Najdi forum

fluor-tabletke

Lepo pozdravljeni,
na rednem sistematskem pregledu so mi za 9,5 mesečno hčerko predpisali jemanje fluorovih tabletk. Slišala sem, da ni dobro, da dam otroku tabletko skupaj z mlekom – mleko naj se ne bi zaučilo vsaj dve uri pred zaužitjem tabletke in dve uri po zaužitju. Zanima me koliko je resnice v tem.
Pediatrinja mi na to vprašanje ni znala odgovoriti – rekla mi je le, da če mislim, da je tako prav naj tako tudi delam.
Pa še to: do kdaj naj bi jemali tabletke, je to sploh nujno in zakaj večji otroci v šolah ne dobivajo več teh tabletk tako kot so jih včasih?
Lep pozdrav, Lucija.

Spoštovana Lucija,

glede jemanja fluorjevih tabletk sem že nekaj pisala, predvsem o tem, da je na tem podočju v Slovenij veliko nejasnosti in nedorečenosti.
Otroku damo tabletko skupaj z nesladkanim čajem ali vodo, 1 uro prej in potem pa naj ne zaužije mleka, ker mleko ( oz. kalcij ) nevtralizira fluor in ne pride do željenega privzema fluorja iz črevesja. Zato je tudi dobro vedeti, da, če otrok slučajno zaužije več tabletk, kot je dovoljeno, zelo pomaga mleko v neomejenih količinah. Mislim, da bi vam toliko morala povedati tudi pediatrinja oz. tisti zdravnik, ki je fluorjeve tabletke predpisal.
Tabletke naj bi otrok redno ( vsak dan ) jemal vsaj do dvanajstega leta. Glede na to, da prihaja čas, ko moramo sami prevzeti odgovornost za svoje zdravje, je dajanje fluorjevih v tabletah postalo nekoliko zastarelo. Vse bolj se omejujemo na individualno preventivo ( z obveznim pristankom staršev ) in ne na kolektivno dajanje tabletk ( kjer starši včasih sploh niso vedeli, kaj otroci v šolah delajo ).
Lepo pozdravljeni!

Naj dodam se sama vprasanje o fluorovih tabletkah. Zanima me namrec, ce v skupino mleka sodijo tudi vsi mlecni izdelki (jogurt, sir, skuta…). Tudi meni namrec zdravnica cesa takega ni omenila, ko nam je pred letom in pol predpisala fluorove tabletke.

Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav,

Ziva

Spoštovana Živa,

velja za vse mlečne izdelke, pravzaprav za vse izdelke, ki vsebujejo kalcij v večjih količinah.
Najbolje, da otroku dajete tabletko s sadnim ali zelenjavnim obrokom.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close