Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk fibroadenom???

fibroadenom???

zdravo!

stara sem 20 let in pred tremi tedni sem bila na pregledu dojke, ker sem v levi dojki zatipala zatrdlino, veliko približno 2 cm. v izvidu (citološka diagnoza) so zapisali, da je v razmazu miksoidna stroma, skupine drobnih dukatalnih celic in vmes okrogla gola jedra. najverjetneje gre za fibroadenom, če bi se večal, predlagajo ekstirpacijo.
kaj to pomeni? kako poteka ekstirpacija? a bo opazna na dojki (bo dojka manjša)? čez koliko časa naj grem na ekstirpacijo? ali bom imela zaradi tega kake posledice?
kaj pa metoda breastscan? a mi jo priporočate?

vem, da sem postavila veliko vprašanj, ampak sem zelo zaskrbljena in ne vem na koga naj se obrnem. vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

lep pozdrav, mateja

Tudi jaz imam vprašanje povezane s fibroadenomom. Do kakšne velikosti lahko zraste in zakaj ga je potrebno odstraniti? Bral sem, da ni bojazni, da bi se iz njega razvil rak dojke.

Hvala za pomoč.

Lepo pozdravljeni Mateja!

Res je, da ste zastavila kar nekaj vprašanj, vendar so razumljiva in
popolnoma razumem vašo situacijo.

Fibroadenomi so benigni tumorji. Nastali naj bi iz žleznega oziroma
vezivnega tkiva. Dandanes raziskovalci navajajo, da gre za spremembe v
dojki, ki so posledica manjših nepravilnosti v normalnem razvoju žleznega
tkiva.
Pojavljajo se pri približno 10 % žensk, večinoma pri starosti od 20-40 let,
včasih že v času pubertete. Na otip so večje, trše in za razliko od raka
dojke, ostro omejene spremembe v dojki.
Praviloma tudi ostanejo benigni in se ne spreminjajo v maligne-življenju
nevarne.
Ker izkušnje iz preteklosti nakazujejo, da lahko fibroadenomi spreminjajo
velikost ter obliko, je “običajno” praksa taka, da je potreben pregled in
meritev velikosti fibroadenoma 4 mesece po postavitvi diagnoze. To se ponovi
vsakih 6 mesecev v obdobju 2 let in nato priporoča še frekvenca nadaljnih
priporočenih pregledov. Izkušnjam in spremembam primerno se svetuje tudi
uporaba preventivne mamografije (ponavadi okrog 40 leta starosti). O vsem
tem odloča zdravnik specialist na podlagi zbranih rezultatov.
Če fibroadenom raste, je potrebna kirurška odstranitev (kot sem razbrala iz
vašega pisanja, so tudi vam svetovali v tej smeri…).
Kako bi ekstirpacija vplivala na izgled dojke, je veliko odvisno od
velikosti dojke, od velikosti samega fibroadenoma ter njegove lege (o vsem
tem je smiselno razmišljati šele takrat, ko bi bilo tak poseg tudi potrebno
opraviti). Tak poseg lahko v določenih primerih vpliva tudi na samo dojenje,
zato se zdravniki za tak poseg odločajo le takrat, ko smatrajo, da je to
nujno potrebno.
Fibroadenomi praviloma niso nevarni, vendar se možnost, da bi zbolela za
rakom dojke nekoliko dvigne, zato vam svetujem redne priporočene preglede.
Glede na izkušnje, ki jih imam in glede na opisano situacijo, je treba
sprejeti realnost, živeti sproščeno, zdravo in zadovoljno življenje in z
optimizmom zakorakati v jutrišnji dan.

Ob tem vam toplo priporočam tudi redne preglede z metodo BreastScan, ki
odlično dopolni vse standardne tehnike in z visokim odstotkom ovrže ali
potrdi sum na maligno obolenje. Na tak način boste iz leta v leto potrjevala
svoje zdravje, oziroma se lažje soočala z eventuelnimi nastalimi
spremembami.

