Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ortodontija – čeljustna in zobna ortopedija Fiksni zobni aparat ali invisalign

Fiksni zobni aparat ali invisalign

Pozdravljeni.

Sem pred odločitvijo kateri zobni aparat izbrati. Bila sem že na nekaj pregledih in vsepovsod imam občutek da mi želijo prodati dražjo stvar, saj mi nobeden ni dal posebnih argumentov zakaj je eden boljši od drugega.
Situacija je takšna da se zgornji enici malenkost križata, spodnji enici pa sta preveč narazen. Pojavil se je že tudi začetek parodontoze vendar smo s čiščenjem kamna to zelo dobro uredili tako da dlesni so trenutno ok.
Kolikor sem uspela najti na spletu veliko ljudi pravi da so se zobje po invisalignu začeli premikati nazaj (vem da je potrebno načeloma doživljensko nositi retencijski aparat). Je to možno? Je možnost za to manjša če se nosi fiksni aparat?
Kaj bi predlagali vi? Kaj je bolj funkcionalno, kaj je boljše?
Kaj pa samozaklepni zobni aparat? Je to enako kot klasičen fiksni?
Prebrala sem tudi da so bele zvezdice manj obstojne kot klasične kovinske, kako je s tem in kako to poškoduje sklenino?

Najlepša hvala za vaše odgovore.
lp.

Spoštovani,
iz vašega pisanja ugotavljam, da vas bega kar precej vprašanj. Sprašujete, katera vrsta aparata je najboljša. Tu je težko postaviti enoznačen odgovor, saj je izbira aparata odvisna od mnogih dejavnikov. Poleg vrste nepravilnosti, ki jo želimo popraviti, se tu oziramo tudi na pacientov slog in ritem življenja. Temu se želimo z ortodontsko terapijo čim bolj prilagoditi oz. ga čim manj zmotiti. Ortodontsko zdravljenje s t.i. prozornimi plastičnimi folijami (sistemi Invisalign, Orthocaps in podobno) je primerno za lažje nepravilnosti, pri težjih nepravilnostih pa rezultat zdravljenja ni tako dobro predvidljiv, kot je to pri fiksnih ortodontskih aparatih, kjer imamo zaradi same konstrukcije aparata natančen nadzor nad premiki in položajem posameznih zob, ki pa ga s folijami ne moremo doseči. Zdravljenje s folijami je torej zelo dober način zdravljenja za enostavne nepravilnosti in za ljudi, ki bi jim bil fiksni aparat pri vsakdanjem delu moteč. Sprašujete tudi, ali so samozaklepni nosilci boljši od klasičnih. Tudi tu ni enoznačnega odgovora. Oboji imajo prednosti in slabosti pri samem rokovanju z aparatom. Vsekakor pa je neizpodbitno dejstvo, da je rezultat zdravljenja neodvisen od uporabe ene ali druge vrste nosilcev. Z obema lahko dosežemo enako dober rezultat zdravljenja. Bistveni del vsake ortodontske terapije je namreč dobro in skrbno izdelan načrt zdravljenja, aparat je le orodje v rokah ortodonta, s katerim izvede zastavljen načrt zdravljenja. O tem smo v tem forumu že pisali.
Sprašujete tudi o “belih” oziroma bolje rečeno estetskih zvezdicah. Poznamo plastične (kompozitne) in keramične. Prve so res malo slabše obstojne in za kakšno daljše zdravljenje zato manj primerne, tako da se njihova uporaba počasi opušča. Pri drugih pa je potrebna preciznost pri njihovem odstranjevanju, da ne pride do poškodb sklenine, vendar se s pravo tehniko temu lahko zanesljivo izognemo. So pa obstojne, ne spreminjajo barve in so vsekakor lepšega videza.
Sprašujete tudi o stabilnosti pridobljenega rezultata. Po vsakem ortodontskem zdravljenju moramo skrbeti tudi za ohranjanje rezultata. Ne glede na vrsto aparata, s katerim je bilo izvedeno zdravljenja, je po zdravljenju potrebno nositi aparat za vzdrževanje. Lahko gre za fiksni retiner ali snemljiv aparat ali kombinacijo obojega. Spet odvisno od osnovne nepravilnosti. Sama stabilnost rezultata torej ni odvisna od vrste uporabljenega aparata. Je pa odvisna od dovršenosti rezultata zdravljenja in sicer bolj kot je dovršeno zdravljenje v smislu kvalitete ugriza, večja je njegova samodejna stabilnost. Vendar pa je uporaba retencijskega aparata še vedno neobhodno potrebna, največkrat govorimo kar o t.i. doživljenjski retenciji.
Upam, da sem vam vsaj malo olajšala odločitev o načinu zdravljenja. Naj vam za konec omenim še en dejavnik, ki je zelo pomemben za uspešen rezultat zdravljenja. To je zaupanje. Izberite si ortodonta, ki mu boste resnično zaupali in s katerim bosta izbrala pot zdravljenja, ki bo za vas in za vaš način življenja najprimernejša. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close