Najdi forum

fibromialgija

Vsaka svar v življenju ima dobre in slabe lastnosti,tako je mene fibromilgija popeljala v internet. To diagnozo mi je postavil DR.POPOVIČ pred tremi tedni, sicer sem se zdravila zaradi bolečin v hrbtenici (stenoza, degen. diska l4 l5,deg. spremembe na obeh ramah… ) bila sem tudi večkrat pri nevrologu (jemljem amyzol, mirapexin proti bolečinam pa tramal, ketonal sem opustila na prepor. zdravnice v protibolečinski amb. v LJubljani, kamor sem hodila na akupunkuturo, ki pa mi zal ni pomagala. O fibromialgiji sem nekaj zvedela preko interneta. Zanima me, ali se ta bolezen z leti stopnjuje, če se, v kakšnem prim. pride tudi do izboljšanja?Stara sem 39 let in imam kar močne bolečine po celem telesu, moj izb. zdravnik pravi, da se je pač treba sprijazniti in živeti z bolez., komisija pa mi neusmi. zaključuje stalež. Prosim vse, ki mi lahko z nasveti pomagajo, da mi pišejo. Lep pozdrav, Smiljana

Draga Smiljana,

ne morem vam reči, da me veseli, ker ste se nam pridružili v bolezni, me pa veseli, da ste nas našli. Tako bo šlo lažje.

Na tem forumu najdete veliko informacij, ki vam lahko koristijo, tudi osebnih izpovedi, ki vam bodo v oporo.

Potek bolezni FM je nepredvidljiv. Teoretično je možno, da bolezen poteka oscilacijsko, ko fazam poslabšanja spontano sledijo faze izboljšanja … Moje izkušnje mi zaenkrat tega ne potrjujejo.

To, da imate težave s komisijami, nam je poznano. Natisnite si odgovor ministra za zdravje (21. 1. 04) in ga priložite k vaši medicinski dokumentaciji.
Še en primer več, ki dokazuje, da je ta problematika formalno neurejena in da moramo na tem področju doseči veliko sprememb.

Čakamo na aprilsko številko revije Viva, v kateri pričakujem nove informacije v zvezi z ustanovitvijo društva bolnikov. V bližnji prihodnosti pričakujem ustanovni zbor društva.

Ko vam je težko, preberite kakšno vzpodbudno misel “veteranov”, ki še nismo obupali. Človek je večji in močnejši od vsega, kar se mu lahko pripeti!

Držite se in ostanite z nami v navezi! Gotovo se vam oglasijo še drugi, ki jim ni vseeno, kako se počutijo ljudje v njihovi bližini.

Se še beremo, LP!
Veronika

Ga. Veronika;Zahvaljujem se Vam za za tako spodbudne besede.Ravno danes sem prejela odločbo imenovanega zdravnika, da do zdavilišča nisam upravičena, ker moja bolezen ni opredeljena(nevem kako je to misljeno)?Ali menite da je smisleno napisati pritožbo na drugo stopnjo?
Še enkrat hvala za vse nasvete! Lep pozdrav, Smiljana

Je smiselno, čeprav obstaja verjetnost, da boste tudi drugič zavrnjeni.
Da bo bolezen FM “opredeljena”, si moramo verjetno izboriti bolniki sami. Organizirani v društvo bomo to lažje dosegli.

LP !

lepo prosim ga.Veronika če bi mi lahko poslali odgovor ministra za zdravje (21.1.04), kajti sama ga nikakor ne morem najti (internet sem zacela uporabljati sele pred parimi dnevi). prosila bi Vas tudi, ce mi lahko odgovor posljete cim prej, ker bi ga ze zjutraj potrebovala. danes sem bila na kontr. pregledu pri psihiatrinji in mi je povečala dozo amyzola kar mislim da je tudi prav. zelim Vam lep dan, Smiljana

Potujete po forumu navzdol, na levi strani so naslovi tem, in se ustavite pri temi : FIBROMIALGIJA – odgovor ministra za zdravje , avtorica Slavica, datum 21.1.04. Bo šlo ?

LP !

zahvaljujem se za Vasa navodila! uspesno sem nasla zeljeni odgovor. LP; Smiljana

Ko obupaš in pomisliš nikogar ni,
da tvoje trpljenje razumel bi,
na FORUM stran se obrni,
da lažje živel bi ti.

Tu duše naše so podobne,
izpovedi pa grenka kaša,
upanje na življenje boljše,
nam daje ga. Veronika naša.

Pišite na FORUM vsi trpeči,
berite mnenja veterana,
bolezen bo lažje sprejeti
z nasveti je stran posejana!

vsem lep pozdrav Smiljana

Ganilo me je.

