Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Flixotide diskus 100

Flixotide diskus 100

Moj 11 letni sin ki ima astmo od 3 meseca življenja,uporablja za zaščito Flixotide diskus 100 in po potrebi (ventolin samo ob prehladih in večjemu telesnemu naporu- tek na dolge proge.) Sedaj pa bi radi zmanjšali zaščito po posvetu z dr.pa me zanima še vaše mnenje.Sedaj ima Flixotide 2×1 vpih na dan, zjutraj 1x vpih in zvečer 1x vpih.Sedaj sva prišla do 1x vpih zjutraj in mislim postopoma 3 mesece ostati na tej terapiji,nato pa zaščito ukiniti.Samo imam vprašanje ,če se mu potem stanje slučajno poslabša ali se začne zopet dajati zaščito 2x na dan po 1 vpih.Namreč radi bi videli,če brez zaščite lahko normalno funkcionira ali kaj mislite.

lp

Spoštovana,

strinjam se z oceno, da se zaščita z inhalacijskim
glukokortikoidom Flixotide lahko postopoma zmanjša.Ob tem
je potrebno spremljati simptome in znake (ki bi se utegnili
ponoviti), meriti vrednost PEF in spremljati porabo
Ventolina. V postopku zmanjševanja je verjetno smiselno
zamnjševanje tudi preko odmerka 2X50 in nato 1X50
mikrogramov dnevno. Pri ukinitvi je potrebna previdnost.
Obvezno je v tem primeru spremljanje pri pulmologu s
pljučno funkcijo v sklopu katere je na mestu tudi
nespecifični provokacijski test z metaholinom.

Pulmologi, ki spremljamo odrasle ljudi namreč večkrat
srečujemo bolnike, ki so v dobi odraščanja opustili
zdravljenje, kasneje pa se simptomatika in potreba po
zdravljenju vrne. Koliko je bolnikov, ki se ne vrnejo
seveda ne vemo.

Lepo vas pozdravljam

Sabina Škrgat Kristan, dr. med

Pozdravljeni,

sin, star 7 let je imel do svojega 5 leta ca. 3 bronhitise. Potem je imel enkrat virusno pljučnico, kjer sva pristala v bolnišnici za 2 nočitvi, nato 1 teden po cepljenju dihalno stisko (kar naj ne bi bilo od cepljenja, čeprav jaz še vedno sumim cepljenje zaradi nadaljnjih dogajanj), nato letos naslednji dan po cepljenju aprila bronhitis, pa 2 dni po cepljenju v začetku maja spet bronhitis.

Pristala sva pri pulmologu, ki ni dokazal, da bi mu berodual naj pomagal, zato zdravil nisva dobila. Potem pa je imel v petek kontrolo, kjer so dokazali, da mu je berodual pomagal in mu je želela uvesti poskusno terapijo flixotide za 2 tedna.

Naj omenim, da beroduala od zadnjega bronhitisa ni imel. Vsak dan si meriva PEF, ki ga ima od 230 do 260 (zjutraj, opoldne in zvečer). Je pa po 4 vpihih beroduala v bolnici pihnil 300.

Pulmologinja je omenila, da naj bi imel slabe pljučne pretoke. Je pa res, da rahlo pokašljuje.
Alergičen bi naj bil na pršico (nekaj malega), so ga pa testirali in ugotovili, da v tem trenutku alergija nima nič pri vsem skupaj.

Če že, bi jaz želela, da mu uvedemo Flixotide npr. oktobra, ali pa se motim, da bi to bilo boljše?

Prosim vas za vaše mnenje glede vsega skupaj. Sin je težek 30 kg in velik 130 cm.

Hvala za vašo pomoč.

Odgovor zdravnika:
***

Na vprašanja v tem forumu odgovarjajo zdravniki internisti in pulmologi, ki zdravijo odrasle ljudi. Otroke do 18 leta starosti obravnavajo pediatri. Svetujemo vam, da se obrnete na izbranega pediatra.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme, bi kar tukaj vprašala, in sicer me zanima, kakšna je razlika med tem zdravilom – torej Flixotide in pa zdravilom Foster? Pred zadnjim pregledom sem imela Foster, in sicer 2 vpiha zjutraj in 2 vpiha zvečer, sedaj pa sem dobila Flixotide en vpih zjutraj in en vpih zvečer, pa se mi zdi malce malo zdravila….menite, da je močenjši, ali gre za kakšno drugo vrsto zdravila?

Na novo sem dobila tudi Avamys, česar prej nisem imela.

Sedaj ta nova zdravila jemljem 3 dni, in me malce stiska v pljučih, oziroma nimam dovolj zraka. Skrbi me, da imam premalo “dozo”, in se sprašujem, ali naj grem ponovno do pulmologa in se o tem pogovorim, ali še malce počakam? Sta ti zdravili primerljivi, tako da ne bi smelo biti kakšnih sprememb?

Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,

N.

Spoštovani,
predlagam, da greste do vašega pulmologa, ki pozna podrobnosti vaše bolezni. Če ste imela astmo dobro urejeno ob prejemanju Foster (kombinacija dveh zdravil), je precej logičen ukrep, da se poskusi terapijo malo poenostaviti (Flixotide je eno zdravilo). No, včasih ne gre.
Do obiska pri zdravniku pa ob dušenju/stiskanju v pljučih vdihnite en vpih Ventolina ali Fosterja.

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close