Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Fibroadenom

Fibroadenom

Stara sem 26 let. Pred približno pol leta sem v levi dojki zatipala bulico, ki se glede na menstrualni ciklus ni spreminjala.
Ginekologinja me je po drugem obisku napotila na center za bolezni dojk-sama nimam predstave, a pravi, da se bulica počasi veča.
Onkolog, ki me je pregledal pravi, da gre najverjetneje za fibroadenom, napotil me je na punkcijo, potem pa se bova pogovarjala o odstranitvi le tega.
Ker sem bila takrat nekoliko zmedena sem ga pozabila vprašati določene stvari, zato se obračam na Vas.
*Zanima me kdaj je najbolj primeren čas, da se odločim za operacijo?
*Kako nujna je operativna odstanitev te “bulice” – velika je približno kot fižol? Kaj bo, če se za operacijo ne odločim?
*Bulica je ravno na področju dekolteja, slišala sem, da pri operaciji lahko sodeluje tudi lepotni kirurg, ali je smotrno, da zahtevam njegovo sodelovanje in ali je to res mogoče?
*Kje takšne rači operirajo (OI, ginekološka klinika KC, leonišče)?
*Koliko časa po operaciji si hospitaliziran, če spoh si?
*Ali operacije navadno vršijo v lokalni ali splošni anasteziji?
Zavedam se, da sem vam zastavila veliko vprašanj, a rada bi vedela kaj se bo v prihodnosti dogajalo z mano in mojo “bulico”.
Za odgovore se vam zahvaljujem.
LP

Večina vprašanj, ki ste mi jih zastavila, je odvisna od tega, kakšna je sprememba v dojki in kje ta sprememba leži. Zaradi tega, vam lahko na vaša vprašanja odgovarjam samo hipotetično (dokler ne boste vedela dejansko kakšna ta sprememba je, koliko je dejansko velika in kje leži, kakšna je njena narava-je nevarna z vaše zdravje ali ne?…)
Kdaj na operacijo?
V primeru, da je narava spremembe taka, da ne ogroža vašega zdravja in indicije nakazujejo, da se to tudi ne bo zgodilo, velikokrat tudi ni nujen operativni poseg. Sprememba se spremlja na določeno obdobje (v tem primeru je zelo priporočljivo spremljanje z metodo BreastScan, ki z veliko verjetnostjo ovrže sum na maligno obolenje).
V nekaterih primerih lahko z operativnim posegom vplivamo na zmožnost dojenja. Če sprememba ni nevarna za vaše zdravje in če je na takem mestu, da bi se lahko zgodilo, da bi zaradi tega imela težave z dojenjem, se priporoča operativni poseg v kasnejšem obdobju.
Na ljubljanskem področju operativne posege vršijo na Onkološkem institutu v stavbi A.
V primeru lažjih operativnih posegov ste napotena še isti dan domov, kjer seveda ostanete vsaj še nekaj časa v domačem okolju – ne v službi…!
Nanizala sem vam nekaj odgovorov na vaša vprašanja, vse ostalo je odvisno od tega, kakšna dejansko je sprememba v dojki in kje leži.
Za vse odgovore brez odlašanja vprašajte zdravnika onkologa na razgovoru.

Nasvet:
Ker smo največkrat v takih primerih prizadete, sesute in nas je strah…, vam priporočam, da si vprašanja, ki vas zanimajo napišete na listek in jih imate s sabo. Razgovor z zdravnikom bo bolj tekoč in izvedala boste vse odgovore pravočasno.
Seveda smo forumovci še vedno tukaj in če vam le lahko pomagamo z odgovori… ne odlašajte z vprašanji ali mnenji ali z vašimi dosedanjimi izkušnjami (vsaka izkušnja je dobrodošla za vse, ki na našem forumu iščejo informacije)

V upanju na najboljše vas pozdravljam.

New Report

Close