Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni FEV1 in alvesco

FEV1 in alvesco

Spoštovani!

Slučajno sem naletel na ta forum in upam, da boste odgovorili na moje vprašanje.

Torej imam astmo, ki mi v bistvu ne povzroča težav, razen ob prehladih. Uporabljam Cezero, Avamys, Monkasto in ob okužbah Medrol do 80 mg. Kot inhalacijski kortikosteroid sem 4 leta uporabljal Foster 2×1 vpih.
Že kakih šest mesecev sem opažal hripavost, sluz v grlu, izguba glasu, zato sem šel najprej na ORL, tam so mi povedali, da imam bolj “toge” glasilke in povedali, da se naj posvetujem s pulmologom o zamenjavi inhalatorja, saj naj bi ta bil vzrok zato.
Pulmolog se je strinjal in mi predpisal Alvesco 160 najprej 2×1, po mesecu dni pa 1 vdih zvečer.
In tukaj je sedaj problem, pri pulmologu sem vedno opravil spirometrijo. FEV1 je bil ponavadi okrog 114 %.
Sedaj pa sem že dva meseca na Alvescu in je FEV1 104 %. Poleg tega sem dve uri pred pregledom uporabil dva vpiha Ventolina. Zdravnik pravi, da so te vrednosti super. Ampak šele na izvidu sem opazil, da se je FEV precej zmanjšal. A to pomeni, da Alvesco ni dovolj učinkoviti in moram zamenjati inhalator?

Lepo bi prosil za vaše mnenje.

Spoštovani,
dve stvari bi bilo najprej treba vedeti:
prvič, ali imate sedaj, ko uporabljate Alvecso 160 kaj več težav kot prej, ko ste uporabljali 2X160
drugič: poglejte, koliko ml je bil FEV1 takrat, ko ste pihali 114% in koliko ml takrat, ko ste pihnili 104%. Različni aparati imajo lahko različne norme, tudi vpisana telesna teža in starost namreč vplivata na normo.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Wau vi ste pa hitri 🙂
V bistvu nimam nobenih težav sedaj ko sem na enem vpihu Alvesca. Se pravi, nimam nobenega piskanja ali pa težav z dihanjem, ne potrebujem Ventolina. Tudi med in po eno urnem teku ne.
Glede višine in starosti je itak bilo isto, ker se podatki niso spreminjali in pri istem pulmologu sem, dvomim da je zamenjal napravo.
Moral se bom pozanimati za mL, ker na izvidu mi pišejo samo procenti. V primeru da sem torej slabši, kaj ponavadi s tega sledi? Povišanje doze? Ker res ne bi rad sedaj spet Alvesca opustil, ker končno nisem hripav.
Pa še nekaj me zanima, kakšne so vaše izkušnje z Alvescom? Se vaši pacienta dobro ozdzovejo na njega? Ker marsikje na internetu sem prebral, da je to zdravilo v bistvu nateg, torej brez učinka.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

Odlično, da nimate nič težav, torej nič potrebe po Ventolinu. Alvesco je odličen inhalacijski glukokortikoid, torej ni razloga, da bi ga menjali.Pljučna funkcija normalno variira za več kot 10%, nekaj je tudi meritvene napake, tako da se ob odsotnosti težav in rezultatu preko 100% ni treba vznemirjati. Če bi se astma slabšala (če bi se pojavili simptomi, torej če bi rabili Ventolin in če bi se pljučna funkcija zares znižala), bi podvojili odmerek Alvesca.Pa preverite, ali je pri obeh meritvah aparat predvidel enako normalno vrednost!

Lep pozdrav

Mitja KošnikUniverzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIKUniversity Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Sloveniawww.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close