Če imate dodatna vprašanja, sem vam na razpolago še naprej…

nova
Uredništvo priporoča

najlepše hvala za odgovore.
me pa zanima še nekaj: kako pa na to delujejo, vplivajo kontracepcijske tabletke? sama jih namreč jemljem, mi je pa prijateljica, ki je bila sama v isti situaciji, svetovala, naj takoj preneham z jemanjem le teh.
a mi torej ni potrebno takoj iti na ekstirpacijo? zdravnik mi ni omenil nobenih pregledov…

hvala, mateja

Glede kontracepcijskih tabletk se posvetujte s svojim ginekologom.
Na akstirpacijo fibroadenoma je treba v primeru, če fibroadenom prične
rasti, kar se včasih tudi zgodi.
Glede pregledov sem napisala nek “splošen” protokol pregledov, ki pa se od
primera do primera spreminja.
Več o tem se posvetujte s svojim zdravnikom, ki pozna vaš primer.

Metodo BreastScan vam toploš priporočam kot dodatno kontrolo in varnost
postavljene diagnoze.

Želim vam lepo pomlad… V primeru nadaljnih vprašanj, se lahko seveda
ponovno oglasite.

Dober dan!
Včeraj sem dobila izvide punkcije,kjer mi sporočajo,da imam fibroadenom.Zanima pa me,ali je mogoče,da gre ta sam nazaj,ali pa tega znebim samo z operacijo?Nastal mi je precej na hitro,v času ko sem jemala kontracepcijske tabletke(5mesecev).Zrastel pa je na 2cm.
Hvala za odgovor!

Lepo pozdravljeni Maja!

Praviloma se fibroadenomi ne manjšajo. Največkrat se tak benigni tumor spremlja in se o operativnem posegu razmišlja samo v primeru, če se tumor z časom veča, še posebej pri mlajših ženskah, kjer je treba misliti tudi na zmožnost dojenja v prihodnosti.

Vsekakor vam zdravo in zelo natančno kontrolo omogoča metoda BreastScan, ki z 90% natančnostjo ovrže sum na maligno obolenje. V vašem primeru, vam jo vsekakor priporočam. Z njo boste potrdila dobljeno diagnozo in zvišala njeno natančnost.
Še veliko več o metodi BreastScan in o drugih metodah si lahko ogledate na spletni strani : , ali na našem forumu pod starejšimi vprašanji.

Spoštovani!

Pred 10 leti oz. pri mojih 20 letih so mi v desni dojki odkrili fibroadenom, velikosti cca 1 cm. Vsako leto sem hodila na UZ in v tem času se je fibroadenom malce povečal, na zadnjem pregledu pred 2 letoma pa celo zmanjšal. Lansko leto nisem bila na pregledu,ker sem v tem času zanosila in rodila.

Zanima me, ali je bolečina zadnja 2 tedna v desni bezgavki pod pazduho v povezavi s fibroadenomom? Kolikor tipam,je le-ta še vedno iste velikosti in ga je mogoče premikati. Sicer tipam v dojki še kup drugega “tkiva”, vendar predvidevam,da je to normalno. Na ponovni UZ pa še čakam. Drugih preiskav razen UZ nisem opravila.

Hvala za odgovor!

Glede na to, da vam fibroadenom do sedaj ni povzročal tovrstnih težav, verjetno tudi bolečina ni posledica le tega – čeprav po drugi strani te možnosti ni mogoče popolnoma izključiti.
Potrebno je opraviti osnovno diagnostiko in potem razmišljati naprej. Lahko prihaja do trenutnih limfnih zastojev, bolečina je lahko povezana s težavami hrbtenice (prisiljena drža, večja fizična aktivnost…), če je vezana na obdobje pred menstruacijo, tudi mogoče trenutnega hormonskega neravnovesja.
Odkrivanja teh težav se je potrebno lotiti selektivno. Najprej je potrebno kolikor se le da izključiti možnost rakavega obolenja in videti ali so se v tkivu v tem obdobju pojavila kakršnekoli spremembe. Ko boste imela osnovno diagnostiko za sabo, se ponovno oglasite.
Do takrat lahko dojko redno masirate in poskusite s toplimi obkladki.
Upajva, da bo že to dvoje zaleglo in da so težave le trenutne narave.

