Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Seksologija – želiva si spolnosti fiziološki vidiki samozadovoljevanja

fiziološki vidiki samozadovoljevanja

Veliko je možno biti seznanjen z moralnimi vidiki samozadovoljevanja. Zanimajo me pa fiziološki vidiki.
Kako samozadovoljevanje, njegova pogostnost vpliva na posameznika?
Recimo tudi še: Kako “trening” samozadovoljevanja vpliva na spolne odnose? Kako pri moškem vpliva to na delovanje sečil? Ali se ob pogostejših izlivih pospeši nastanek še novih semenčic? Ali čakanje semenčic zaradi “neuporabe” kako vpliva na kaj ostalega pri posamezniku?

Kako “trening samozadovoljevanja” vpliva na spolne odnose je stvar seksologov – dejstvo je, da nekateri poljudni viri trdijo, da naj bi se lahko učil zadrževati oziroma kontrolirati izliv tudi s pomočjo treninga med samozadovoljevanjem.
Kako vpliva na delovanje sečil – načeloma svetujemo “redno praznjenje” – sploh pri raznih netipičnih, kroničnih težavah. Pri moških brez stalnih spolnih odnosov ali še brez odnosov kadarkoli, naj bi samozadovoljevanje prispevalo k sproščanju mišic medeničnega dna in olajšalo sproščanje le-teh npr. pri uriniranju, kar je pomembno za čimboljše izpraznjevanje sečnice po končanem uriniranju ter preprečevanje kapljanja po uriniranju.
Drugače pa je z vplivom pogostnosti ejakulacije na parametre semena. Različne študije so preučevale različne parametre. Seveda boste v delih seksologov, npr. Mastersa in Johnsonove, našli opise različnih bizarnih in ekstremnih primerov, ampak v splošnem gre pomisliti na naslednje vidike:
– Kapaciteta žlez, ki izločajo semensko tekočino, je omejena. S krajšanjem časa med izlivi se reološke lastnosti sperme spreminjajo, viskoznost se veča.
– Spermiji rabijo nekaj časa, da dozorijo. S krajšanjem časa med posameznimi izlivi se število spermijev na izliv manjša.
– Spermiji rabijo nekaj časa, da v obmodku pridobijo gibljivost.
– Če pa so izlivi preredki, potem so tudi ugotovili večji odstotek defektov repa pri semenčicah.

Svetovna zdravstvena organizacija naj bi za optimalno kvaliteto semena za oploditev včasih priporočala odvzem semena po 2-7 dnevnem premoru, znotraj tega časa pa so ugotavljali (npr. Elzanaty S et al.: Duration of sexual abstinence: epididymal and accessory sex gland secretions and their relationship to sperm motility), da naj bi bila optimalna kvaliteta semena po 4-5 dnevni abstinenci (boljša kot po 2-3 dnevni in tudi boljša kot po 6-7 dnevnem premoru).

S stališča kvalitete sperme se zdi smiselno redno (ne pre-pogosto in ne pre-redko) praznjenje.

V Sloveniji se s temi vprašanji ukvarjajo predvsem ginekologi, ki so specializirani za reprodukcijo (umetno oploditev) in najbolje vedo, kako pridobiti kvaliteten material (spermo). Kar se tiče fiziologije, veliko vedo tudi veterinarji, ki se ukvarjajo z osemenjevanjem.

Naj zaključim (čeprav morda ne povsem v skladu s “tantričnimi” principi): tako anekdotični primeri kot resne znanstvene raziskave so pokazale, da je najboljša srednja pot – prepogosto ni dobro in pre-redko tudi ne.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!”

sem ena novih na tem forumu in me zanima par vprašanj:

Ali je namesto lubrikant lahko zamenjam tako da greva s partnerjem pod tuš in se tam zelo zelo dobro namilim?
Ali je NUJNO uporabljati kondome?
Še eno zabito vprašanje (sam se nepoznam preveč na spolnost… :$)
Ali nebo partner dobil iz danke čisto umazanega? npr: ko greš kakat se luknja v celoti umaže =) kako je s tem?

Pa še eno vprašanje ki je bolj… kako se naj izrazim…. poredno 🙂 :
Kako se lahko zadovoljujem v zadnjem predelu/danki)

Lepo prosim za odgovore!
Katja, 23 let

New Report

Close