Fitoval in KT
Spoštovani!
Zanima me, če imajo tablete oz. kapsule Fitoval proti izpadanju las kakšen negativen (npr. zmanjšanje učinkovitosti) učinek na kontracepcijske tabletke (Diane 35)?
Zasledila sem namreč, da vsebujejo folno kislino, ki naj bi zmanjševala učinek kontracepcijskih tabletk. Je to res?
Hvala za odgovor
Spoštovani!
To nikakor ni res.
Dobro je znano, da je nizka raven folatov pri nosečnicah močno povezana z okvarami nevralne cevi pri novoroječkih, zaradi česar se priporoča, zaradi česar je priporočeno jemanje različnih oblik folne kisline tekom nosečnosti pri vseh ženskah.
Za ženske, ki želijo zanositi se priporoča, da uživajo folno kislino vsaj mesec pred zanositvijo in minimalno do 10 tedna nosečnosti. Oralni kontraceptivi lahko zmanjšajo absorpcijo folne kisline. Zaradi tega se svetuje, da ženske, ki nameravajo zanositi in so bile dalj časa na kontracepcijskih tabletah, prekinejo z jemanjem kontraceptivov že tri mesece pred načrtovano nosečnostjo in hrati tudi tri mesece pred načrtovano nosečnostjo začno uživati priporočeni dnevni odmerek folne kisline, se pravi 400 mikrogramov dnevno.
Ker je jasno, da se včasih lahko zgodi, da ženska zanosi kljub uporabi kontracepcijskih tablet oziroma pogosto zanosi kmalu po prekinitvi jemanja kontraceptivov, zaradi potencialnih nevarnosti prirojenih okvar pri otrocih (nepravilno zapiranje živčne cevi), ženskam največkrat svetujemo prav hratno uživanje tako peroralnih kontraceptivov kot tudi folne kisline. Dejansko je po mojem mnenju samo še vprašanje časa, kdaj bo folna kislina avtomatično že dodana k sami kontracepcijki tabletki. V Ameriki je namreč takšen kontraceptiv, ki vsebuje tudi folno kislino, že na tržišču.
Torej, omenjena kombinacija folne kisline in kontraceptiva je celo priporočljiva in nikakor folna kislina na vpliva na učinek kontracepcijske tabletke.
Lep pozdrav,