Pozdravljeni,

tudi sama sem bila pred 2 leti diagnosticirana s prvim fibroadenomom, ki sta se mu kasneje ‘pridružila’ še dva manjša (prvi je trenutno velik približno 3×2 cm, manjša pa sta 1,5x 1,5 cm). Na zadnjem pregledu v ambulanti za bolezni dojk so mi svetovali operativno odstranitev vseh treh (ker so od zadnjega pregleda precej zrasli) in mi poslali napotnico, na kateri piše samo ‘krg’.
Z napotnico sem se obrnila na KC, od koder so me poslali na Polikliniko (oddelek za kirurške infekcije), kjer so rekli da to ni njihovo področje. Torej me zanima samo, kam naj se (v Ljubljani) obrnem za odstranitev fibroadenomov?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Tovrstne operativne posege v Ljubljani opravljajo na Onkološkem inštitutu, v centru za bolezni dojk.
Pokličite na telefonsko številko 01 5879 807.
Njihova spletna stran je:
http://www.onko-i.si/sl/za_javnost_in_bolnike/napotki_za_bolnike/narocanje_i
n_sprejem/ .

Pozdravljeni, mene pa zanima…

Stara sem 23 let in v levi dojki imam po pregledu dojk, ki sem ga imala pred dnevi na CBD v Ljubljani, fibroadenom. To je bila diagnoza. Problem je v tem, da je to že 2. fibroadenom.
Prvi se mi je pojavil isto v levi dojki na približno isti legi (morda nekaj cm zamika) 2 leti nazaj, ko sem bila stara 21 let. Le-ta je iz velikosti grahovega zrna zrasel v pol leta na 7 cm , zato so mi ga na Onkološkem odelku odstranili. Dr. mi je sicer rekla, da ne rabim nobene kontrole, vendar se jaz s tem ne strinjam. Prav tako čutim občasno skelečo bolečino enako kot pri 1. fibroadenomu.

Tudi jaz sem jemala kontracepcijske od 16 do 20 leta.

Moje vprašanja so: Ali je možno, da so na nastanek 1. adenoma vplivale kotracepcijske tablete, ker vemo, da se z njihovim jemanjem raven estrogenov spreminja in s tem tudi tkiva.
Ali na hitrost rasti fibroadenoma vpliva rastni hormon?Vemo, da ga z mesom zaužijemo, saj rejci svoje govedo hranijo s somatotropinom.
Ali je možno, da sem nagnjena k nastajanju ponovnih fibroadenomov.

hvala za odgovore.

Fibroadenom je praviloma benigni tumor. Pojavlja se v vseh starostnih obdobjih, vendar je v primerjavi s cistami pogostejši pri mlajših ženskah med 25. in 35. letom starosti, lahko ga najdemo tudi v puberteti in v zgodnji mladosti, po 40. letu je redek. Nastane zaradi motenj hormonskega ravnovesja, predvsem zaradi neenakomernega izločanja estrogena. Praviloma se med nosečnostjo in laktacijo njegova rast pospeši, v menopavzi pa se zmanjšuje. Le redkih primerih so malignega značaja. Vendar je redna kontrola pom mojem mnenju potrebna.

Pravilno razmišljate. Posvetujte se z ginekologinjo glede hormonskih tabletk in izogibajte vsem dejavnikom, ki pomagajo dodatno dvigovati nivo estrogena v telesu. Če uživate meso, uživajte samo domače, uživajte zadosti nenasičenih maščob v obliki hladno stiskanih olj (laneno, svetlinovo, arganovo, konopljino,olivno,bučno), uživajte oreške, zelenjavo in sadje ter se redno gibajte. Ne uživajte hitre prehrane in industrijsko pripravljene hrane (pripravljene jedi iz konzerv). Omejite uživanje kave in alkohola.

