Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk fibrocistična sprememba z atipijo

fibrocistična sprememba z atipijo

Lep pozdrav,

stara sem 27 let in pred tremi meseci sem začutilo bulo na levi dojki. Bila sem že na citopatološki punkciji, kjer so mi odkrili fibrocistično spremembo z atipijo C3. Bila sem tudi že v ambulanti za bolezni dojk, kjer so me napotili še na ultrazvok. Bula je velika približno 2cm in jo včasih pri fizičnih obremenitvah in ležanju čutim do pazduhe kot pekočo, topo bolečino.
Onkologinja je podala mnenje, da gre pač za tumor in da se ji zdi, da jih je več in da to so itak benigni, da ne rabim skrbeti ampak da morava počakati UZ in seveda to stvar spremljati. Ker imam v družini (ožji) 4 primere rakastega obolenja: smrtni izid starša zaradi Ca, teta je na kemoterapiji zaradi Ca dojke, teta Hodginov limfom; me skrbi in nisem zadovoljna samo z besedami, gre pač za tumor in je itak benigni.
Ne razumem, pa sem že vse prebrala kaj je razlika me diagnozo fibrocistična sprememba z atipijo C3 ter tumorjem (C4 je že maligno obolenje in nisem ravnodušna zaradi tega dejstva).
Kaj naj bi se videlo z UZ ter ali zdravniki opuštevajo mnjenje izvida BreastScan?
Ker želim v prihodnje imeti otroka bi rada stvari prišla do dna in s tem ne ogrožala otroka.
Hvala za odgovor!

Z ultrazvokom bodo opazovali videz tumorja, njegovo obliko, videz preostalega tkiva v dojki ter se na podlagi njega odločali o naslednjih korakih. Metoda BreastScan dopolnjuje vse te pridobljene podatke. Iz razporeditve temperature, se da sklepati, kakšen je metabolizem celic v tkivu dojke oz. prikaže njegovo delovanje.
Glede upoštevanja rezultata metode BreastScan v Sloveniji, so si mnenja različna. Že od vsega začetka v Sloveniji sta med najglasnejšimi zagovorniki te metode onkolog dr. Janez Kuhelj ter ginekolog dr. Stanko Pušenjak. Oba že leta priporočata to metodo kot dobro preventivo pri mlajših ženskah in hkrati tudi kot dobro dopolnilo ostalim tehnikam, ko so določene spremembe že prisotne. Vsaka metoda ima namreč določen procent lažno negativnih ali lažno pozitivnih rezultatov. Če kombiniramo metode med sabo, je možnost, da bi bolezen zgrešili, manjša. V primeru, da je metabolizem celic v tkivu dojke višji od priporočenega, je to še en razlog več, da se tumor iz dojke odstrani.

New Report

Close