Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Fizicno delo med nosecnostjo

Fizicno delo med nosecnostjo

Stara sem 20 let in sem trenutno v 2 mesecu nosecnosti. Trebuh me zelo boli, neke krče imam, slabo mi je, zjutraj se komaj zbudim in zacnem funkcionirat. Sem sama brez pomoci kogarkoli, zivim tudi sama in zato moram delati 2 sluzbi. Delam v trgovini z zivili in v drugi trgovini z oblekami. Delam tudi po 14-16 ur na dan brez premora razen tistih 20 min pauze za malico, delati moram ker nujno rabim finance, na bolnisko ali porodnisko ne morem. Jem samo dvakrat na dan med omenjenimi pauzami za malico in zvecer ob 23 ko pridem domov, casa za pocivat prakticno nimam, razen ob nedeljah.

zelo me skrbi za dojencka ker v sluzbi dvigujem tezke škatle, palete (6-8kg), tezje predmete, sklanjam se gor dol, neprestano sem na nogah niti vsedem se ne. Ali je mozno da se plodu kaj zgodi, ker nimam moznosti redno jest in pocivat ? Tudi vse drugo povezano z tem me zanima, ostala priporocila, tveganja itd. Hvala !

Odgovor na objavo uporabnika
M735, 15.11.2025 ob 23:46

Stara sem 20 let in sem trenutno v 2 mesecu nosecnosti. Trebuh me zelo boli, neke krče imam, slabo mi je, zjutraj se komaj zbudim in zacnem funkcionirat. Sem sama brez pomoci kogarkoli, zivim tudi sama in zato moram delati 2 sluzbi. Delam v trgovini z zivili in v drugi trgovini z oblekami. Delam tudi po 14-16 ur na dan brez premora razen tistih 20 min pauze za malico, delati moram ker nujno rabim finance, na bolnisko ali porodnisko ne morem. Jem samo dvakrat na dan med omenjenimi pauzami za malico in zvecer ob 23 ko pridem domov, casa za pocivat prakticno nimam, razen ob nedeljah.

zelo me skrbi za dojencka ker v sluzbi dvigujem tezke škatle, palete (6-8kg), tezje predmete, sklanjam se gor dol, neprestano sem na nogah niti vsedem se ne. Ali je mozno da se plodu kaj zgodi, ker nimam moznosti redno jest in pocivat ? Tudi vse drugo povezano z tem me zanima, ostala priporocila, tveganja itd. Hvala !

Pozdravljeni,

težko fizično delo brez premorov zelo utrudi nosečnice in lahko povzroči izčrpanost, ki vas lahko pripelje do tega, da ne boste morali delati niti ene službe, zato bi bilo smiselno razmisliti, da bi malo izpregli in malo več počivali.

Ob težkem delu je za telo še dodatno izčrpajoče dejstvo, da nimate rednih zdravih obrokov. Res bi bilo zelo koristno, če bi si to uspeli urediti. Vsaj dva topla obroka na dan (kosilo in večerjo). In seveda vitamine za nosečnice, ki jih kupite v lekarni. Ter izogibanje kajenju, alkoholu itn.

Ker ste v stalnem stiku z ljudmi je zelo priporočljivo, da se čim prej cepite proti gripi. In če so ljudje prehlajeni, da nosite masko, da ne zbolite.

Težko dvigovanje ne povzroči splava ali prezgodnjega poroda, lahko pa povzroči bolečine v hrbtu in medeničnem obroču, zato se nosečnicam priporoča dvigovanje do 5 kg težkih bremen.

Za plod je vaše delo veliko manj nevarno, razen če bo vas izčrpalo.

Nujno morate tudi paziti, da boste kljub službi hodili na redne ginekološke preglede, kjer boste tudi dobili vse potrebne informacije.

Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor !

Redno hodim na preglede tudi kadim ali pijem ne, probala  se bom zjutraj pred delom več najest, drugo mi žal ne preostane.

zanima me samo kaj pravzaprav povzroči splav v zgodnji nosečnosti ? Skos sem v strahu da bom splavila, ker ne počivam in dvigujem težje stvari. Torej kaj so lahko vzroki za splav ?

Odgovor na objavo uporabnika
M735, 18.11.2025 ob 19:58

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor !

Redno hodim na preglede tudi kadim ali pijem ne, probala  se bom zjutraj pred delom več najest, drugo mi žal ne preostane.

zanima me samo kaj pravzaprav povzroči splav v zgodnji nosečnosti ? Skos sem v strahu da bom splavila, ker ne počivam in dvigujem težje stvari. Torej kaj so lahko vzroki za splav ?

Najpogostejši vzrok za splav so razvojne in kromosomske nepravilnosti ploda.

Dvigovanje bremen ne povzroči splava, prav tako ne delo, a kot sem že napisala, to lahko izčrpa nosečnico in pride do hude utrujenosti, bolečin, nespečnosti itn.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close