Pozdravljeni!
Stara sem 21 let, in sem pred kratim v levi dojki odkrila dve manjši otrdlini, eno na zgornjem in eno na spodnjem delu dojke. Osebna zdravnica mi je takoj napisala napotnico za v ambulanto za bolezni dojk, od tam pa so me najprej napotili na pregled k svojemu ginekologu, saj lahko napotnico napiše le on.
Ko sem mu razložila in pokazala zakaj sem tam, je rekel da sta to le dva “fibromčka”, velika približno 1cm. Povedala sem mu tudi, da me že nekaj časa boli dojka na zunanji strani pa se mu to ni zdelo pomembno. Če bi me takrat pretipal bi morda kot specialist že takrat odkril otrdlino na zunanji strani, ki je kar očitno večja od ostalih dveh in sem jo jaz opazila dva dni po obisku pri njem. In sedaj naj grem zopet do njega, da mu pokažem še to?? Pregled je zaključil z opazko, da tole ni rakavo in da ne rabim nikamor hodit na pregled in naj počakam (na kaj???), če pa bi slučajno zrastla na 2 cm, pa naj se takoj vrnem.
Zame pa bi bilo prav gotovo veliko lažje, če bi imela vsaj kakšen papir kjer bi pisala dejanska diagnoza, saj sem sedaj v dvomih in ne vem na koga se naj obrnem, kako naj pridem do dodatnega pregleda če mi ginekolog ni napisal napotnice za pregled v ambulanti?? Menim, da možnosti za rakavo obolenje ni možno kar na otip izločiti. Bi mi po vsem napisanem priporočali BreastScan?? Bi s tem pregledom dobila kaj več informacij o tem, kar se dogaja v moji dojki?

Hvala za vaše odgovore!

V vašem primeru, bi se obrnila ponovno še na ginekologa, da vas bo s pravilno napotnico napotil na pregled k specialistu. Specialist pregleda dojk brez napotnice žal ne more narediti. Do sedaj je veljalo, da lahko napotnico da tudi splošni zdravnik. Očitno sedaj velja spet drugače. Dogovor, kdo lahko da napotnico za pregled dojk, se neprestano spreminja in tukaj žal ne moreva veliko narediti.
V vašem primeru, bi šla vsekakor še enkrat v specialistično ordinacijo. Metoda BreastScan vam lahko pomaga v tej meri, da z veliko gotovostjo 90% ovrže sum na razvoj rakavega obolenja v dojki in lahko služi kot odlično dopolnilo. Več diagnostičnih metod med sabo kombiniramo, večja je verjetnost, da raka v dojki res ni.

Pozdravljeni!

Naj najprej napišem, da sem pred cca 6 meseci otipala malo zatrdlino na desni dojki, za tem so mi potrdili s punkcijo, da je zelo majhen fibroadenom. V času ko sem se odločala, da bi bilo smiselno ga kirurško odstranit, je izginil. In to za skoraj 4 mesece, včeraj pa me je zbudila bolečina na istem mestu in zatipala sem rahlo povečano zatrdlino, ki je boleča tudi na dotik. Kaj mi je sedaj storiti? Naj grem nazaj k ginekologinji, ali nazaj v ambulanto za dojke na ponovni UZ, čeprav se mi ne zdi smiselno? Operacije me je zelo strah, vendar zgleda, da ni druge možnosti. Zanima me tudi, zakaj se je za toliko časa skril?

Najlepša hvala za vaše odgovore in lep pozdrav

Petra

Dokler ne boste vedela, kaj ta bolečina pomeni, ni za razmišljati o operaciji. Se je pa potrebno ponovno naročiti na pregled in opraviti UZ dojk ter pogovoriti z zdravnikom. Če bo do operacije prišlo, poseg ni zelo zahteven. Domov greste najverjetneje še v istem dnevu. Če do operacije ne bo prišlo, priporočam kot dopolnitev tudi redno merjenje temperature z metodo BreastScan. Kar pogumno do zdravnika, da bo dilem in nepotrebnega razmišljanja manj.

