Najdi forum

Flexi ~ T 300/200

Najprej vas lepo pozdravljam in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

Pred tednom dni, mi je ginekologinja vstavila zgoraj omenjeni maternični vložek.Za to obliko kontr.sem se odločila 9 mesecev po porodu, prvo menstr.sem dobila pri sinovih 8 mesecih,še vedno se dojiva.
Ker pa imam (na žalost) zelo redkobesedno ginekologinjo, ki na vsa moja vprašanja odgovarja zelo skopo, se obračam na vas!

Zanima me:
1.Kakšne spremembe lahko pričakujem, v zvezi z menstr. (bolečine, daljši čas krvavitve…)?
2.Ali omenjeni m.v.vpliva na dojenje?
3.V čem se ta m.v.razlikuje od Mirene?

Hvala!

LP

Nataša

Draga Nataša,

flexi T deluje na osnovi oddajanja bakrovih ionov v okolico, kar se je izkazalo za biocidno in na nek način ne dovoli uspešno vgnezdenje zarodka v maternici. V primeru oploditve pride torej do odmrtja zarodka še predno se lahko vgnezdi. Sicer pa vložek mehanično draži tudi sluznico, ki zato včasih postane debelejša. Taka sluznica povzroča včasih močnejšo M. Ker flexi-T nima vpliva na sluz materničnega vratu (v nasprotju z Mireno) tudi ne ščiti pred ascendentnim vnetjem širjenjem bakterij v maternico in jajcevode, kar omogoča infekcije in vnetja zgornjih rodil. Ker je kot vsak tujek v telesu dovzeten za naselitev klic ima torej lahko tudi vlogo “bazena” v katerem bakterije čakajo na priožnost za “napad”. Tega pri Mireni skoraj ni, ker njen hormonski vpliv “zapre” maternični vrat z gosto sluzjo, podobno tisti v nosečnosti, kar preprečuje tako prodor spremijev kot tudi klic v maternico. V teh lastnostih se Mirena bistveno razlikuje od flexi-T, poleg tega da hormoni Mirene močno znižajo sluznico maternice, s tem pa se M zmanjšajo ali celo izginejo, pa tudi možnost delovanja morebitnih klic na maternično sluznico je bistveno manjše. Še kaj bi se našlo pa mislim, da to zadostuje.

Spoštovani dr.Pušenjak,

hvala za izčrpen odgovor.

Zanima me pa še nekaj!

1.Kolikor vem je Mirena plačljiva, a v vsakem primeru? Sem namreč študentka (zavarovana po starših) in s statusom!
2.Stara sem 26 let, ali mi priporočate, da Flexi zamenjam za Mireno?

LP

Nataša

Draga Nataša,

Mirena je vedno plačljiva, celo če bi bila medicinsko indicirana, saj je med drugim registrirana tudi za uporabo v primerih močnih in dolgih M z anemijo, ne le kot oblika KC. Žal! Za tem ukrepom je verjetno sprenevedavo obnašanje zavarovalnice, ki se skriva za zastarelim stališčem RSK (razširjenega strokovnega kolegija) ginekologije in porodništva, da so vsi maternični vložki med seboj primerljivi oziroma, za Mireno nima posebnega stališča, čeprav bi ga več kot zaslužil. Zato ima prednost “cenejša različica”,vse dražje pa so seveda plačljive.

ne morem reči, da vam “svetujem” zamenjavo za Mireno, sam pa mnenja, da Mirena ni enaka klasičnemu vložku temveč je hormonski intrauterini sistem, ki deluje kot tak kontraceptivno.Sam, odkar poznam Mireno in njene prednosti pred klasičnimi vložki sploh ne vidim več razloga za uporabo klasičnih vložkov. To je za zdaj moje osebno “strokovno mnenje”, za katerega pa nimam kritja pri RSK.

Spoštovani dr.Pušenjak!

Hvala za vse prejšnej odgovore. Sedaj se pa obračam na vas zaradi težav, ki so nastale.

Od vstavitve m.v. je poteklo že 14 dni, že dober teden dni pa opažam določene težave: močne bolečine v spodnjem delu trebuha (podobne so krčem pri zelo “hudih” M), občutljivost trebuha na dotik (najhuje je nad sramno kostjo), bolečine v predelu križa ter predelu jajčnikov, napihnjenost trebuha, m.v.tudi “čutim” kot nekakšno zbadanje, ko se npr. vsedem ali naredim predklon…

Ginekologinja me ni opozorila na takšne težave, ampak mi je samo predpisala dražeje Buscopan 10 mg, ki bi ga naj jemala največ tri dni (domnevala je, da so v teh dneh možni krči).

Prav tako pa se je pojavil izcedek, ki je bil nekaj dni krvav, sedaj pa že nekaj dni opažam nekakšno viskozno sluz, svetlo rumenkaste barve, ki pa nima nobenega vonja, ta izcedek se mi izdatno izlije iz nožnice, ko vstanem, kot da se mi med sedenjem ali ležanjem nabira v maternici.

