Najdi forum

FIBROGLIKEMIJA

Vir internet:

Nearly half of the females who have fibromyalgia also have hypoglycemia (low blood sugar, or reactive hypoglycemia (low amounts of usable sugar). Studies indicate that 40 percent of females have fibroglycemia (a combination of both) and 20 percent of men with FM also have it. Symptoms of hypoglycemia include an intense craving of sweets, tremors, sweating, panic attacks, heart palpitations, faintness, confusion, and frontal headaches

Prevod:

Skoraj polovica žensk, ki imajo fibromialgijo, imajo tudi hipoglikemijo (nizek krvni sladkor, ali reaktivno hipoglikemijo (majhne količine uporabnega sladkorja). Raziskave kažejo, da ima 40 % žensk fibroglikemijo (kombinacija obeh), in 20 odstotkov moških s fibromialgijo ima tudi to. Simptomi hipoglikemije so intenzivno hrepenenje po sladkem, tresenje, znojenje, napadi panike, razbijanje srca, slabost, zmedenost in frontalni glavoboli.

Breda

Bojim se, da ima večina teh žensk probleme zaradi neravnovesja enega ali več hormonov, ki bi se jih dalo odpraviti, če se ne bi tako zelo bali nadomeščanja hormonov v začetni fazi in ne šele potem, ko je pomanjkanje že zelo hudo oz. če se ne bi tako zelo oklepali določenih testov, ki niso najbolj zanesljivi, kot je npr. TSH.

Reaktivna hipoglekemija:

To pomeni, da ti pade krvni sladkor 1-2 uri po jedi. Po možnosti po kakšni večji fizični aktivnosti. Krvni izvidi zjutraj pa nič ne pokažejo.

Znaki reaktivne hipoglikemije :lakota, slabost, tresenje, zaspanost, omotičnost, občutek tesnobe in zmede.

Od zdravnika dobiš pa antidepresive? Zakaj? Ker ne ve, da ti je padel sladkor, si pa na pogled ravno prav sesut za antidepresive.

http://www.mayoclinic.com/health/reactive-hypoglycemia/AN00934

Breda

Večina bolnikov ne ve, da imajo hipoglikemijo. Vedo pa, da bi kar naprej jedli. Samo stanje se lahko zelo poslabša. Zdravnik pa tudi ne ve, ker se zanaša samo na jutranje krvne preiskave, ki bolj malo pokažejo. Potem ko te ima 10 zdravnikov za pacienta, ki nujno potrebuje antidepresive in psihiatra, kardiolog ti predpiše morda še beta blokatorje, nehaš hoditi v ambulante. Zagotovijo ti, da imaš krasne krvne izvide, torej si zdrav. Kako naj ubogi bolnik ve, kaj se z njim dogaja? Čutiš, da vzrok ni v tvoji psihi, kaj je torej narobe? Ko se počutiš že skoraj “zdravega”, greš na izlet, pa te zopet trešči. Stanje se seveda počasi slabša, tako da na koncu skoraj še iz postelje ne moreš več. Doma ti je neskončno slabo, se ti skoraj blede, zapuščata te pamet in spomin, skregaš se z vsemi okrog sebe, pa ne veš, kaj je v resnici s teboj narobe.

Zakaj je tako? Ker se večina zanaša na krvne izvide, ki zjutraj nič ne pokažejo. Ko jim v upanju, da ti bodo pomagali, na dolgo in široko opišeš vse napade in slabosti, ki se ti dogajajo, te pošljejo k psihiatru. Ker nakaterih zdravnikov ne zanima, kaj sta fibromialgija in kronična utrujenost, ker jim ni znano, da imajo ti bolniki pogosto tudi hipoglikemijo, ti raje rečejo: Vi pa po moje nimate fibromialgije, ali pa – da te bolezni pravzaprav sploh ni …? Da ti od dolgega čakanja v čakalnici morda pade krvni sladkor, na to nihče ne pomisli. Vidijo anksioznega pacienta, ki izgublja živce, za to so pa jasno primerni antidepresivi. Kakšna je reakcija pacientovega telesa, ki ima že tako nizek pulz, pritisk in temperaturo, pa dobi še antidepresive, ki vse skupaj še malo upočasnijo, ve pa smo pacient. Krvnega sladkorja antidepresivi prav gotovo ne dvignejo. Pomaga pa dieta.

Kaj je verjetno vzrok za hipoglikemijo? Morda slabo delovanje ščitnice, premalo prebavnih sokov v prebavilih, nepravilna prehrana, hiperaktivnost … kot piše na internetu. Ali je TSH sploh zanesljivo merilo za zdravo ščitnico? Vsi tuji zdravniki, ki zdravijo SFM in SKU poudarjajo, da imajo vsi ti bolniki slabo delovanje ščitnice, ki je povezano tudi z nadledvično žlezo, vranico …

Znaki slabega delovanja ščitnice, ki jih lahko opazimo sami:

– redke obrvi, na zunanji strani, druga polovica, jih ni
– če je telesna temperatura zjutraj, ko smo še v postelji, pet dni po vrsti nižja od 36,5 stopinj
– zebe nas
– hripavost
– morda še kaj?

Pa še znaki za hipoglikemijo:

– šibkost in utrujenost
– hladen znoj ali vlažna koža
– zmeda ali nejasno razmišljanje
– omotica ali vrtoglavica
– zamegljen vid
– lakota
– živčnost, jeza ali razdražljivost
– glavobol
– hitro bitje srca
– otrplosti ali mravljinčenje kože
– težave z govorom
– tresenje
– panika

Mogoče bo komu tole, kar sem napisala, kaj znano in bo rekel, tudi meni se je dogajalo nekaj podobnega, pa nisem vedel …

Breda

New Report

Close