Veronika

Po opravljenem testu ugotavljam da se me je lotila depresija.jemljem pa amyzol 3 krat 25 mg,ali po vašem mnenju to zadostuje za zdravljenjae te bolezni.Kako pa amizol in na kaj deluje?Meni ga je pred dobrim letom predpisal nevrolog. Ali je depresija vedno prateči simptom FM?

vnaprej se zahvaljujem za odgovor in Vas najtopleje pozdravljam

Po mojem poznavanju antidepresivi (kamor sodi tudi amyzol) uravnavajo biokemično neravnovesje v možganih, kar je lahko vzročni dejavnik depresije. Tako zmanjšujejo ali odpravljajo, poleg razpoloženjskih motenj, tudi različne telesne simptome depresije (utrujenost, energetski primanjkljaj, glavobole, spalne motnje ipd). Lahko pa so ta zdravila učinkovita tudi v protibolečinski terapiji. Tako so v vašem primeru smiselna v več smereh učinkovanja. Nič se ne bojte morebitne zasvojenosti, ker je ta zdravila ne povzročajo in veljajo za relativno “zdrava”.
Seveda moramo vedeti tudi to, da nobeno zdravilo ne more odpravljati zunanjih stresnih dejavnikov, ki bi tudi lahko bili povzročitelj depresivne motnje. Pri tem mislimo na delovne preobremenitve v službi in doma, morebitne slabe medosebne odnose, družinske konflikte, finančne in materialne skrbi, prehiter življenjski tempo, ki mu ne moremo slediti, in podobno.
V tem primeru je bolj kot možganska kemija lahko učinkovit temeljit pogovor s samim seboj in bližnjo okolico ter kakšna sprememba na tem področju …

O depresiji pri bolezni FM pa si več lahko preberete tukaj:

LP in vse dobro!
Veronika

Zahvaljujem za odgovor, sem zadovoljna z odgovorom.
Moram Vam povedati, da ravno ta teden in prihodnja dva tedna hodim na vaje za tehniko sproščanja v bol. Begunje in sem klub temu zelo napeta,imam občutek da se mi dela krivica in da klub vsem težavam ki ih imam ne sodim tam.Poleg tega pa hodim v službo(do 10.4 po 4 ure,za naprej pa še nič nevem in sem zelo zaskrbljena)kako se bo razpletlo vse skupaj prav tako nevem in mislim,da je kar to razlog tudi depresije(psihične motnje do sedaj nisem imela) u upanju,da mi bodo vsaj delno pomagale terapije Vas najtopleje pozdravljam.

Smiljana

Vsem želim od srca VESELE VELIKONOČNE PRAZNIKE

Smiljana

pozdravljena ga.Veronika
Mene pa zanima kaj pa je to tirolog,kaj lahko otkrije,na splošno o tirologiji ,kakšne še simptome mora imeti bolnik,da bi se opravičeno odpravil tirologu?Moram Vam pa povedati, da že 2 mes. čakam odgovor na pritožbo na drugo stopnjo zk za odobritev zdravilišča,delam po 4 ure pa tudi to težko.
v naprej hvala za odgovor
lep pozdrav
Smiljana

pozdravljena ga,vesnak
Mene pa zanima kolko časa so lahko stari izvidi,katere osebni zdravnik poda na invalidsko komisijo, (če je to določeno pravilnikom,al pa je odvisno od same gl.diagnoze posameznika,pa če osebni zdravnik ima pooblastilo poslati nekoga na IK in v kakšnem primeru? Tudi kdo drug mi ( seveda če pozna pravilnik IK )pomaga naj. odgovor.

v naprej se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam

l Smiljana

Draga Smiljana,

tirolog je specialist za bolezni ščitnice. Več o vašem vprašanju tukaj:

PS: Ali se vidimo v soboto (22. 5. 2004) na ustanovnem zboru društva? Pridite, če le lahko.

Pozdravček
Veronika

Lep pozdrav ga.Smiljana
Že to, da delate 4 ure je dovolj velik razlog da vas osebni zdravnik predlaga za IK. Izvidi naj ne bi bili starejši od 6 mesecev.V pravilniku je lepo napisano, da vas lahko osebni zdravnik predlaga za ocenitev dela zmožnosti na IK. Tam pa odločijo, ali je predlog upravičen. Ni razloga, da vas zdravnica ne bi mogla poslati na IK. Za podrobnejše informacije pa si dobro preberite pravilnik o delovanju inv. komisij.
K predlogu spada tudi vloga za stopnjo invalidnosti.
-1.kateg.-upokojitev
-2.kateg.- polovični del. čas
-3.kateg.- lažje del.mesto ali prekvalifikacija

LP
vesnak

hvala lepa za odgovor
kdaj, ob kateri uri bo ustanovni zbor društva?
prv lep pozdravček naši prijazni Veroniki
Smiljana

Vabilo za občni zbor društva:

Se vidimo !

pozdravljena;
prejela sem vabilo na vstanovni občni zbor katerega se zaradi sluzbe zal ne bom mogla udeleziti.hvala lepa in srecno!Smiljana

New Report

Close