Najdi forum

Nisem kakšna navdušenka nad rožami, do sedaj sem imela doma samo kaktuse, ker so pač nezahtevni in jih nič ne moti, če jih sem in tja pozabim zaliti.
Pa sem se vseeno odločila in si pred kakšnim mesecem kupila fikus (men se zdi da je Benjamin) ima polno majhnih čisto zelenih listkov.
Listki so pa kar naenkrat začeli zelo odpadati in se bojim, da bo kmalu ostalo samo še ogrodje:) Prestavila sem ga na drugo okensko polico, radiator pod njo ne vklapljam, ker sem slišala, da ni fajn. Z izjemo enkrat ko se je malo izsušil, ker ga dolgo nisem zalila, pa kar lepo skrbim zanj.
Zakaj mu izpadajo listi in kaj se da narediti?
Hvala za odgovore, lp

Jaz menim, da moraš rožicam dat več ljubezni in se tud kej poment z njimi.

Lp

:)) Sem tud že slišala in sem mu zadnjič namenila par spodbudnih besed, češ da bo že vse u redu in še pobožala sem ga – pa nič. Mogoče pogreša družbo drugih rož. Mogoče bom kupila še kakšno hortenzijo, rododendron, fuksijo ali pa celo vodenko.

Mogoče ga preveč zalivaš? Tudi moj je dobil najprej rumene listke, potem pa jih odvrgel.
Aja, pa za vlago si poskrbela? Jaz sem ga od pomladi do jeseni (ko je bilo bolj toplo) vsake 2 tedne stuširala in postavila na balkon, da se je posušil. Pozimi pa ga od časa do časa malo pošpricam oz. rosim.

Drugače pa – nameni mu kakšen lep pogled na dan :)))

Zdravo.
Sama imam dva velikana -fikusa, merita v višino 2 metra.Po opisu( majni listki ), menim , da gre res za benjamin, sicer moj benjamin je dve leti hiral, listki so bili presvetli, odpadali so. Toda letos sem ga dala prvič presadila(mešala sem zemljo z vrta in kupljeno za lončnice.Postavila sem ga na hodnik , kjer ima svetlobo, sicer ne direktno in ni toplo.Benjamin je krasen .Listi so lepo zeleni in sploh rastlina je zdrava.
LP
Paty

Mojim benjaminckom izredno pomaga, da jih vsako jutro poprsim z vodo. Tudi mojim so zaceli listki odpadati, pa sem jih spravila k sebi. Ne smejo biti na prepihu, nameni jim tudi kaksno gnojilo.

strinjam se z mašo,pomembno je ,da ni na prepihu.
lep večer stela

Hvala vsem za pomoč. Mogoče je res kdaj na prepihu, ko odprem okno. Pa z vodo ga nisem nič pršila – verjetno bo to narobe. Sicer pa listi niso postali bledi. Še vedno so vsi močno zelene barve, samo odpadajo.
No, upam da se bo mojemu benjaminčku stanje kaj izboljšalo 🙂
lp

Tudi sama imam tak fikus že več kot 8 let. Vsako leto, mu odpade nekaj listev, vendar rastejo takoj drugi. baje je to normalno. Če je prepih, postanejo listi rumeni in odpadejo, ravno tako pa je tudi, če je preveč zalit. zalivaj po potrebi, ko je zemlja suha, drugače pa ta fikus ne bi smel biti zahteven.

še nasvet: Iz takšnega fikusa lahko narediš bonsaj. Če imaš tri stebla in je velik vsaj 80-100 cm, odtrgaj spodnje liste in spleti kito, do tja, da bo na vrhu še krošnja in tako potem raste kot bonsaj, vsaj pri meni je uspelo.

A mi lahko pomagate pri mojem fikusu ne ravno vsak dan pač pa vsak teden odpade nekaj listov.To se dogaja od takrat ko sem ga prvič presadila.Ni ravno velik kakih 20cm.In tudi od takrat mi niče raate dlje pred tem ko sem ga komaj kupila pa je vsak dan zrasa za neke milimetrov zdaj pa se je tam vse skupaj vstavilo.

Hvala za odgovore.
Lp

New Report

Close