Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija fiziloška r. , oblačenje

fiziloška r. , oblačenje

Doma imamo prehlajenega 2-mesečnik in ko sem danes v lekarni kupovala kapalko, s katero bi otroku lažje vdajala fiz. raztopino v nos, sem od farmacevtke zvedela, da fiziološka r. (v plastenki), ki smo jo nabavili, ko sem rodila, ni več uporabna.
– Zanima me ali to drži in ali sem s tem našemu malčku naredila precej škode, ker sem mu z njo čistila tudi očke (te ima že 10 dni rahlo gnojne, zlasti zjutraj, ko se zbudi)?
– Ko sem želela nabaviti fiziološko r. v sprayu, me je opozorila, da to ni za tako majhne otročke, kljub temu, da na dozi pa piše, da je primerna tudi za novorojenčke. Kaj pa vi mislite?
– Fiziološko r. se da pripravit tudi doma pa me zanima kako se jo pripravi (kakšno je razmerje med prekuhano vodo in kuhinjsko soljo)

Vprašanje imam tudi z oblačenjem 2-mesečnika (moja večna dilema): Koliko ga obleči pri 20 oz. pri 30 stopinjah (dolgi/kratki rokavi – koliko) ? Naš malček ima skoraj vedno hladne ročice in nogice, ko pa mu potipam prsni koš ali vrat, pa se mi zdi vedno enako topel, ne glede na to koliko je oblečen.

Hvala za odgovore in dragoceni čas, ki si ga vzamete za res – res pohvale vredno!

Giga

Draga gigA,
kakšne posebne škode niste naredili, če je z otrokom vse v redu, razen prehlada.

Za naprej pa vam svetujem:
Za OČI: vedno sterilna fiziološka raztopina, najbolje v malih plastenkah (po 10 ml), ker 1 plastenko porabite ravno za dvoje čiščenj in vam tako ostaja vedno sveža, originalno zaprta (običajno z daljšim rokom uporabe).

Za NOS: lahko pripravite doma. Zavrite pol litra vode, ki ste ji dodali 1 čajno žličko soli, poravnane z nožem (torej za 1000 ml vode 9 g soli).
Po navodilih naše specialistke ORL se taka fiziološka lahko uporablja več dni (dokler ne postane grenka, ampak jaz tega ne bi vzela najbolj resno, recimo 3 dni, sedaj poleti). Morda pripravite 500 ml, približno 100 ml imejte za uporabo, ostalo pa shranite v hladilniku, da bo sveža.

Spray ni tako uporaben, ker nosno sluznico samo navlaži, ne pa izpere. Proizvajalec samo zagotavlja, da jo lahko novorojenček uporablja, vendar uspešna pa ni. Ravno ta teden mi je ena mamica rekla, da kako drugače sedaj očisti nos, ko uporablja fiziološko (“na litre” je njena izjava), kot pa prej, ko je uporabljala spray (da ne omenim firme).

Oblačenje: če je vroče vam, je tudi dojenčku. Sedaj, ko so stopinje res poletne, do 30, lahko imate kratke rokave ali celo brez rokavčkov. Tudi 3/4 hlačke brez nogavičk ali kratke hlačke. V vozičku pokrijte samo s tetra plenico, ampak bolj zaradi insektov kot česa drugega. Ponoči bo bodi z dolgimi rokavi in spalna vreča zadosti. Če nimate spalne vreče pa bodi z dolgimi rokavi, morda tanek pajacek z nogicami, lahka dekica.
Otrok, ki ga zebe, je bled, modrikasto marogast. Otrok, ki mu je ravno prav, je rožnat, topel, ne preznojen. Otrok, ki mu je prevroče, je rdeč, preznojen, z mokrimi laski in predvsem zelo siten.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

naj vam še jaz zaupam kako sem mojemu malčku “rešila” nosek. Bila sva namreč na posvetovalnici in končno dobila težko pričakovanega pikeca, vendar je bil prehlajen in zaradi tega je kasneje dobil vročino, nosek se mu je pa tako zaprl, da ni mogel jesti, spati skratka bil je res bogi. Ves čas ko je bil prehlajen sem mu z f. raz. spirala nosek (pred vsakim hranjenjem, pred spanjem in zjutraj)- pomagalo ni pa nič. V posvetovalnici mi je pediatrinja, ki ga je prehlajenega cepila rekla, naj kupim korenino belega sleza in mu tisti zvarek kapljam v noseka. Jaz pa sem v knjigi Domača lekarna za otroke prebrala, da je alternativa materino mleko, seveda sem poskusila in po treh izpiranjih je bil uspeh tu. Nosek je zdrav! Kaj bi mu kapljala Beli slez, ko pa je moje mleko sigurno bolj sterilno.

Lep pozdrav,
Neva.

New Report

Close