Najdi forum

Fistoloskopija

Pozdravljeni!

Za mano sta v mesecu dni kar dva posega zaradi abscesa vulke. Prvi je bil izredno obsežen in je po besedah zdravnika, segal čisto do črevesa. Zaradi tega in potem še zaradi ponovitve mi je zdravnik svetoval podrobnejši pregled črevesa, saj bi menda lahko obstajala fistola skozi katero bi iztekale bekterije, ki bi povzročale tovrstno vnetje.

Omenil mi je tudi, da obstaja prav za takšne primere posebna preiskava, ki pa je v Sloveniji po njegovih informacijah nihče ne izvaja. Naprošam vas za informacije na to temo in seveda bolj strokovni nasvet kaj narediti. Sem namreč mamica 6-mesečne deklice in vsakič, ko moram v bolnišnico se mi srce trga ker moram svojega otroka pustiti za nekaj dni. Poleg tega mi povzroča nastala situacija kar precej skrbi. Saj pravega vzroka še vedno ne vem in potem takem tudi ne vem kako postopati v bodoče in kaj sploh lahko od svojega telesa pričakujem. Imam namreč precej visok prag bolečine zaradi česar so mi v bolnišnici pri prvem vnetju povedali, da sem predolgo čakala – zdaj mi je to malo v tolažbo a kljub temu bi želela izključiti tudi ostale možnosti in dokončno vedeti pri čem sem.

Zanima me tudi ali bi lahko prišlo do poškodbe črevesa tudi pri porodu oz. šivanju po njem – iz porodnega zapisnika je razvidno, da sem dobila kar nekaj notranjih šivov, drugače pa je le ta potekal hitro in brez zapletov.

lp

Spoštovana!

Najverjetneje ste mislili absces v področju vulve. Pri bolnikih s Crohnovo boleznijo (kronična vnetna črevesna bolezen) se kot zaplet pogosto pojavijo abscesi in fistule predvsem ob anusu in v ginekološkem predelu. Skozi fistule izteka gnojna vsebina. Ne vem kakšen poseg oz preiskavo je mislil vaš zdravnik. Našim Crohnovim bolnikom za ugotavljanje fistul in abscesov v tem področju naredimo magnetno resonanco male medenice, ki je po vseh svetovnih smernicah najbolj natančna preiskava in je poleg tega tudi neboleča!. Fistulografije se po smernicah ne dela več. Za pregled črevesja pa je v vašem primeru žal potrebno opraviti kolonoskopijo in pregledati še končni del tankega črevesja (ileum).
Malo verjetno gre za poškodbo po porodu, je pa porod kot stresni dejavnik lahko sprožilec kronične vnetne črevesne bolezni.

Lp;Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Zanima me samo še to na katerega specialista se moram obrniti, da me napoti na magnetno resonanco male medenice. Verjetno je to gastroenterolog ali je morda to splošni zdravnik?

lp

Spoštovana!

Potreben bo pregled pri gastroenterologu zaradi suma na Crohnovo bolezen. Le-ta vam nato predpiše MRI male medenice.

Lp;Nataša Smrekar

New Report

Close