Najdi forum

Goran, zivijo!
Zanima me kako natancni so tisti merilci kalorij na fitnes napravah kot sta kolo in trak za tečt? Ali je možno, da pri pol ure teka izgubim 360 kalorij in potem še 20 min kolesa, tam pa cca 170 kalorij? S kakšno rezervo moram jemati tele podatke?

Nina,

Merilci na profesionalnih fitnes napravah… ne na kakšnih poceni kolesih itd. bi morali biti dokaj točni oz. zanesljivi z le minimalnim odstopanjem. Naprava, ki omogoča vpis podatkov kot, so spol, starost, teža in srčni utrip ima ponavadi dokaj natančen izračun porabe kalorij. Takšne naprave so verodostojne (kolo, tekalna steza, veslanje)… izjema je poraba kalorij na stepperjih, saj tam sam položaj telesa(opora za roke, ali brez opore) in amplituda korakov zelo vpliva na točnost rezultata porabe kalorij.

Med tekom hitreje porabljaš kalorije, saj moraš ves čas premagovati celotno telesno težo… medtem, ko je obremenitev na kolesu zmanjšana za določen odstotek telesne teže… saj sediš. Sicer na kolesu nekoliko počasneje porabljaš kalorije pri istem srčnem utripu, v primerjavi s tekom… vendar na kolesu ponavadi zdržiš dlje časa kot na tekalni stezi.

LP,
Goran

ŽIVIJO

New Report

Close