Najdi forum

FLUOR-ponovno

Imamo 26 mesečnega sina, ki mu vsakodnevno dajemo fluorove tabletke. Sedaj, ko se je vnela razprava o tem, ali je dodatek fluora koristen ali ne, sem skušala dobiti čim več informacij o tem. Med drugim sem prebrala tudi to, da je dodajanje koristno, in da je bolje imeti nekaj lis na zobeh kot karies. S tem se popolnoma strinjam, če le ni stranskih učinkov (pri pravilnem doziranju), o katerih pa nihče ne pove nič določneje. O tem sem spraševala otroškega zobozdravnika, vendar sem imela občutek, da o tem niti ni razmišljal, ker se je izgovarjal na to, da pri nas še ni nihče dal uradnega mnenja o tem. Po vsem, kaj sem prebrala in slišala, sem postala do fluora zelo nezaupljiva. Prosim, da mi poveste, kaj je v resnici z njim.
Hvala za odgovor,
Milena.

Spoštovana Milena,

omenjeni članki so tudi mene navdali z grozo. Ne razumem, kako je možno, da nekdo sploh dovoli objavo tako zastrašujočih člankov, ki niti niso opremljeni z referencami.
Na odgovor ste morali počakati malo dalj časa, ker sem želela preučiti čim več literature, da bodo informacije čim bolj popolne. Odločitev o uporabi fluoridov pa bo še vedno vaša.
Lepo pozdravljeni!

Za preventivo in nadzor nad karioznim procesom je najpomembnejša stalna nizka koncentracija fluoridov v ustni votlini. Glavna zaščitna vloga fluoridov pri zmanjševanju kariesa je v tem, da pospešuje remineralizacijo (izgradnjo) in zavira demineralizacijo (raztapljanje) sklenine med karioznim procesom. Poleg tega še vplivajo na prehranjevanje kariogenih bakterij, kar pomeni, da delujejo tudi baktericidno.
Optimalna količina fluorida, ki bi imel maksimalne pozitivne učinke (maksimalna redukcija kairesa) in minimalne negativne učinke (čim manj dentalne fluoroze), je med 0,05 – 0,07 mg na kilogram telesne teže. V Sloveniji vodni viri ne vsebujejo fluoridov oz. se le-ti nahajajo v sledeh (0,08 – 0,09 mg na liter vode, v Ljubljani celo med 0,02 – 0,03 mg fluoridov/liter). Za nastanek fluoroze oz. potencialno predoziranje je kritična meja 0,3 mg fluoridov/liter vode.
Fluoridi v nizkih koncentracijah NISO toksični, težave nastopijo pri večji koncentracijah. Verjetna toksična doza je 5 mg fluoridov/kg telesne teže – pri 10 kg otroku je to 45 g tuba zobne paste (zato je potreben stalen nadzor staršev). Smrtna doza naj bi bila med 32 – 60 mg fluoridov/kg telesne teže. Pomembno je vedeti, da ima škatlica 0,25 mg Fluronatrila 400 tablekt, kar skupaj nanese 100 mg, škatlica 1 mg Fluornatrila pa 250 tabletk, kar je 250 mg, zato PREVIDNO. Tabletke in zobne paste morajo biti vedno izven dosega manjših otrok.
Če slučajno pride do zaužitja večjih količin fluoridov, je najpomembnejše hitro ukrepanje. Antidot fluorju je mleko, ki naj ga otrok použije čim več, čim hitreje pa ga tudi odpeljemo k zdravniku.
Iz zgoraj napisanega je razvidno, da so količine fluridov, ki jih otroci dobijo v tabletkah minimalne in nenevarne. Otroci naj bi fluoride jemali po naslednji shemi:
6 mesecev – 3 let 0,25 mg
3 let – 6 let 0,5 mg
6 let + 1,0 mg
Pri zobnih pastah moramo biti pozorni na to, da otrokom umivamo zobe z otroško zobno pasto, ki naj vsebuje med 1000 – 1100 ppm fluoridov. Otroku sami doziramo zobno pasto – na ščetki naj bo le minimalna količina paste (npr. za grah).
Viri:
Clarkson J. J. Role of Fluoride in oral health promotion. International Dental Journal 2000; 3: 119-129.
Mekertichian K, Messer J. B. Fluoride modalities, Handbook of Pediatric Dentistry, Mosby 1998; 39-50.
Koch G, Poulsen S, Twetman S. Caries prevention in child dental care, Pediatric Dentistry-A Clinical Approach, Munksgaard 2001; 130-135.
Mokorel T. Predavanje na 2. kongresu stomatologov Slovenije v Portorožu 1996.

New Report

Close