Fibroepitelni polipi
Spoštovani,
na malih stamnih ustnicah imam veliko število fibroepitelnih polipov. Po kremi Aldara (ginekologinja je menila da gre za kondilome) so leti začeli zelo hitro rasti v množino in velikost, tako da zdaj v bistvu prekrivajo celotne labije. Zanima me ali je to kaj nevarnega in kje se dato odstranit in kako.
Hvala in lep pozdrav
spoštovani,
težko na pamet in od daleč ocenjujem situacijo in če je to kaj nevarnega ali ne. Karkoli se razrašča nekontrolirano, je primerno, da se opazuje in ob nejasnosti morebiti tudi pošlje naprej na višjo raven obravnave (bolnišnica, klinični center?). Načeloma se na občutljivim mestih različne benigne izrastke najmanj travmatično odstrani z laserjem, vendar ga že več kot leto dni na GK UKC Lj. žal nimamo, ker je stari trajno okvarjen, za novega pa ni denarja.
Spoštovani,
bila sem v eni izmed bolnišnišnic, kjer so mi svetovali (od)rez obeh malih sramnih ustnic. S tem bi odstranili tudi polipe, ki praktično preraščajo male labije v celoti. To sliši precej boleče in verjetno traja kar nekaj časa, da se rani zacelita. Vi omenjate laser, a veste mogoče kje bi mi lahko ta poseg naredili? Kontaktirala sem Rožno dolino, kjer ginekoloških posegov ne delajo, laser pa imajo.
Zanima me tudi kakšen je vzrok za nastanek teh sprememb.
Hvala za vaš čas, energijo in voljo, da odgovarjate na naša vprašanja. Včasih se sprašujem od kod vam toliko entuziazma, moči in navsezadnje ljubezni, da zmorete.
Saša
Spoštovani,
žal zgolj iz zapisa ne morem sklepati na naravo in obseg procesa. Sicer ni običajno, da bi se ženski predlagalo relativno mutilantno operacijo odstranitve malih sramnih ustnic v celoti, če za to ni res tehtnega razloga. Fibroepitelni polipi niso običajne bradavice in tudi same od sebe ne nehajo rasti. Verjetno se bodo ponavljale in ponavljale. Če so polipi pecljati, jih je mogoče odstranjevati tudi večkrat. Za oceno stanja in možnost konzervativnega reševanja problema bi vsekakor moral imeti vsaj slikovno predstavo o spremembi. No, po novem imamo laser tudi spet na Ginekološki kliniki v Ljubljani.
Žal ne znam pojasniti tako, da bi od tega imeli več kot že veste. Po mojem je najpomembneje vedeti, da ne gre za rakave spremembe, koliko so estetsko neprimerne in koliko motijo pa veste vi sami najbolje.