Najdi forum

Fiksacija hrbtenice

Pozdravljeni

Par dni nazaj sem vam zastavila vprašanje. Glede pekočih stopal po alif posegu.

Zdaj pa imam še eno težavo. 6 let nazaj sem bila operirana za hernijo l4 l5, takrat me je bolela leva noga od kolena navzdol zadaj na stegnu. Imela sem parezo stopala ter upad mišične moči. Bila urgentno operirana.

Ta disk operiran l4 l5 se je sesedel dokončno, zaradi bolečin sem pristala na alif poseg. Na mri je pokazalo tudi širokobazno protuzijo l5 s1.

Zdaj pa je mene začela noga leva boleti, isto kot pri herniji l4 l5. Torej od kolena navzdol zadaj stegno. Pa me zanima, ali je možno, da zaradi posega alif l4 l5, mi je pri protuziji počil obroč ter se izlilo ven in nastala hernija l5 s1?  Ker bolečina je skoraj identična, kot pri prvi herniji.

Spoštovani!
Možno je, da je sedaj prišlo do hernije na nivoju L5-S1, ali vam pa dela težave tudi ta protruzija. Če se je stanje sedaj akutno poslabšalo, svetujem kontrolno MR preiskavo.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni,

Tudi jaz bi se rada pridružila z vprašanjem.

Zanima me vaše mnenje kako nujna bi bila operacija hernije L5-S1, s katero se (ponovno) in intenzivno ubadam zadnja 2 meseca. Je kakšna razlika v kvaliteti življenja po klasični operaciji hernije ali po “betoniranju” 2 sosednjih vretenc? Bojim se namreč, da bi mi brez operacije nevrološki izpad nezmožnosti dviga (stojno) na prste leve noge povzročili stalno poškodbo živca S1, Ahilovega refleksa v nimam, zelo mi je tudi atrofirala leva noga. Mišični spazmi se selijo iz L noge do križa. Nisem za operacijo za vsako ceno, a vseeno raje to, kot stalna poškodba živca. Stara sem 34 let, profesorica športne vzgoje. Pri 12ih sem padla na trtico.

Pred 8 leti sem bila operirana na istem segmentu L5-S1 pri nevrokirurgu (dr.Tekavčič). Postoperativna diagnoza:St.post discektomima L5-S1 centralis; Radiculophatia S1 dex.chr.

MRI izvid pred 3 meseci: Stanje po laminektomiji L5. MRI, ki je pokazal izrazito znižan signal i.v. diska na segmentu L5-S1. V istem segmentu paracentralna levostransko post. ekstruzija 13x8x8), je v stiku z S1 levo korenino, možnost draženja živca L5 levo. Mali sklepi ledvene hrbtenice so zmerno naplasteni-spondilaltroza, v spodnjih segmentih pa so zmerno zadebeljeni tudi ligamenta flava.

EMG pokaže svežo okvaro S1 levo korenine, v mišici miotoma L5 levo pa najdejo blage kronične nevrogene spremembe.

MRI izvid pred 2 tednoma: pokaže še večjo hernijo (13mm), ki ekstruzira levo navzdol v levi lateralni recesija in ga utesnjuje.

V zadnjem mesecu sem bila 2x hospitalizirana na ortopediji v LJ zaradi nevzdržnih bolečin v levi nogi. Trenutno sem brez bolečin, rahla kljuvanja od živca se pojavijo v mirovanju, nisem več na protibolečinskih, hodim počasi, šepam, rahlo mi mravljinči levo stopalo, avto težko vozim, ker mi je sklopka za nogo in meča prevelik zalogaj. Ali bi bilo smiselno stalno jemati Nalgesin zaradi vnetja živčne ovojnice?

Ps: lahko vam tudi pošljem izvide.

 

Zelo rada bi slišala vaše mnenje, za katerega se vam vnaprej najlepše zahvaljujem in cenim, da ste si vzeli čas!

Lep pozdrav.

Spoštovani!

Definitivno bi vam svetoval glede na težave ponovno operacijo diskus hernije, vendar ne stabilizacije (tudi zaradi vaše starosti, to se še vedno lahko naredi kasneje). Priporočam dr.Vengusta v Kirurškem Sanatoriju Rožna Dolina.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close