Fibroadenom dojke – Th
Lep pozdrav!
Če slučajno veste odg. za mojo težavo, Vam bom res zelo hvaležna!
Že tretje leto imam v dojki benigni tumor – fibroadenom – tako diagnosticiran samo z UZ. Zdravnik, ki me vodi, pravi, da se to zadevo vodi le z 1x/leto UZ pregledi dokler se ne bi začela spreminjat (povečevat, krvavet ali vraščat v okolico…). In da se ga šele takrat krg odstrani. Vem, da gre za benigni tumor, ki baje ne napreduje v mlg, a vseeno nisem ravno pomirjena.
1. ali so slučajno vseeno znani primeri vznika raka iz fibroadenoma?
2. ali se fibroadenom v nosečnosti (visok nivo estrogena, zaradi katerega (OKCP) lahko tudi nastane) lahko poveča in morda moti dojenje?
3. ali si ga vseeno lahko grem odstranit (tudi če se še ne spreminja) – ali bi bila ta storitev pokrita s strani zdr. zavarovanja ali bi morala bit samoplačniška?
Najlepša hvala za odg. in LP!
Spostovana ena*,
tudi jaz imam ze kar nekaj casa diagnosticiran fibroadenom v levi dojki. Ravno tako kot vam, so mi to ugotovili samo z UZ.
Sem v 6. mesecu nosecosti in do zdaj se ni spremenil. Spremembe dojk so tako velike med nosecnostjo, da vsaka sprememba ni povezana z fibroadenomom. Rekel je, da ce se v nosecnosti ne bo spremenil (zrasel,..) je zelo malo verjetno da se bo kasneje.
Moram vam priznati, da sem sama kar histerik, ker mi je mama 4 mesece nazaj umrla za rakom dojke. Oz. zacel se je na dojki pred 6 leti. Ravno zato tudi kar vztrajno hodim na preglede, da me vsake toliko malo pomirijo.
Zdravnik mi je zagotovil, da naj fibroadenom ne bi motil dojenja. Zagotovil pa mi je tudi, da ce zelim, mi ga lahko po koncanem dojenju izrezejo.
V bistvu kar sem hotela povedati je, da vas strah se kako razumem. Zelim vam vse dobro in cim bolj brezskrbno.
LP
Pozdavljeni, pred enim tednom sem imela operacijo dojke-fibroadenom. Imela sem notranje šive. Ostala sta še dva, ki čakam da razpadeta. Zdaj pa me zanima kaj lahko delam?.zdravnica mi je rekla, da z levo roko ne smem dvigovat težjih stvari, ker mi lahko zaoteče. Koliko časa bo ostala še ta nevarnost? Bolečin nimam in počutim se že zelo v redu.
Hvala in LP