fiksni zobni aparat in odstranitev modrostnih zob
Pozdravljeni,
stara sem 22 let in zobozdravnica mi je omenila, da bi bilo zelo dobro, da bi razmilsila o obisku ortodonta in namestitvi fiksnega zobnega aparata. Ker sem pri zobozdravnici ponavadi zmedena (imam nek strah pred zdravniki) mi tam ni padlo v misli nobeno vprašanje. Sem pa tudi v postopku odstranjevanja modrostnih zob (2 so mi že odstranili, 2 pa mi še morajo), ne vem, kako naj se lotim vse te zadeve. Na odstranitev modrostnega zoba moram čakati do februarja 2009 in če mi bojo odstranili samo enega, se bo čakanje zavleklo verjetno do polovice 2010. Kaj se da zobe odstranjevati tudi, ko imaš aparat že nameščen? Naj čakam tako dolgo (do česar mi ni), da mi bojo odstranili vse modrostne zobe. Koliko pa stane samoplačniška odstranitev modrostnega zoba (vsaj približno) (tako bi verjetno prišla prej na vrsto). Kakšen postopek mi svetujete?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam).
SPoštovana Jasna_,
o ceni odstranitve modrostniika vam težko govorim, ker gre lahko za navadno ekstrakcijo ali zapleten kirurški izkles.
Nekoliko nenavadno pa se mi zdi, da morate na vsako odstranitev čakati od začetka – ponavadi je tako, da za prvo odstranitev čakaš “polno” obdobje, nato pa si odstranitve sledijo v nekem krajšem časovnem intervalu.
Glede ortodontskega aparata pa je verjetno pametneje, da modrostnikov ni, preden začnete s terapijo.