Pozdravljeni!

Stara sem 28 let. Pred 5 meseci sem v levi dojki zatipala zatrdlino. Sprva sem razmišljala o hematomu, ker sem pred tem padla in se udarila. Ker zatrdlina zatem ni izginila, sem obiskala svojo ginekologinjo, s katero sva opravili ultrazvok in opazili zatrdlino v premeru 10mm. Nato sem obiskala kliniko za bolezni dojk, kjer so mi opravili aspiracijsko biopsijo, ki je pokazala benigne spremembe, ki naj bi bile nesuspektivne. Leva dojka me zadnje čase skoraj neprestano boli, saj se tumor nahaja na spodnjem delu dojke, kjer mi na kožo pritiska nedrček. Kupila sem že različne modrčke, tudi brez kosti, a nič ne pomaga. Težko ležim tudi na trebuhu ali včasih na strani, saj se razboli cela dojka. Zanima me naslednje: kakšna je operacija pri odstranitvi tumorjev, kako poteka okrevanje? Ali odstranijo velik del prsi? Moje so majhne, nosim modrček košarice A. Ali bi bile v primeru operacije opazne spremembe v velikosti leve in desne dojke? Kako bi operacija vplivala na kasnejše dojenje? Kakšne preventivne preglede naj še redno opravljam?

Iskrena hvala za vaš čas in odgovor,

N.

Vsa vprašanja, o katerih se sprašujete, bi bilo najbolje zastaviti kirurgu, preden se odločite za poseg. Ta ima najboljši vpogled v velikost tumorja, njegovo lego ter velikost samih prsi. Tak poseg se opravi v splošni anesteziji, greste pa največkrat še isti dan v domačo oskrbo.
Izkušnje so zelo različne. Seveda je vsakemu zdravniku v interesu, da izreže le to, kar je nujno in ne posega v obliko dojke. Glede dojenja bi lahko bili zapleti, zato se vsekakor pred odločitvijo pogovorite. Če se za poseg ne boste odločila, priporočam dopolnjevanje UZ pregleda z metodo BreastScan.[/url]
Upam, da sem vam z odgovorom vsaj delno pomagala in vas v upanju na najboljše pozdravljam,

Pozdravljeni.

Stara sem 31 let, mati dveh otrok in ker je od zadnjega poroda minilo že več kot tri leta, sem se pred cca enim mesecem odločila za preventivni UZ pregled dojk, ki je pokazal slednje:

Izvid:
Dojki sta zmerno goste strukture.
D9/10: 6 mm velika ovalna hipoehogena in doppler negativna formacija.
Sumljivih sprememb v dojkah ne najdem.

V aksilah vidim le fiziološke bezgavke.

MNENJE: BIRADS 3 (Fibroadenom v desni dojki? Priporočam kontrolni UZ desne dojke čez 6 mesecev.)

Kot nalašč me zadnjih 14 dni na dotik bolita obe dojki, vendar desna precej bolj kot leva in to predvsem na predelu kjer naj bi bila omenjena tvorba. Čeprav mi v glavi odmevajo besede zdravnice, ki je delala UZ: “na vašem mestu me ne bi skrbelo”, me seveda zdaj zelo skrbi zaradi omenjenih bolečin. Kaj bi pravzaprav sicer lahko bil razlog za tako dolgotrajne bolečine?

Moja osebna zdravnica le zamahne z roko, ko jo prosim za kakšne napotnice in se nasmeji,… da sem še mlada in da bo še čas za napotnice… Kam naj se sploh obrnem torej za kakšne nadaljnje preiskave v zvezi s tem?

Hvala in lep pozdrav,
Angie.

New Report

Close