Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Fibroadenom

Fibroadenom

Pred nekaj meseci so mi diagnosticirali fibroadenom. Zdravnik (kirurg) mi je rekel, da ga ni treba odstraniti in da se lahko naročim le za ponovni pregled čez nekaj časa. Tudi moja osebna zdravnica je takega mnenja. Slišala pa sem že tudi za mnenje, da je najboljše fibroadenome odstraniti, ker pač ne pašejo v tkivo dojke in imaš lahko probleme v nosečnosti.
Ali mi lahko svetujete? V družini je imela mama raka dojke. Velikost je 1cm in ne raste. Imam ga že več kot pol leta.
Pa še ena pripomba: ful mi gre na živce, ker se toliko poudarja tveganje za nastanek raka, če imaš raka v družini. Moja teta po mamini strani ga pa nima kljub 50.letom. Navadno te o tem vpraša med. sestra in potem te tako gleda, kot da bi bil največji revček na svetu. Zaradi tega sem že ful zamorjena. Zato včasih prav pomislim, da bi vse skupaj zamolčala. Samo v slabo voljo te spravi, dejstvo pa je da še vedno ni pravega vzroka za raka in da lahko vsaka zboli za rakom. Toliko poudarjanja je okrog tega, da včasih res misliš, da lahko samo čakaš kdaj bom npr. jaz kot visoko rizična oseba zbolela.
Lep pozdrav!

Veš Špela, po svoje te tudi razumem, da te to poudarjanje spravlja ob živce in v obup……toda ko je enkrat prepozno in ko ne veš zakaj……takrat se šele začne bitka z obupom in živci……………
zato bodi vesela, da te jemljejo resno, da ti ne postavljajo vprašanj kar v en dan….saj lahko razbereš iz tega marsikaj…..kaj veš kaj te / nas lahko doleti že čez par let….mesecev……

Bodi dobro !

Draga Špela,

fibroadenom je pogosta sprememba v dojkah mladih žensk – ima ga okoli 10 odstotkov mladih žensk in se ga praviloma odkrije čisto po naključju. S pojavom tega benignega (nezločestega) tumorja se vaše tveganje za raka dojke ni povišalo. Če fibroadenom ne povzroča težav, se ga lahko samo opazuje, saj se jih sčasoma veliko zmanjša. Med nosečnostjo se lahko fibroadenom poveča, a ne vselej. Odstranitev se priporoča, če je sprememba boleča ali se veča. Kljub temu o tem odločate vi. Vsak kirurški poseg prinaša s seboj tudi določena tveganja, seveda v nizkem odstotku. Npr. vnetja, brazgotino, tveganja splošne anestezije (odvisno od posega), okužbo ipd.

Priporočam vam, da se na predsodke kogarkoli o raku dojk v družini ne ozirate. Vi sami očitno prav dobro veste, da materina bolezen ne pomeni, da nosite s seboj dokončno potrdilo, da boste zboleli tudi vi. In to je najbolj pomembno. Višje tveganje naj ne pomeni panike in strahu, ki bi ga morali prestajati, marveč samo večjo previdnost in redne mamografije, ko boste zanje dovolj stari (seveda bodo sedaj potrebni kontrolni pregledi za fibroadenom – da bi se ugotovilo, ali miruje).

Lepo vas pozdravljam!

Irena

New Report

Close