fistula
Kaksni so kaj uspehi pri zdravljenju zob, kjer je zobozdravnik ugotovil fistulo (cutim jo kot bunkico ob zobu, vendar najveckrat ne cutim posebno mocne bolecine).
Zanimivo je to, ob pogledu na sliko zoba tega ni videti (ocitno sem si ga slikal, ko se mi ni gnojil).
Kaksno zdravljenje lahko pricakujem in koliko naj bi trajalo vsaj okvirno.
Hvala za odgovor!
Spoštovani Miha,
če je ob korenini že fistula, potem je rtg posnetek res malo starejšega datuma (tako proces se ponavadi že dobro vidi).
Zdravljenje pri večjih procesih je dolgotrajno (nekaj mesecev), če ni uspešno klasično zdravljenje (odstranitev živca in pogosto menjavanje zdravil v kanalu), pride v poštev še kirurška odstranitev vrška korenine (apikotomija).
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani Miha,
lahko, da fistula izvira iz parodontalnega procesa in ne iz procesa ob vršku korenine. Spremembe v kosti se že lahko opazijo po približno 3-eh tednih, tako da je rtg posnetek, kljub novejšemu datumu, vseeno “zastarel”.
Vsekakor pa ima vaš zobozdravnik več vpogleda v zdravstveno stanje vaše ustne votline kot jaz in se bo prav gotovo odločil za najprimernejše zdravljenje.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani Miha,
sklop težav z omenjeno rtg sliko bi bil združljiv z diagnozo vertikalnega zloma zobne korenine. Ta se na rtg sliki neposredno ne vidi, oziroma se vidi redko. Pogovorite se z zobozdravnikom tudi o tej možnosti, posredno jo je mogoče dodatno podkrepiti z ugotovitvijo globokih žepov dlesni ob zobu (na tistem mestu, kjer se Vam dela bulica). Žal je zob v tem primeru izgubljen in ga bo potrebno ekstrahirati.
Lep pozdrav,
asist.Matija Gorjanc
maksilofacialni kirurg