fitnes in rast otroka
Spoštovani!
Imam sina, pravkar je star 14 let in se že 1 leto dokaj intenzivno ukvarja s fitnesom (tudi dvigovanje uteži). Od 11-13 leta je zrasel 18 cm, zadnje leto se mu je rast precej upočasnila (zrasel je le 3 cm). Zanima me, ali je možno, da treniranje v fitnesu upočasnjuje oz. lahko celo ustavi rast? Na nekaterih forumih sem prebrala, da se rastni hormon pri intenzivnem fitnesu porabi drugje!? Ali ni še premlad za treniranje in oblikovanje mišic? Prosim za vaše mnenje.
Lep pozdrav in hvala za odgovor! Renata
Vključitev v fitness programe svetujemo po 15 ali 16 letu starosti. Prej obstaja nevarnost prezgodnje zakostenitve rastnega hrustanca in poškodbe fizealne ploče, kar ustavi rast kosti. Ukvarjanje z nekim specifičnim športom prinaša več koristi, kot sama fitness vadba. Zgodnja vključitev v fitness programe ima še eno nevarnost in sicer doping. Otrokom je lažje “zmešati” različne cocktaile, ki lahko vsebujejo tudi nedovoljena sredstva (npr. moške spolne hormone). Otrok, ki ni seznanjen s temi nevarnostmi lahko kar hitro postane plen prodajalcev različnih prehrambenih dodatkov.
Svetujem izbiro drugačne oblike telesne aktivnosti. Za več informacij se lahko oglasi na Fakulteti za šport, kjer mu lahko predstavimo omejitve fitnessa v tej dobi, in tudi ga seznanimo s pravilno vadbo.
Lep pozdrav.
Dober dan,
star sem 15 let in velik 167 cm. Zanima me če bi se mi, s tem da bi hodil v fitnes 1x tedensko ustavila rast?
hvala in lip
Pozdravljen,
pri 15 letih se načeloma lahko začne z vadbo v fitnesu. Potrebno je upoštevati postopnost pri izbiranju intenzivnosti in količine vadbe. Predlagam, da na zečetku izbereš težo, s katero lahko narediš 20-25 ponovitev v zmernem ritmu (izbedba ene ponovitve traja cca 3 sekunde). Predlagam, da tak sistem ohraniš nekaj mesecev (4-6) in postopoma povišaš težo (breme), s katero lahko narediš 18-20 ponovitev.
Svetujem, da v začetni fazi izvajaš vaje (kar je možno) z lastnim telesom (brez dodatnih bremen).
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.