Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Fimoza

Fimoza

Pozdravljeni,
Včeraj je bil 3 leta star sin operiran za fimozo. Ker ima iz rane izcedek, se mu je gazica prijela na spolovilo, in ob odstranjevanju gazice je seveda bolelo. Po tem sem ga popolnoma sklekla, tako da se sedaj lulček “suši” na zraku. Ob uriniranju pa mu še vedno splakujem s kamilicami.
Kaj menite? Lahko pustim da je slečen, seveda če vreme in temeprature to dopuščajo?

Vnaprej hvala za odgovor

Spoštovani!

Najbrž se je do časa, ko berete odgovor, stvar začela urejati že sama po sebi. Gazo je potrebno odstraniti dan po posegu. Prav je, da mu po lulanju splaknete penis s sveže pripravljenim blagim ohlajenim kamiličnim čajem. Na ta način naj poskrbite za higieno, kar je nujno. Šivi odpadejo sami (čez 2-3 tedne) zaradi razpada ob vlagi pri umivanju. Ampak to napravite samo po uriniranju, sicer pa je “zrak” dobra preveza za cirkumcizijo – torej je prav, da ravnate tako, kot pravite.

Obrezujemo različno – včasih “povsem”, večkrat pa izpade tako, da malo kožice še pokriva glavico. V tem primeru je nega po obrezanju še posebej pomembna, to pomeni, da potegnemo preostanek kožice dol toliko, da prikažemo vrsto šivov, operemo in nato – to je zelo važno – vrnemo preostanek kožice nazaj preko glavice (da ne ostane zadaj!). Celjenje potrebuje svoj čas, če pa boste dvomili pa so tu dežurne službe, da ga peljete pokazat.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

po nasvetu mamice, uporabljaj stvar ki se ne prime rane; za opekline
zdravniki tega ne povedo, da bi otrokom olajšali bolečin nevem.
glavnem…
mi smo uporablal mepitel ali mepilex
nimajo v vseh lekarnah, zato ti priporočam da jih pokličeš uvoznika (simps’s doo).

je pa stvar malo dražje a se ne prime rane. mi smo zelo zadovoljni

Spoštovani!

V bolnišnicah to uporabljamo za prekrivanje bolj delikatnih ran, na primer po operacijah hipospadije. Pri fimozi bi to za previjanje doma prišlo v poštev, če bi bilo neko področje površine ranjeno in bi zahtevalo daljše celjenje in prevezovanje – torej če bi šlo za zaplet. Če pa se poseg opravi na primerno razvitem penisu (v majhnem odstotku primerov je potrebno poseg opraviti iz medicinskih razlogov takoj, če ne more lulati) in poteka vse normalno, to ni smiselno.

Seveda, idealno oziroma prav bi bilo, da bi ob sami operaciji prvo plast preveze predstavljala ta snov (ena od modernih tovarniško pripravljenih obvezilnih materialov, ki smo jim včasih preprosto rekli “vazelinska gaza”). Tako tudi marsikje delajo. Tako bi zvečer po operaciji ali najkasneje drugi dan doma precej lažje in enostavneje odstranili povoj. V tipičnem primeru (če ni zapletov – v večini primerov jih ne sme biti), pa naj se povoj 1. dan po operaciji odstrani in se opravlja le še izpiranje s sveže pripravljenim ohlajenim kamiličnim čajem po uriniranju, dokler ne odpadejo šivi.

Seveda, če so zapleti, potem pa bi to prišlo v poštev, v takem primeru je seveda potrebna individualna obravnava (kontrole do zacelitve) pri lečečem pediatru ali urologu.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za odgovore. Do danes se stvar še ni popravila. V ponedeljek sva bila pri pediatru in nama je predpisam Kloramfenicol kremo. Mali joka pri vsakem lulanju, lula sploh ne več v curku ampak razpršeno. Torej: “štala”. Danes greva na pregled k urologu. Popolnoma sem zmedena. Vse kar so pri odpustnici napisali- Navodila sem upoštevala, ampak danes je lulček nerazpoznaven. Ima tudi neke bele “mehurje” – predvidevam da je to od atibiotične kreme???

Lep pozdrav

Spoštovani!

Predlagam da se držite navodil operaterja. V kakršnekoli kreme ne verjamem (razen če vam urolog svetuje), potrebno je izpiranje s sveže pripravljenim ohlajenim kamiličnim čajem in nato verjetno suho – sveže spodnjice. Predvsem pa čas – ne nekaj dni, ampak več tednov.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

sin je bil 10.5.2010 obrezan.
zdaj občasno toži, da ga boli lulček.
kje bi bil lahko vzrok? so ga preveč obrezali?
lp

Spoštovani!

Vsekakor je smiselno, da ga pregleda zdravnik, najbolje urolog, najbolje tisti, ki ga je operiral. Verjetno so v tem času šivi že odpadli. Ni pa nujno, da so vse ranice že povsem zaceljene (mesec in pol po posegu). Epitelij se lahko še celi. Pa treba je videti, da je z meatusom (torej “luknjico”, kjer lula) vse v redu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

aha.potem se še celi. ker 15.6.2010 je dobil vodene koze in se mu je takrat tudi vnelo (tako je bilo videti)
hvala za odgovor

Pozdravljeni,
po nekaj mesecih ko smo lulček pri sinu “porihtali” se nam je spet pojavilo vprašanja. Sin normalno lula, tudi boli ga sedaj ne več, kožico kolikor še gre tudi sam potegne nazaj….
Moje vprašanje pa je:
Ko potegnemo kožico nazaj, se glavica ne vidi (vsaj ne tako kot bi se mogla). Imam občutek da potegnemo samo do spodnjega roba glavice ostalega se pa ne vidi. Ker sin toži da ga boli, če mu želimo še bolj povleči nazaj me zanima ali je lahko to normalno ali gremo raje k pediatru? Glede na to da je bil obrezan, sem mislila da je to to. Da po cirkumciziji povlečemo kožico samo do tam kjer gre zato da umijemo in ne forsiramo. V končni fazi je tudi kak mesec dni po operaciji to težko izvajati saj otrok tega ne pusti. Sedaj se pa bojim da se mu je spet kaj zaraslo???

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Takole na pamet ni mogoče reči ničesar. Predlagam obisk pri urologu – urolog se namreč ukvarja s tem in bo, ko bo videl, lahko ocenil stanje in na osnovi tega predlagal, kako naprej.
Seveda nikakor ne odrekam smiselnosti obiska pri pediatru, vendar gre za stanje po operaciji in tu bo urolog povedal, ali je vse v redu, ali je treba še enkrat operirati (in v tem primeru, zakaj bi prišlo do tega) ali kaj tretjega.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close