravnik, ki je fluorjeve tabletke predpisal.
Tabletke naj bi otrok redno ( vsak dan ) jemal vsaj do dvanajstega leta. Glede na to, da prihaja čas, ko moramo sami prevzeti odgovornost za svoje zdravje, je dajanje fluorjevih v tabletah postalo nekoliko zastarelo. Vse bolj se omejujemo na individualno preventivo ( z obveznim pristankom staršev ) in ne na kolektivno dajanje tabletk ( kjer starši včasih sploh niso vedeli, kaj otroci v šolah delajo ).
Lepo pozdravljeni!