FEV1 in alvesco
Spoštovani!
Že deset let imam astmo, ki pa je dobro urejena. Uporabljam Cezero, Avamys, Monkasto in ob okužbah tudi Medrol do 80 mg. Kot inhalacijski kortikosteroid sem 4 leta uporabljal Foster 2×1 vdih. Nato pa sem bil pol leta hripav, stalno se mi je na glasilkah nabirala sluz, občasno mi je zmnajkal glas. Šel sem na ORL, tam so mi povedali, da je to disfonija, da imam precej toge glasilke in da je to od inhalacijskih kortikosteroidov.
Moj pulmolog se je strinjal in mi predpisal Alvesco 160, prvi mesec 2×1, nato 1 vpih zvečer.
Sedaj ga uporabljam tri mesece in sem šel prejšnji teden na kontrolni pregled k pulmologu. Hripavost je izginila in rekel je, da je spirometrija super.
No šele na izvidu sem pa potem opazil, da je FEV1 104 %. Ponavadi je bil vedno okrog 114 %. Trenutno nimam nobene okužbe, tudi alergije mi ne povzročajo težav. Zanima me, če je ta padec FEV1 lahko znak, da Alvesco ni dovolj učinkovit? Nočem, da bi se mi zaradi tega slabšala astma. Pa dve uri pred pregledom sem celo naredil dva vpiha Ventolina in je kljub temu FEV1 nižji.
Prosil bi za vaše mnenje.
Spoštovani,
astma je tipično variabilna bolezen. En dan ni enaka drugemu dnevu.
Važno je, da se počutite dobro ter da je FEV1 nad normalo. Nekaj % gor ali dol ni posebno
pomembno.
Seveda pa je pomembno, da astmo spremljate z rednimi merjenji PEF, ki so v tem primeru enakovredna merjenju FEV1, vendar so bistveno lažje izvedljiva, doma, kje drugje, ob katerikoli uri dneva.
Svetujem, da urejenost astme spremljate tudi z vprašalnikom ACT. Je na spletu.
Je pa dovoljeno- če se bo tako izkazalo potrebno- odmerek Alvesca brez težav opazno povečati.
Lep pozdrav
prof.dr. Stan islav Šuškovič