Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Fižol ima vonj po plesni

Fižol ima vonj po plesni

Pozdravljeni!

Dobili smo domač izluščen fižol, ki pa ima zelo močan vonj po plesni. Ne vem, ali naj ga vržemo stran zaradi tega. Zanima me, če je ta plesen škodljiva, tudi če se prekuha?

Pozdravljeni,
Plesni na živilih, ki niso namensko dodane (sir s plemenito plesnijo ali določeni mesni izdelki) so škodljive in takih živil ne uživamo.
Živila, ki so onesnažena s plesnijo zavržemo. Vedeti namreč morate, da s kuhanjem uničimo samo žive mikroorganizme, ne pa tudi njihovih strupov, ki jih proizvajajo ali pa se sprostijo, ko se celica razgradi.
Zato vam priporočam, da tako živilo raje zavržete.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!

Se zahvaljujem za odgovor. Sem bila enakega mnenja kot vi, a me doma niso poslušali. Ta fižol so skuhali in pojedli, moji mami je bilo zelo slabo, najbrž od fižola. Upam, da ni večje nevarnosti za zdravje, ali res povzroča raka na jetrih?

Pozdravljeni,
Verjetno sprašujete, če plesen povzroča raka na jetrih?
Različne plesni proizvajajo različne strupe, ki seveda tudi različno vplivajo na telo.
So pa nekateri organi vedno bolj izpostavljeni, kot so naprimer jetra ali ledvica, saj vemo da se skozi njih izloča največ presnovnih odpadkov.
Vsa živila, kjer plesen predstavlja kvar je potrebno zavreči. Če zaužijete tega v mali količini in enkratno potem to škodo telo lahko popravi, ob večjih količinah in pogosteje pa so učinki lahko zelo škodljivi.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close