In, ker mi predpisani dražeji ne ublažijo bolečin (opažam, da so le-te vsak dan hujše), me zanima ali so to “pričakovane reakcije” na m.v. ali mi ga morajo odstraniti, ker dvomim, da bom lahko počakala, da obiščem svojo gin. šele po praznikih.

Hvala in lep pozdrav!

Nataša

DragaNataša,

predlagam, da se podate na urgenco, ker gre zelo verjetno za akutno vnetje, nastalo po vtavitvi MV. Običajno je potrebno v takem primeru MV odstraniti in začeti antibiotično zdravljenje. Seveda brez pregleda ni mogoče sklepati bolj zanesljivo vendar, če gre za vnetje kot predvidevam, je potrebno res čimprejšnje ukrepanje.

Spoštovani dr.Pušenjak,

ker so bile bolečine tako neznosne sem se, preden sem prebrala vaš odgovor odpravila na urgenco, kjer so mi odstranili MV, vendar vnetje še ni bilo tako hudo, da bi potrebovala antibiotike. Bolečine so čez dva dni popolnoma ponehale.

Sedaj me pa zanima še nekaj: ko so mi odstranili MV sem dobila KT Stedirli-m, s pojasnilom, da je to za to, da ne bi krvavela. Tbl. sem dobila za 3 mesece … pred zanositvijo sem jemala tbl.Cilest… gin.mi je rekel, da so Stediril “močnejše”, ker pač sedaj potrebujem višjo konc.hormonov.

Stediril sem torej (po nasvetu gin.) začela jemati sredi ciklusa, po 7 dneh jemanja pa sem dobila menstr.
Sedaj me pa zanima, ali moram prekiniti jemanje ali moram “pojesti” celo škatlico tbl.?

Pred nekaj tedni sem na TV zasledila eno oddajo, v katerih je bilo govora o Ktbl., v smislu, da nimajo več toliko “negativnih” učinkov – pov.TT in podobno kot včasih, pa bi vam tukaj zastavila vprašanje,ali to drži? Kajti ob jemanju prejšnjih Ktbl. resnično nisem imela problemov (nisem se zredila niti za gram), pri Stediril-u pa se mi vseeno zdi, da imam povečan apetit in zelo zmanjšan libido.Ali je smiselno oz. s katerimi jih naj zamenjam?

Prav tako me zanima vaš komentar glede “razhajanja mnenj”-
na urgenci sem takrat še vprašala, ali je smiselno, da se kasneje, namesto klasičnega MV dam namestiti Mireno, pa mi je gin. “razložil”, da nima smisla, ker sem pač verjetno ena tistih “srečnic”, ki ne prenašajo najbolje MV in bi bila uporaba Mirene nesmiselna, pa še pri mojih letih (26.let) se mu ne zdi potrebno, da “zapravljam” denar za nekaj, za kar ne bi mogla izkoristiti vseh ugodnosti, ki jih prinaša ker naj bi bila (po nj.mnenju) namenjena starejšim ženskam in lajšanju njihovih težav!

Hvala in lep pozdrav

Nataša

Draga Nataša,

o večini stvari o katerih sprešujete je toliko mnenj kot je ginekologov in raje še kakšno več. zato se boste morali odločiti sami. Mirena je intrauterini hormonski sistem, ki pa fizikalno zavzame prav tak prostor kot bakreni MV. Če ste imeli težave zaradi prisotnosti “tujka”, česar ne moremo ugotoviti na pamet temveč samo s ponovnim “poskusom”, potem boste imeli ob Mireni enake težave, če pa os bile težve posledica vnetja, ki je nastalo zato, ker bakreni MV ne ščiti tako dobro pred njimi kot Mirena, potem boste ob Mireni verjento brez težav.
Kar zadeva KT je tako, da so stranski učinki individualni in velika večina subjektivno obarvanih. Pri občutljivih ženskah bo vedno kaj narobe, če jih ne bo motilo 500g povečanja (ali zmanjšanje) teže. jih bo motilo zmanjšanje libida, pa bolj suha nožnica ali glivice, ženska, ki pozna prednosti in slabosti KT pa bo sprejela kakšno težavico za voljo varnosti spolnih odnosov in nebolečih M.

Glede krvavitve 7 dni po pričetku jemanja KT sredi ciklusa in takoj po odstranitvi MV pa težko komentiram, ker je pač vse bilo izven priporočenega načina uporabe KT. Krvavitev je možna, kaj pomeni pa ne vem. lahko pomeni endomnwetritis (vnetje sluznice maternice), lahko gre za prebojno krvavitev, neodzivnost sluznice…skratka, vem?

Dr. Pušenjak!

Za vas nimam vprašanja, ker žal osebno težko pridem do vas, bi sem rada zahvalila za vse vaše izčrpne in zelo realne poglede pri moji nosečnosti z eno jajčnimi trojčki, ki bodo letos stare 7 let. HVALA

Z vsem spoštovanjem.

Maja

New Report

Close